Feldobják sárga, leesik mindegy. Mi az? Uber!

Feldobják sárga, leesik mindegy. Mi az? Uber!
Megosztom

Az összes média írt már a taxi vs. Uber harcról, ami hétfő óta megbénítja a főváros forgalmát. Felesleges számokat, adatokat írni, főleg arról, ki mennyit keres, és ki mennyit nem fizet be az államkasszába. Ki mennyit lop, csal és hazudik. Teljesen egyértelmű ugyanis, hogy az Uber jogszerűtlenül működik. Bár nem vagyok jogász, furcsa, hogy a cég tevékenységi körében nem találtam sem személyszállításra, sem fuvarszervezésre vonatkozó bejegyzést, az amerikai tulajdonosokat képviselő cégnek pedig még adószáma sincs feltüntetve a cégjegyzékben.

Felelőse az Uber ügynek nincs, mindenki szétteszi a karját bambán. Szétteszi miniszter, államtitkár, főpolgármester. De a mai nap után én már nem csodálkozom a pofátlan kettős mércén.
Annál inkább csodálkozom az embereken, és a kommentjeiken. Nem értem azokat, akik egyik nap verik a mellüket a kettős mérce miatt, ágálnak és tüntetnek minden miatt, most pedig helyeslik, hogy amit szabadjon a Jupiter-Ubernek, azt biza ne szabadjon a taxis kisökörnek.

Hát, kérem, a taxisok nem kisökrök. Pont ugyanolyan emberek, mint te vagy én. Dolgozni akarnak, megélni és boldogulni. Persze van köztük cuki és bunkó, kedves és tapló. De tudod mit, az eladónők, varrónők, ügyfélszolgálatosok, kőművesek, villanyszerelők, pincérek között is. Csak ők nincsenek annyira szem előtt.
Mielőtt az őrjöngők tovább vernék a tamtamot, szólok, a taxisok nem élvezik, hogy az emberek szívnak miattuk. Nem attól esnek transzba, hogy Gizike és Józsika elkésik a melóból. Csak éppen nincs más lehetőségük, ha nem akarnak éhen halni a családjukkal. Ők ugyanis mindent megtettek azért, hogy titeket fuvarozhassanak. Vizsgákat fizettek és letettek, kocsit fóliáztak, megvettek minden kütyüt, fizetnek minden BKK-s csuklásért. Fizetnek a te biztonságodért, hogy ha egy szőke nő vagy egy vasárnapi úrvezető beléjük hajt, te ne szenvedj kárt is a sérülés mellett. Fizetett a cuki és a bunkó, a kedves és a tapló is. Hidd el, ők is szívesen mondanák, hogy gyere, haver, elviszlek 160-ért.

Csak nem tehetik. Nekik ugyanis megszabták, mennyiért mehetnek. Azt hiszed, hogy olcsóbb az Uber, te bolond? A taxis mindig ugyanannyit kér, de az Uber csúcsidőben felszoroz. Nem néz hülyének nagyon, csak egy kicsit. De neki azt is szabad.

Belegondoltál abba, hogy a gyerekedet, a szerelmedet, a nagymamát nem rutinos sofőr viszi iskolába, randevúra, kórházba, hanem lehet, hogy szomszéd Pisti, aki még a biciklit is cikkcakkban tekeri? Mert uberesnek nem kell rutin. Nem kell vizsga, nem kell semmi. Illetve de. Egy kocsi és a szándék. Ha pedig hibázik, mert rutintalan, annak nem lesz felelőse. Annak a gyereked, a szerelmed, vagy a nagymama látja a kárát.
És akkor jön egy valami, ami azt mondja, ő nem taxi, de azért pénzért fuvaroz. Nem kiszámolja, mint szomszéd Misi, hogy ha 50 kilométert viszlek, akkor ennyi benzin, dobd ide, és megosztoztunk a költségen. Ő díjat szab neked, és azért semmit nem ad. És higgyétek el, az Uberes is ember. Van köztük cuki és van bunkó. Van igénytelen és van intelligens. Pont olyanok, mint eladónéni, varrónő. kőműves és villanyszerelő. Semmivel nem jobbak, semmivel nem adnak többet, csak kihasználják, hogy az ember érzékeny az árakra. Mert ők megtehetik. Te pedig, ha megveszed a zárjegy nélküli cigit, ne reklamálj, ha fűrészpor lesz benne dohány helyett. A zárjegy nélküli vodka lehet, hogy víz – no, ki lesz a felelős?

