Törvénytelenül fuvarozók nehezítik a taxis munkáját

Törvénytelenül fuvarozók nehezítik  a taxis munkáját
Megosztom

Székelyföldön sem jobb a helyzet, mint mifelénk, csak itt még támogatják is őket azzal, hogy semmit nem tesznek ellenük a hatóságok

Az illegális személyfuvarozók ellen küzd Barabás Zoltán nyárádgálfalvi lakos, a Zozo Taxi cég tulajdonosa. Mint mondja: eredménytelenül, mert szerinte sem az önkormányzat, sem a helyi rendőrség nem tesz semmit, ő legalábbis úgy érzi, hogy nem partnerek a „fekete taxizás” visszaszorításában.

Miután többször is megkereste a helyi rendőrséget, valamint a nyárádgálfalvi önkormányzatot, Barabás Zoltán panaszával a Székelyhonhoz fordult, és aprólékosan ismertette mindazokat a nehézségeket, amelyek akadályozzák munkája végzésében.

Elveszik a klienseit

Mivel már korábbról volt taxis tapasztalata, és felmérte Nyárádgálfalva, illetve a környékbeli települések lakóinak igényeit, engedélyt kért a helyi önkormányzattól, hogy taxizhasson. Mire azt kézhez kapta, és beindította a vállalkozását, azt is felismerte, hogy a falujából elég szép számban vállalnak illegálisan személyszállítást, ami viszont zavarja az ő tevékenységét. Úgy véli, hogy tőle veszik el a klienseket, és míg ő a törvényt betartva működteti vállalkozását, adót fizet, azok teljesen törvénytelenül, feketén fuvaroznak. „Júliusban leadtam az általam megfigyelt feketézők listáját a rendőrséghez, tizenegy gépkocsi rendszámát. Jelentettem a helyi önkormányzatnál is, a kamerám által készített videófelvételeket, fotókat is elküldtem” – magyarázta a nyárádgálfalvi Zozo Taxi tulajdonosa, hozzátéve, hogy úgy érzi, sem a rendőrség, sem a polgármesteri hivatal nem állt mellé a törvénytelen fuvarozók visszaszorításában.

„A rendőrségen azt a választ kaptam, hogy felszólítást küldtek az általam megnevezett személyeknek, hogy törvénytelenül ne vállaljanak személyszállítást. Azt is mondták, hogy az illető taxizók nem pénzért fuvaroztak, hanem rokont, barátot, családtagot vittek egyik helyről a másikra – fogalmazta meg panaszát Barabás Zoltán, aki azt is elmondta, hogy vállalkozása beindításakor alkalmazott egy személyt, aki délutánonként abbahagyta a munkát, a céges autót letette, majd a sajátjával folytatta a fuvarozást. Ez tudomására jutott, a rendőrségen bejelentést tett, amiért a volt alkalmazott megfenyegette.

„Nyomátról, Bedéből, Adorjánból nincsenek utasaim, mert a feketézők elveszik őket előlem. Én Nyárádszeredából, Szentháromságról, Gálfalváról szállítok olyan klienseket, akik hivatalos ügyeket intéznek vagy nagybevásárlást végeznek a városban, vagy Nyárádszeredában van dolguk. Mivel rossz a tömegközlekedés a települések között, igény van a taxis szolgáltatásra – avatott be a vidéki taxizás lehetőségeibe, azt is megemlítve, hogy miután telefonszámát, cége hirdetését kifüggesztette a község forgalmasabb helyein, azok nagyon hamar eltűntek, a falubeliek pedig a feketézőket hívják, keresik, ha fuvarra van szükségük. Fotó: Haáz Vince A gazdasági rendőrség az illetékes az ügyben Felkerestük Karácsony Károlyt, Nyárádgálfalva polgármesterét, aki a Székelyhonnak elmondta, tudomása van Barabás Zoltán panaszáról, iktatták a beadványát, majd továbbították a helyi rendőrségnek, és erről őt is tájékoztatták. Nem a mi feladatunk kinyomozni, hogy tényleg vannak-e feketén taxizó személyek. Ezzel a problémával a gazdasági rendőrséghez kell fordulni – válaszolta érdeklődésünkre az elöljáró.

Forrás: szekelyhon.ro; fotó: Haáz Vince