A közösségi autózás gyilkolja a taxis piacot

A közösségi autózás gyilkolja a taxis piacot
Megosztom

A taxik legerősebb konkurenciái a közösségi autók lettek.

Mínusz 25 százalék

Idén május óta a fővárosi taxis személyszállítás alapdíja 1000 forint, a kilométerdíj 400 forint, a percdíj pedig 100 forint. Nem csoda, hogy ilyen árak mellett egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy taxiba üljenek, aminek tisztán látszanak a következményei: folyamatosan csökken és zsugorodik a taxis piac szereplőinek száma (és velük együtt az ágazat is).

Amíg 2020 márciusában – a pandémia kitörése előtt – a taxisok száma még 6754 volt a fővárosban, addig a legutolsó, nyilvánosan elérhető adat szerint ez a szám már csak 5070 volt.

Plusz 40 százalék

Ezzel szemben a közösségi autózás hazai úttörője és meghonosítója újabb flottabővítést hajtott végre: a cégnél az év eleji 320 gépjárműhöz képest 40 százalékkal növekedett az autópark, aminek eredményeképpen augusztustól már 450 gépjármű fut az utakon. A flottában továbbra is kizárólag elektromos autók vannak, Volkswagen e-Upok, Skoda Citigok, valamint áruszállításra is alkalmas Renault Kangoo Z.E. modellek.

Bár a legtöbben – ahogy a taxikat is – elsősorban rövidebb távokra veszik igénybe a szolgáltatást, a 24 órás napidíj bevezetése óta folyamatosan nő a hosszabb távú bérlések száma is. (Az év eleje óta az ilyen jellegű napidíjas bérlések száma 140 százalékkal nőtt.) A kisebb hatótávolságúvároson belüli használatra javasolt autók mellett a flotta elsősorban nagyobb hatótávú e-Upokkal bővült, aminek eredményeképpen az autópark harmada (450 autóból 150) mostantól kényelmesen képes hosszabb utak megtételére is. Sőt, a folyamatos flottacserének köszönhetően ez az arány a jövőben tovább fog nőni.

– Nagyot megy a közösségi autózás – és még nagyobbat az elektromos közösségi autózás. Az átalakuló fogyasztói szokások, a biztonság és kiszámíthatóság igénye egészen biztosan a mi malmunkra hajtja a vizet – nyilatkozta Ádám Boglárka a GreenGo vezérigazgatója.

Forrás: piacesprofit.hu