Még. Mert lehet, hogy birka a magyar, lehet, hogy most még azt a taxist szidja, akinek a száma először jut eszébe, ha hirtelen szülni kezd az asszony, és éppen nem jön Uber. Szidja, ahogy szidja majd a kórházban az orvost, aki a többet fizető anyukát előbb fogja megvizsgálni. Akkor pedig majd vadul kettős mércét kiált.
És a taxi vs. Uber semmi másról nem szól, mint arról, hogy Andy Vajna VIP-szobában lábadozik, Mari néni pedig tízágyasban. Hogy te fél évet vársz egy CT-re, másoknak már aznap megvan az eredmény. Hogy a celeb-baba magániskolába jár, a tiéd pedig 40 gyerek közé, az államiba. Pedig egyikük sem tesz többet az országért, mint Józsi, a kőműves, Pali, az egyszerű, dolgos paraszt, vagy Kati, a bolti eladó. Semmivel sem értékesebb, vagy értéktelenebb egyikük sem a társadalom számára. Ez az egész a kettős mércéről szól.

A taxist kemény betonfalak közé zárják, szabályozzák és korlátozzák. Az Uberes azt csinál, amit akar. Konkrétan amit akar. Korlátokat csak a KRESZ szab nekik.

De hagyjuk csak, ez az ország már úgyis erről szól. Utáljátok csak a taxist, mert lehet, hogy cuki, lehet, hogy bunkó, de legalább betartja a szabályokat. És csináljumk itt anarchiát. Legyen Uber-fasza módon szabad a rablás. Jelentsük ki, holnaptól senkire nem vonatkoznak a szabályok, a rendeletek és a törvények. Mert minek? Ha az Uberre nem, rám se!

Holnaptól ne vizsgáztassunk kocsit, ne fizessük be a számlákat, ne adjunk pénzt a kenyérért a boltban, vagy csak annyit, amennyit mi jónak látunk. Igen, most kaszál az Uber. Ingyen fuvar, jó nagy reklám, köcsög taxis nekem küldi a fuvart. De kérdezem, meddig? Az első balesetig? Utána mi lesz? Vagy addig, amíg ki nem tör az össznépi anarchia?

Nem, nem az Uberrel van baj. Ők csak kihasználtak egy piaci rést, egy lehetőséget, és persze szokás szerint ütős kapcsolatokat. Te is azt csinálnád, ha tehetnéd, vagy inkább jogkövető lennél? A baj az emberekkel van, akik nem veszik észre, mindenütt ugyanolyan emberek vannak, mint ők. Kicsik, nagyok, szépek, csúnyák, jók és rosszak. A taxisok és az Uberesek között is. Csak éppen más játékszabályok vonatkoznak rájuk. Olyan ez, mintha itt csak az egyik félnek lehetne véleménye.

Mikor tavaly a netadósok véleményt nyilvánítottak, mindenki tapsolt. Mikor a jobb és bal tüntet, forgalmat akadályoz, az is csak véleménynyilvánítás. Mert nekik szabad. Most a taxisok véleményt nyilvánítottak. Így. Az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében. Mert ők ott látszanak végre. Mert elegük lett, hogy egy éve kérik szépen, csúnyán, valaki tegye már rendbe a dolgot, vagy így, vagy úgy. Egy éve járnak egyeztetni, tárgyalni, megbeszélni, csak éppen az nem látványos. Az nem érdekli a média-hiénákat.

Barátom, te elvárod, hogy tiszteljék a véleményed, de meredeken letojod a taxisét, ha éppen Peti taxist utálod? Hát most ők unták meg, hogy mindenki magasról szarik rájuk. Most látszani akartak. Ti pedig úgy tesztek otthon, a fotelban, mintha egész Budapest ebből az egy kereszteződésből állna, és csak a ti véleményetek számítana.

De ordíts csak ellene, dögöljön meg a taxis tehene. Ám ha megsérül majd egy Uber utas, gondolj arra, hogy a kettős mérce országában vagy jön érte mentő, vagy nem. Vagy lesz orvos és ápoló a kórházban, vagy nem. Mert minden összefügg mindennel, még akkor is, ha te ezt még nem látod. Mert egy következmények nélküli országban úgyis mindent szabad.

Én maradok veletek, taxisok. Veletek együtt én is fizetem az adót, és minden egyéb terhet. Veletek együtt betartom a szabályokat és a rendeleteket, amik rám vonatkoznak. Mert ahelyett, hogy dögöljön meg a taxis tehene, én inkább azt mondom: tejeljen mindenki tehene. Egyformán, egyenlő jogokkal, egyenlő lehetőségekkel, tisztességes verseny-feltételekkel. Aztán aki mer, az nyer. Na, ennek ki lesz Abszurdisztánban a felelőse? Ki hozza el a valódi megoldást?

És tudod, mit, ne érts egyet. Szurkolj bárkinek. Csak annyit kérek: egy picit gondolkozz el!

Archív 2016.01.20.