Bajban a fővárosi taxisok – elbocsátás, tulajdonosváltás, ételszállítás

Bajban a fővárosi taxisok – elbocsátás, tulajdonosváltás, ételszállítás
Megosztom

A járványügyi korlátozások következtében és a turizmus befagyásával padlóra kerültek a fővárosi taxis cégek, a piacvezető Főtaxi jobban, a többiek rosszabbul vészelték át az elmúlt időszakot. Az egy főre jutó fuvarszám a harmadára esett; 2021 elején már 5000 taxis sem volt a főváros útjain – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

„Sajnos, semmi jövőképünk nincs! A forgalom kissé növekedett, de a taxisok hiánya nagyon érezhető, sokszor nem tudunk kocsit küldeni” – értékelte a jelenlegi helyzetet a Pénzcentrum kérdésére Pásztor Marcell, a Tele5 Taxi ügyvezetője. A lap fővárosi taxis cégek képviselőivel beszélgetett a járvány utáni helyzetükről és a kilátásokról.

A Tele5 Taxi csak kölcsönből tudta átvészelni a járvány alatti időszakot, a létszámuk nagyjából 120 fővel csökkent. Az is érzékenyen érintette a társaságot – a leépítés mellett – hogy a munkahelymegtartó támogatásukat elutasították, „amely jól jött volna a bajban” – mondta a cégvezető. Jelenleg is csak a csökkentett létszámmal tudnak szolgáltatni.

A Főtaxi fejlesztett és szállította az üzleti partnereit

„A korlátozó intézkedések, a rendezvények, sportesemények elmaradása, a beutazó turizmus leállása talán a leggyorsabb és legmélyebb hatást a taxis személyszállítási ágazatra mérte. Gazdasági szempontból az utóbbi évtized legnehezebb éve lett a 2020-as, ugyanakkor a tavalyi volt az az év is, amelyben az elmúlt évtized legnagyobb technikai fejlődését értük el, miután viszonylag hamar, már 2020 májusában azt tűztük ki, hogy az év során – amíg ez a helyzet tart – a járvány okozta csendes üzletmenetet a technikai fejlesztések jelentős felgyorsítására szeretnénk kihasználni” – nyilatkozta Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója.

A Főtaxi árbevételének jelentős része a korlátozások alatt is aktív üzleti partnereinek szállításából származott: e széles partneri kör folyamatos bővülése komoly versenyelőny és jövőbeni lehetőség is a vállalat és a gépkocsivezetők számára – közölte a vezérigazgató. A cég tavaly decemberben újabb öt évre elnyerte a Budapest Airport taxis személyszállítási tenderét.

Tulajdonosváltás az MB Elitnél, amely 25 százalékkal elégedett lenne

Az MB Elit Taxi helyzete sajátos volt, hisz 2021. januárban új tulajdonosi körrel, új irányítással kezdett. Egy gyakorlatilag teljesen leállt céget vett át az új vezetés – közölte Pintér Attila ügyvezető.

A cég víziója a fokozatos nyitás tekintetében bizakodó és remélik, hogy a szakmából eltávozott sofőrök ismét bizalmat szavaznak a személyszállításnak és visszatérnek „Ha idén a 2019-es számok 25 százalékát tudjuk teljesíteni, már elégedettek leszünk. A tényleges elmozdulást számunkra az idegenforgalom újraindulása fogja jelenteni, véleményünk szerint erre 2022 áprilisig még várni kell, de addig lépésről lépésre haladunk tovább” – tette hozzá az ügyvezető.

Ételt, csomagot szállított ki a 6×6

„Mivel a taxis fuvarozás iránti kereslet drasztikusan, több mint 70 százalékkal esett vissza, azonnal meg kellett vizsgálni, hogy miként tudunk megélhetést biztosítani vállalkozóinknak, akik professzionális városismerettel, mobilisan tudnak reagálni a taxin túlmutató igényekre is. Ezért is esett választás az ételszállításra, csomagszállításra, ügyintézésre – vázolta fel a sofőrjeik járvány alatti helyzetét Brandt Ilona, a 6×6 Taxi marketing vezetője.

A cég ugyanakkor folyamatosan dolgozik az elektromos autóállomány növelésén annak érdekében, hogy az év végére 50-60 e-taxival álljanak a város szolgálatában, valamint elkészítették az új taxirendelő applikációjukat is. Hétről hétre növekednek a számaik, várhatóan hamarosan visszaállnak a „normális” szintre.

Forrás: napi.hu