Ma ismét egy kicsit jó volt taxisnak lenni

Ma ismét egy kicsit jó volt taxisnak lenni
Megosztom

(már aki vette a fáradtságot, és kiemelte a hátsófelét a kényelmi zónájából)

Legutóbb 2020 tavaszán látott a főváros ennyi taxit egy helyen. Akkor több száz taxis állt össze, hogy segítő kezet nyújtson a hirtelen lesújtó világjárvány frontvonalában dolgozóknak. Most azonban a taxisoknak van szükségük segítségre.

Mint ismeretes a taxi tarifák az elmúlt 10 évben mindösszesen egyszer kerültek korrekcióra. Ekkor az addigi inflációt sem követve, mindösszesen 20 forint emelést sikerült elérniük. A pandémia alatt drasztikus módon csökkenő bevételek mellett brutális mértékben emelkedő költségvonzattal kell számolni. Jelenleg ott tartunk, hogy ha egy taxis szeretné tisztességgel eltartani a családját, azt napi 12-16 óra munkával teszi.

Természetesen tudjuk, hogy a szakmában még nagyon sok probléma van, (járulékok, biztosítás, fehér rendszámos illegálisok, stb.), de a legégetőbb jelenleg a tarifa. Ismert az is, hogy az utolsó tarifa korrekció (amikor valamiféle fals számítások alapján, a 2013-2017 közötti inflációt nem követve mindösszesen 20 forint korrekciót kaptak a taxisok),  azaz 2017 óta a KSH adatai szerint is 15 % körüli inflációra, a szolgáltatások árának és díjának, de különösen a benzin árának emelkedésére ez az ágazat nem reagált. Az üzemanyagok ára még a jelenleg befagyasztott értéken is 2017-hez képest cca. 40%-kal drágább. Az elmúlt két évben a hasznaltauto.hu kimutatása alapján a taxi szolgáltatás céljára is használható gépjárművek átlagára 2 millió forinttal lett magasabb.

Jó lenne már tudomásul venni, hogy a fuvarszervező az nem taxis.

A fuvarszervezőt akkor kell a tárgyalóasztalhoz hívni, amikor arról zajlik polémia, hogy mennyiért adja a szolgáltatását a taxisnak. A fuvarszervező nem más, mint telefonszám és applikáció tulajdonosa, melynek használati jogosultságát nem kevés díjért eladja a taxisoknak. A fuvarszervező nem ül napi 14-16 órát az autóban, nem dolgozik napi szinten a fővárosi közlekedési káoszban. Amikor azt kell egyeztetni, hogy a taxis mennyiért adja a szolgáltatását az utasnak, akkor ahhoz az asztalhoz csak taxisokat kell leültetni, véleményként pedig legfeljebb az utas, mint a szolgáltatás másik résztvevője véleményét lehet figyelembe venni. Paradox módon ebből az következik, hogy a jelenlegi „fuvarszervezői” vállalkozási forma alapján, a fenti mondatot szem előtt tartva és elfogadva, igazi tárgyalási képességgel, „fuvarszervezői” szinten kizárólag a City Taxi jogosult véleményt formálni. Ja, kérem, hogy ez már a fuvarszervezőknek már fájdalmas lenne? Ez nem a taxisok problémája. Most üzenjük, az állítólagos 400 forintos kilométer díjatokkal ballagjatok oda, ahova – reméljük már mindenki – gondolja.

Ezen okok miatt, reagálva a megfogyatkozott taxis társadalom egyre növekvő elégedetlenségére nagyjából egy héttel ezelőtt kezdett el szerveződni egy demonstráció.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a taxisok azt tapasztalták, hogy ismételten a fejük felett, önjelölt Metálok, fuvarszervezők küszködnek némi tárgyalásokkal tarifaemelés témában, bár az is tény, hogy a kezünkbe került fuvarszervezői dokumentumokban többnyire tarifáról szó sincs, ellenben a taxisokat sanyargató egyéb megszorításokról igen. De persze, higgyük el, ők tárgyalnak a tarifáról, csak senki nem érti, milyen felhatalmazással.

A Hősök terén összegyűlt nagyjából 350 taxis körbeállta a teret, hogy békésen demonstrálva hangot adjanak elégedetlenségüknek, de rajtuk kívül nagyon sokan csak azért gurultak ki, hogy egy aláírással támogassák a szervezők által megfogalmazott beadványban szereplőket.

Az autókban elhelyezett papírok hirdették, hogy a budapesti taxisok „Szakmai megbecsülést”, „Tarifaemelést” követelnek és szeretnék jelezni, hogy „Metál senkit nem képvisel” (ez a papír olyannyira kelendő volt, hogy kétszer kellett elgurulni újabb adagot nyomtatni), „A szakma nem a fuvarszervező”, valamint jelezni, hogy „Emelkednek az árak, emelkedjen tarifa”, hiszen ők is pénzből élnek.

Egy gyors és rövid sajtótájékoztató után nyolc autó indult el a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy átadják a taxisok levelét a főpolgármesternek. Érdekes módon a korábban a témában megkeresett, de eddig semmire nem reagáló fővárosi vezetés a sajtótájékoztató után negyed órán belül telefonon jelezte, hogy átveszik a dokumentumot. Ezek szerint figyelnek ezek, csak inkább arra, ami nekik kényelmes, és fáznak attól, amire kellene, de kényelmetlen.

Az átadásnál Kiss Ambrus, a főpolgármester számtalan helyettesének egyike jelent meg, és aláírásával igazolta, hogy a petíciót átvette. Ezután kisebb, de kulturált hangvételű vita alakult ki a taxisok szóvivője, Horacsek Róbert és közte, melyek zömében igazgatási és jogi vonatkozásúak voltak, de igazából az jött le belőle, hogy a főváros vezetése azt sem tudja, kivel kellene tárgyalnia, azt pedig végképp nem, hogy jelenleg kikkel is tárgyal.

Ezután az autók a Karmelita kolostorhoz vonultak, ahol Tóth István, az ITM közlekedési helyettes államtitkára vette át a segítségkérő levelet, némi kötetlen és jó hangulatú beszélgetés után.

Horacsek Róbert szóvivő elmondta, hogy

„Bízunk abban, hogy a Fővárosi Önkormányzat érdektelensége és tehetetlensége, valamint az önjelölt érdekvédők inkompetenciája és nagymértékű elutasítottsága miatt a kormány segítségünkre siet, és hajlandó támogatni minket abban, hogy valós és érdemi tárgyalásokat tudjanak folytatni a taxisok az arra hivatott személyekkel, a mielőbbi megoldás érdekében.”

Ezután a taxik visszavonultak társaik közé, a Hősök terére, ahol beszámoltak az eseményekről, majd szépen, lassan mindenki elindult dolgozni, hiszen jelen tarifával, jelen körülmények között minden perc számít.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy vége lenne a tiltakozásnak. A szervezők várják, hogy leveleikre záros határidőn belül reagáljanak, és valós lépések történjenek a tarifaemeléssel kapcsolatos tárgyalások során, de amennyiben ez nem történik meg, és továbbra is inkompetens emberek tárgyalnak helyettük, a fejük felett, az ő sorsukról, további demonstrációk is várhatók.

Mindeközben taxisok elkezdtek aláírást gyűjteni, hogy a szervezők, a levelet aláírók menjenek tárgyalni a nevükben, mert elutasítják az önjelölt érdekvédők kompetenciáját a sorsukat és jövőjüket befolyásoló kérdésben.

A rendezvényről képeket itt találtok:
link