Visszatér az Über?

Visszatér az Über?
Megosztom

A nyár folyamán tele volt a sajtó a Taxi – Bolt „háborúval”. A híradások alapján azonban az adok-kapoknak még nincs vége, mivel egy régi-új szereplő is beszáll a fővárosi személyszállításba. Legalábbis a jelek erre mutatnak.

Az Über mintegy 3 hónappal ezelőtt védjegyoltalmi eljárást kezdeményezett az „Über Taxi” szóösszetételre a szakhatóságnál, Magyarországon, mindemellett a holland központú Über magyarországi leányvállalata idén januárban ügyvezetőt cserélt, a mérlegei alapján pedig az elmúlt években is évi pár milliós bevételeket produkált. Vajon hogyan?

A mostani mozgásuk esetleg annak szól, ők már tudnak, sejtenek valamit a Bolt sorsáról? Ha megnézzük a Play áruházat vagy az Apple Store-t, az azért látszik, hogy nagyjából tízszer akkora letöltésük van, mint a Boltnak. A nagy kérdés, hogy a 2016-os kivonulásukhoz képest milyen működési formában szeretnének visszatérni. Nyilvánvalóan van ötletük, és nem csak a NAV-nak akarnak újabb feladatokat adni, de ez a jövő titka lesz.

Vajon mi vár így a hazai taxis piacra?

Idézzük fel a témában a telex.hu idén júliusi cikkét. Hosszú, de érdemes végigolvasni.

Az Uber kiszivárgott irataiból kiderül, hogyan nyitnak meg lobbisták ajtókat az Orbán-kormányban

Hidegzuhanyként érte az okostelefonos taxizás elterjesztésével berobbant, Uber nevű amerikai cég képviselőit az az üzenet, amelyet Seszták Miklós akkori nemzeti fejlesztési minisztertől kaptak 2015 februárjában.

Az Uber akkor már hónapok óta jelen volt Budapesten, és a hagyományos taxizáshoz képest általában olcsóbb, mobil applikációra épülő szolgáltatásuk egyre népszerűbbé vált. Közben azonban tisztában voltak azzal, hogy a kormány dolgozik egy új szabályozáson, amely számukra hátrányos lehet. Ezért szerették volna elérni, hogy bejussanak a döntéshozókhoz, és ennek érdekében leszerződtek több magyarországi lobbistával is. Az egyikük egy Sárdi Tamás nevű férfi volt, akinek kiterjedt kormányzati kapcsolatai voltak, és abban az időben üzleti kapcsolatban állt például Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével.

A cikk további részét itt lehet elolvasni. Érdemes.