Zöld hullám a taxizásban

Zöld hullám a taxizásban
Megosztom

Saját elektromos autót vásárolni egyelőre drágább, mint megvenni egy azonos kategóriájú, de klasszikus, belső égésű motorral szerelt gépkocsit. Viszont ahhoz egyáltalán nem muszáj saját autót birtokolni, sőt még csak vezetni sem kell tudni hozzá, hogy az ember villanyautóval közlekedhessen.

Budapest útjain egyre több a zöld rendszámos taxi, és ebben kétségtelenül közrejátszik az elektromos taxik beszerzésére igényelhető állami támogatás is – írja a vezess.hu a budapesti taxiállományt utolérő zöld hullámról értekezve.

A fővárosban a Főtaxi rendelkezik a legnagyobb flottával, benne a legnagyobb villanytaxi-állománnyal is, nevezetesen 70 elektromos és 200 hibrid autóval. De a vállalat reményei szerint jövőre már több mint 100 villanyautó erősíti majd a gépjárműparkjukat, miközben az elektromostöltő-hálózatot is folyamatosan bővítik. Sőt, már külön lehetőség van náluk kifejezetten elektromos taxit rendelni, a Főtaxi applikációján belül ugyanis ki lehet választani, hogy hagyományos, hibrid vagy elektromos jármű érkezzen-e.

A Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt. műemlék jellegű épülete Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Budapesten jelenleg a 4830 járműből álló taxiállományban 1165 darab hibrid és 191 darab teljesen elektromos hajtású dolgozik, tehát már elég sok zöld modell van ahhoz, hogy a legtöbb esetben ne kelljen rá többet várni, mint egy hagyományos motorral szerelt taxira – szögezi le a vezess.hu.

Az elektromos taxik előnyei közé sorolja a közlekedéssel foglalkozó portál, hogy csökken a városban a levegő- és zajszennyezés; hogy egyre többen megkedvelhetik a csendes és kibocsátásmentes közlekedés élményét; és hogy akik villanyautót vennének, de még nem teljesen biztosak a dolgukban, utasként különböző modellekről tudnak tapasztalatot gyűjteni. A taxisok ráadásul egészségesebb munkakörülmények között dolgozhatnak, a villanyosok karbantartása pedig olcsóbb, és kevesebb a szervizelés miatti időkiesés is.

Tesla Model 3, Model S, E-Niro, Leaf és iD.3 is rendelhető a Főtaxi appból Forrás: Andras Horvath/YouTube.com

A vezess.hu cikkében még szó esik a taxik szabályozásáról, emissziós normákról, életkorokról és kibocsátási adatokról, tehát akit mélyebben is érdekel a zöldülő taxizás, kattintson ide.

Forrás: elobolygonk.hu