Majdnem elgázolt egy Bolt-taxis egy fiút, de a cég nem árulta el, hogyan szankcionálták a sofőrt

Majdnem elgázolt egy Bolt-taxis egy fiút, de a cég nem árulta el, hogyan szankcionálták a sofőrt
Megosztom

Budapest belvárosában a piroson áthajtva kis híján elgázolt két gyalogost – egy apát és a 12 éves fiát – a Bolt egyik taxisa, a társaság azonban a nekik megküldött rendszám ellenére sem volt hajlandó kiadni a sértetteknek a helyszínről megállás nélkül elhajtó sofőr adatait, sőt, azt sem közölték, hogy a történtek bejelentése után milyen módon szankcionálták a taxist. Az ügyben rendőrségi vizsgálat is indult, így a hatóság végül a térfigyelő kamerák felvételei alapján megtalálta a gépkocsivezetőt, akire 50 ezer forintos bírságot szabtak ki a közúti közlekedés rendjének megsértése miatt.

Az eset még tavaly októberben történt a Margit körúton a Frankel Leó útnál található gyalogátkelőnél.

A gyalogosok – ahogy azt a rendőrség a kamerák felvételei alapján rekonstruálta – a szabad jelzés után léptek le az úttestre, és az érkező taxi, amely ráadásul a zebrán váltott sávot, majdnem elcsapta őket. A rendőrség megállapítása szerint a fiúnak úgy kellett elugrania az elhajtó kocsi elől.

Közvetlenül a történtek után a felháborodott apa a Boltnak azt írta: kizárólag az ő lélekjelenlétén múlott, hogy időben rá tudott szólni a fiára, aki így megúszta a balesetet. A Bolt a megkeresésre egy általánosságokban fogalmazott választ küldött:

Köszönjük, hogy felvetted velünk a kapcsolatot. Rettentően sajnáljuk, hogy kellemetlenség ért egy sofőrünkkel kapcsolatban. Biztosítani szeretnénk arról, hogy az általad leírt cselekmény a Bolt rendszerén belül teljes mértékben elfogadhatatlan, így mindenképpen felvesszük a kapcsolatot az érintett sofőrrel, hogy kivizsgálhassuk az esetet, és szükség esetén a belső szabályozásunknak megfelelően szankcionálni tudjuk őt.

A másodszori érdeklődésre némileg bővebb válasz érkezett ugyan, de a konkrét intézkedésekről továbbra sem közöltek semmit. A Bolt újra elnézést kért az apától a sofőr által okozott „kellemetlenségek” miatt, és biztosította, hogy a cégvezetők megvizsgálták a bejelentést, továbbá a „történtek súlyosságához mérten a partnert a belső szabályzatuk szerint szankcionálták”.

Közölték azt is, hogy a kivizsgálás menetéről és részleteiről üzleti titoktartás és adatvédelmi okok miatt „sajnos nem áll módjukban konkrétumokat” közölni.

Az apa végül a rendőrségi vizsgálatot lezáró határozatból értesült olyan „konkrétumokról”, amelyek érdekelték. A határozatból nemcsak a büntetés kiszabásáról kapott értesítést, hanem azt is megtudta, hogy a szabálysértés súlyossága miatt a rendőrség csak „kivételesen tekintett el” a vezetői engedély bevonásától, mert figyelembe vette, hogy a jogosítvány elengedhetetlen a taxis munkavégzéséhez.

Nemrég a 24.hu egy másik olvasója is szembesült a Bolt titkolózó kommunikációjával. Decemberen írtunk arról, hogy az olvasó izraeli ismerőseivel szállt be egy megrendelt Bolt-taxiba a VII. kerületben, ám a sofőr, miután hallotta, hogy héberül beszélnek egymással az utasok, ahelyett, hogy elindult volna, kiszállította őket a kocsiból. A sofőr nem adott magyarázatot tettére, de azért felszámolt 510 forint fuvardíjat.

A cég az első körben azt válaszolta, hogy elhatárolódnak a történtektől, és elindították az ügy kivizsgálását. Később viszont arról tájékoztatták az olvasót, hogy kivizsgálták az esetet, és megtették a szükséges lépéseket, de az adatvédelmi törvény miatt nem áll módjukban további részleteket megosztani, így a sértett végül nem is tudhatta meg, hogy mi volt az intézkedés.

A társaság akkor a 24.hu kérdésére azzal magyarázta, miért nem tudják kielégítő információkkal ellátni a panaszosokat, hogy a gépkocsivezetők nem a cég alkalmazottai. A Bolt-taxisok valójában független vállalkozók, akik szolgáltatásukhoz a cég platformját használják. Mindazonáltal rendszeresen kommunikálnak velük, és folyamatosan ellenőrzik az utasok visszajelzéseit annak érdekében, hogy az utasok a legjobb szolgáltatást kapják, tette hozzá a Bolt.

Újra megkerestük a céget, hogy közúti veszélyeztetés, esetleg balesetokozás esetén miért alkalmazzák a sofőrökkel kapcsolatban a nagyfokú titoktartást. A Bolt azt írta, hogy a partnerekre vonatkozóan megvizsgálják a bejelentéseket, és a történtek súlyosságához mérten a belső szabályzatunk szerint járnak el: a cikkünkben szereplő esetben is így történt.

Biztosítani szeretnénk önt, hogy az ön által leírt esetben szereplő partneri viselkedés a Bolt értékeivel összeegyeztethetetlen, és az ilyen viselkedéstől teljes mértékben elhatárolódunk.

Hozzátették, a cég az illetékes hatóságok rendelkezésére áll, hogy az eset további kivizsgálását elősegítse, „ugyanakkor az ilyen esetekről üzleti titoktartás és adatvédelmi okok miatt” továbbra sem adnak ki konkrétumokat.