26 éve megoldatlan a pécsi taxisgyilkosság – 18+

26 éve megoldatlan a pécsi taxisgyilkosság – 18+
Megosztom

A kriminalisztika történetében vannak olyan gyilkossági esetek, amelyek elkövetőire néha évtizedekig, de van, hogy sohasem derül fény. Ezekhez aztán komplett legendáriumok tapadnak, ilyen az 1995-ös pécsi taxisgyilkosság is.

1995. december 1-jén brutálisan végeztek egy taxissal Pécs hatá­rában: a fiatal nőt ti­zenkét késszúrással sebesítették meg. Még élt, amikor járó motorú kocsijától néhány méterre rá­talált egy házaspár. Kórházba vitték, ám mire odaértek vele, meghalt.

A gyilkosság óriási közfelháborodást keltett, a fiatal nő, G. Csilla temetése valóságos taxistüntetéssé alakult.

Csillát tizenkét késszúrással hagyta a járó motorú taxija közelében a máig ismeretlen tettes © Bors-archív

15 évig sötétben tapogatóztak

A rendőrség nagy erőkkel indított nyomozást. Annyit lehetett tudni, hogy az áldozat kocsijába utolsóként egy 25 év körüli fiatalember szállt be a Konzum Áruháznál, aki több címre is elvitette magát. Nemcsak a tet­tes kiléte, de az indíték is is­meretlen maradt, a taxis értékeit nem vitte magával gyilkosa. Az elkövető kilétére évekig nem derült fény, aztán 2010-ben, több mint 15 évvel a bűncselekmény után újra nyomozás indult az ügyben. Az aktákat azért nyitották újra, mert jelentkezett egy új szemtanú. A pécsi születésű férfi azzal ment be a rendőrségre, hogy minden kérdésre válaszol az 1995-ben Pécsett történt taxisgyilkossággal kapcsolatban. Kihallgatása öt órán át tartott, és a rendőrökben felmerült a gyanú, hogy a tanúként jelentkező férfi és a gyilkos egy és ugyanaz az ember. A kihallgatást ekkor már különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés megalapozott gyanújával folytatták tovább. A vallatás közben aztán megtört, és beismerte tettét.

A temetése valóságos taxistüntetéssé alakult © YouTube

Belső hang parancsára ölt?

A 38 éves férfi állítása szerint azért jelentkezett, mert lelkiismeret-furdalás gyötörte. Nyugtató és hangulatjavító gyógyszereket szedett, és állítása szerint már a gyilkosságot megelőzően is hallott ölésre buzdító belső hangokat. Úgy gondolta, ha megteszi, megtorolhat minden rosszat, ami őt korábban érte. Nem konkrét személy ellen irányult a haragja, azért indult el otthonról, hogy valakit megtámadjon és megöljön, ehhez keresett könnyű célpontot.

A rendőrök nem találtak indítékot a brutális tett elkövetésére © Bors-archív

A bíróság végül nem ítélte el

Első fokon 2012-ben a bíróság felmentette a férfit, és ezt az ítéletet másodfokon is jóváhagyta a Pécsi Ítélőtábla, mert a vádlott vallomásai, illetve a vallomások és a bizonyítékok között is ellentmondásokat fedezett fel. A bíró kitért arra is, hogy a bűnjeleken nem azonosították a vádlott DNS-ét, igaz, a tárgyakat több tanú megfogta a kihallgatása során. Tehát a gyilkosságért még most, 26 évvel később sem lakolt meg senki, vagyis könnyen lehet, hogy az elkövető azóta is köztünk jár. Ám mivel az emberölés minősített esetei, így az előre megfontolt szándékkal vagy különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok soha nem évülnek el, ezekben az ügyekben akár fél évszázad eltelte után is perbe foghatják a vélt tettest.

Forrás: borsonline.hu