Most jött: vádat emeltek a Fradi volt focistájának halálát okozó taxisofőr ellen

Most jött: vádat emeltek a Fradi volt focistájának halálát okozó taxisofőr ellen
Megosztom

A férfit halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolták meg.

Ahogyan arról korábban a Blikk is beszámolt, 2020. február 4-én az esti órákban két autó ütközött össze Budapest XIX. kerületében, a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. Az ütközés következtében az egyik kocsi felborult, egy férfi pedig olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Később kiderült, hogy a baleset halálos áldozata egy magyar futballista, Halgas Tibor volt, aki korábban a Ferencváros, a Pápa, a Diósgyőr, a Soroksár, a BKV Előre, a Cegléd, a Kazincbarcika és az RKSK csapatában is játszott.

Halgas Tibor labdarúgói karrierje befejezése után a pilisi labdarúgóklubnál felnőttekkel foglalkozott, egy másik csapatnál pedig kisgyerekekkel / Fotó: Fradi.hu

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a 33 éves taxisofőr kábítószertől bódult állapotban, a megengedett sebességet jelentősen túllépve, egy előzés során frontálisan ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő Halgas Tibor gépkocsijával. A férfival szemben az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz.

A vádirat szerint a vádlott a taxis 2020. február 4-én napközben nagyobb mennyiségű kokaint fogyasztott, majd kábítószertől befolyásolt állapotban az esti órákban a XIX. kerületben, a Ferihegyi Repülőtérre vezető úton vezette a taxiját úgy, hogy biztonsági övét sem csatolta be.

A sofőr a megengedett, 70 km/h sebességet jóval meghaladó – a 130-135 kilométert megközelítő – gyorsasággal egy, előtte szabályosan, 50-60 km/h sebességgel közlekedő személygépkocsi előzésébe kezdett. A járművezetés előtt elfogyasztott kokain a vádlott figyelő-vigyázó készségét csökkentette, s bódult állapotából adódóan nem tudta felmérni a közlekedési helyzetet, így azt, hogy az előzést biztonságosan végre tudja-e hajtani, illetve, hogy az előzés befejezése után a járművel biztonságosan vissza tud-e térni a megelőzött gépjármű elé.

Ennek ellenére a taxis átment a menetiránya szerinti szemközti sávba, ahol ekkor tőle – a biztonságos előzéshez szükséges 260-265 méter helyett – mindössze 54 méter távolságban közlekedett a sértett. Utóbbi 55-60 km/h sebességgel haladt, valamint a személygépkocsiban biztonsági övvel volt rögzítve.

A vádlott autója előtt haladó sofőr – észlelve az őt előző vádlottat és a szemből érkező járművet – lassítani kezdett azért, hogy a vádlott a járműve elé vissza tudjon térni. A vádlott jelentős sebességtúllépése miatt azonban a járművek olyan gyorsan közelítettek egymáshoz, hogy a vádlott a sofőr lassítása ellenére sem tudott a saját forgalmi sávjába visszatérni.

A sértettnek a baleset érdemi elhárítására lehetősége nem volt, a vádlott mintegy 130-135 km/h sebességgel a sértett által vezetett autó elejének ütközött. A sértett gépkocsija az ütközés következtében megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, majd ezen átbukva, az ott lévő fás területen egy közvilágítási oszlopnak ütközve állt meg. A vádlott által vezetett jármű az ütközés következtében szintén megpördült, a szalagkorlátnak ütközve, végül a forgalommal szemben állt meg.

A sértett a balesetben olyan súlyos, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett el, amelyek következtében – a szakszerű orvosi ellátás ellenére – a helyszínen életét vesztette. A balesetben a vádlott is megsérült.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfit halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban. A vádlott jelenleg is bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll.

Forrás: blikk.hu