Metál megkérdezte saját magát ….

Metál megkérdezte saját magát ….
Megosztom

….. de úgy tűnik, nem voltak jóban

Változhat a taxikra vonatkozó életkor korlátozás

A taxisok emelnék a korhatárt

Nagy a bizonytalanság a taxisok között, mert sokan úgy tudják, a taxitarifák emelésével együtt a taxikra vonatkozó 10 éves korhatárt 15-re emelték. Míg mások szerint ez még nem történt meg. Ugyanakkor – ha marad a 10 éves korhatár – sokan kényszerülnek néhány hónapon belül autócserére, ami jelenleg nem könnyű feladat. Az új, taxinak is alkalmas, de még elérhető áru személygépkocsikra hónapokat kell várni. Használt autóból is jóval kisebb a kínálat, ráadásul az árak a csillagos égig emelkedtek. Tehát fontos lenne az egyértelmű válasz. Megkértük az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnökét, Metál Zoltánt, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

      Szerkesztőségünkben naponta érdeklődnek a taxik életkorára vonatkozó rendelet módosításáról. A kérdés a BKK és a taxis oldal közötti tárgyaláson is felmerült, ám az ott hozott döntéseket sokan, sokféleképp’ magyarázzák. Mi az igazság?

A fővárosi Taxi-rendelet hónapokig tartó egyeztetésein, több taxis szakmai szervezet is jelezte, hogy a Kormány 2020-ban elfogadott moratóriumában ugyan biztosította a szakmának a 10 évnél idősebb járművek esetén azok 2022. december 31-ig tartó folyamatos taxi-üzemben tartását, de a pandémia hatása miatt sokan a határidő lejártáig sem tudnak taxi-gépjárművet cserélni.

Ezen az egyeztetésen minkét oldal (Főváros- illetve taxis szakmai oldal) egyetértett abban, hogy közösen kérik a Kormányt, bővítse a moratórium határidejét 15 évre. Ez ugyanis nem fővárosi hatáskör, ehhez kormánydöntés kell.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a jelenleg már taxiként üzembe helyezett gépjárművekre további határidő módosítást kértek az érdekképviseletek, de arra nem tettek javaslatot, hogy a korábbi szabályozástól eltérően a 10 éves korhatárt 15 évre emelje a rendeletalkotó. Vagyis az nem merült fel, hogy majd ezt követően 10 évnél idősebb autót lehet taxiként üzembe helyezni.

Bármilyen hihetetlen és sokak számára meglepő, ám nem elhanyagolható adat, hogy a taxisok 85(!) százalékát (hivatalos országos és fővárosi adatok szerint) nem érinti sem az év végéig szóló moratórium, sem jelenlegi javaslat esetleges kormányzati támogatása, hiszen ők már lecserélték autóikat új, vagy az érvényes rendeletnek megfelelő korszerű eszközre. Minden esetre a kérés az illetékes minisztérium          (ITM) asztalán van.  A BKIK és az érdekképviseletek az érintett taxisokkal együtt mielőbb számítanak a válaszra, amit természetesen megjelentetünk  a magazinban.

    Úgy tudom, a taxisok és képviseleteik mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is támogatta a kezdeményezést.

A BKIK nem csak támogatta, hanem az élére is állt ennek a kezdeményezésnek, hiszen számára tényleg fontos, hogy a budapesti taxis vállalkozások minél kevesebb terhet viseljenek ebben a jelenlegi gazdasági környezetben.

Azt gondolom, hogy a BKIK komoly segítséget nyújtott az utóbbi években minden budapesti vállalkozásnak, de a közlekedési osztály háttértámogatása és szerepe példaértékű volt a fővárosi Taxi-rendelet módosításában.

    Információink szerint az Országos Taxis Szövetség kezdeményezte a fővárosi taxik esetén a sárga szín kevésbé szigorú ellenőrzését. Mit kell ez alatt érteni?

A fővárosi taxirendelet-munkacsoport egyeztetésein konkrét javaslatot tettünk arra, hogy a Budapest Közút által végzett minősítő vizsgálatot a sárga szín megfelelésére a jövőben csak 5 évenként végezzék el újra.

Véleményünk szerint ugyanis a fóliák sajnos olyan környezeti hatásoknak vannak kitéve, melyek komoly mértékben befolyásolják a színmérés éves mérési értékét. Szemmel nem látható színeltérés miatt – amit a műszeres vizsgálat viszont kimutat – kénytelenek voltak többen az egész autót vagy annak bizonyos elemeit felpolíroztatni, esetleg cserélni, ami komoly többletköltséggel járt.

A Budapest Közút vezetői abszolút konstruktívak voltak a javaslatokkal szemben, így várhatóan változhat a vizsgálat eljárási rendje az Asztalos Sándor utcai telephelyen

   Köszönjük a tájékoztatást!

Forrás: taxisokvilaga.hu