A taxisok a katás bevétel felső határának emelését kérték a kormánytól

A taxisok a katás bevétel felső határának emelését kérték a kormánytól
Megosztom

A taxisok is csak a sajtóból értesültek a törvénymódosításról, és bár azóta sok gyalázkodó üzenetet kaptak, ők is most próbálják keresni a magyarázatot, hogy miért lehetnek pont ők a kivételezettek.

– mondta el Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség főtitkára az ATV Start című beszélgetős műsorának csütörtöki adásában. A szakmai érdekképviseleti vezető szerint „arra jutottak”, hogy azért kaphattak kivételt a katásokat sújtó legsúlyosabb adóváltozás, a vállalkozásoknak való számlázás tilalma alól, mert 5 ezer taxi van Budapesten, a nagyvárosokban pedig 7,5 ezer; rengeteg a céges megrendelés, ezt máshogy nem lehetne megoldani, „nem lenne életszerű”.

Metál elmondta, hogy a taxisok az infláció miatt a katára vonatkozó 12 millió forintos bevételi határ – ami után már 27 százalékos áfát kell fizetni – 14-15 millió forintra emelését kérték Bánki Eriktől, az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke pedig azt közölte, hogy a kormány támogatja ezt a kezdeményezést. Az érdekképviseleti vezető szerint egyébként a taxisok azért nem csatlakoztak az adótörvény miatt kirobbant tiltakozásokhoz, mert ők „a párbeszédben hisznek”, és biztos megvolt az oka annak, hogy ezt a törvényt ilyen hirtelen át kellett alakítani.

Az ATV ügyes koreográfiával Metál Zoltán mellé ültette Eisenhauerné Fördős Erikát, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnökét, aki pedig épp azért próbál lobbizni az illetékes államtitkároknál, hogy legalább egészségügy átalakítás idejére ne zárják ki a katazás lehetőségéből az egészségügyi dolgozókat. Szerinte az egészségügy is hivatkozhatna arra, hogy az ellátás össze fog omolni, ha ez a törvény így marad, a szeptember ugyanis nagyon közel van, ennyi idő alatt átállni nagyon nehéz. A budapesti kórházakat tulajdonképpen a nagyrészt katás vállalkozóként foglalkoztatott bérnővérek tartják fenn – van olyan intézmény, ahol ahol 10-15 ezer órában dolgoznak bérnővérek – a hetek alatt történő „átvariálás” az ellátás veszélyeztetésével fog járni, és nagyon sokan fogják elhagyni a rendszert, ahol már most is munkaerőhiány van.

Metál Zoltán erre megjegyezte, azért, mert más adórendben dolgozik az orvos vagy az ügyvéd, nem azt jelenti, hogy nem dolgozhatnak, ezért nem érti a felháborodást és a félelmet, hogy összeomlik az ellátás.

Forrás: telex.hu