Reintegrációs őrizetben otthon „kempingezik” a Budapest Airport volt jogi igazgatója, akit bűnszövetségben elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt 5 év szabadságvesztésre ítéltek

Reintegrációs őrizetben otthon „kempingezik” a Budapest Airport volt jogi igazgatója, akit bűnszövetségben elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt 5 év szabadságvesztésre ítéltek
Megosztom

A Privatkopo.hu értesülése szerint úgynevezett reintegrációs őrizetben, otthonában „kempingezik” az a Rényi-Vámos Krisztina, akit 2017. május közepén, jogerősen – bűnszövetségben elkövetett korrupciós bűncselekmények elkövetése miatt – 5 év szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Ítélőtábla. A nő a súlyos bűncselekményeket a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatójaként követte el.

A repülőtéri vesztegetés ügyében született vádirat lényege az volt, hogy a Budapest Airport két jogásza 2008-ban jogtalan előnyt kért azoktól az ügyvédi irodáktól, amelyekkel megbízási szerződést kötött a cég, azaz a megbízás elnyeréséhez a „felülárazott” megbízási díjakból vissza kellett osztaniuk a szerződő partnereknek.

A vádirat szerint Sziebert György, akkor még a Budapest Airport jogi előadójaként, és Rényi-Vámos Krisztina a Budapest Airport jogi igazgatójaként 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött szerződést, amelyek a megbízási díjak 5-10 százalékát visszajuttatták a részükre. A rendőrség több bizonyítékot talált arra, hogy Rényi-Vámos Krisztina összejátszott akkori beosztottjával, Sziebert Györggyel, és a Budapest Airport Zrt.-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adtak.

A páros között vesztegetési pénzek átadására leginkább az óbudai Leroy étteremben került sor. A bíróság azt is bizonyítékként értékelte, hogy ezeket „amerikai kémfilmbe illő elővigyázatossággal” kivitelezték.

Egy ideig Pálhalmán „pihente ki” a vesztegetés „fáradalmait” Rényi-Vámos

A Privatkopo.hu úgy tudja, hogy Rényi-Vámos a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lakója volt, és tavaly ősszel kerülhetett reintegrációs őrizetbe. A vonatkozó törvény szerint a reintegrációs őrizet időtartama szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt elítéltek esetében legfeljebb 10 hónap. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében a nő vonatkozásában lehetővé tette, hogy büntetése felének – azaz két és fél év – letöltését követően feltételesen szabadlábra helyezhessék. Rényi-Vámos 2009 decemberében került előzetes letartóztatásba, amelyet 2010. június 8-án szüntetett meg a bíróság, és azzal egy időben elrendelte az asszony házi őrizetét, majd ugyanazon év december elején tovább enyhített a kényszerintézkedés fokozatán és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

A Büntető törvénykönyv 92. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint az előzetes fogvatartás és a házi őrizet teljes idejét be kell számítani a kiszabott szabadságvesztésbe.

Elcsalt taxitender

Azonban folyamatban van egy másik büntetőügy is, amelyben még nem született jogerős ítélet, és amelynek egyik vádlottja ugyancsak a „reintegrációs őrizetben” otthon „relaxáló” Rényi-Vámos Krisztina.

A Fővárosi Főügyészség által 2015 nyarán benyújtott vádirat szerint a Budapest Airport Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi szolgáltatás nyújtására. A III. rendű vádlott, Veres István által ténylegesen irányított taxi társaság, a Zóna-Service Zrt. már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxi szolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vádlott a pályázaton mindenképpen nyerni akart.

Ennek érdekében a pályázat kiírása után – IV. rendű vádlott ügyvédi közreműködésével – megállapodott az I. rendű Sziebert György és II. rendű Rényi-Vámos Krisztina vádlottakkal, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a Budapest Airport Zrt. által kiírt pályázatot a III. rendű vádlott, Veres István által képviselt taxi társaság nyerje el.

A megállapodás alapján Sziebert és Rényi-Vámos Krisztina – szintén a IV. rendű vádlotton keresztül – ellátták Veres Istvánt belső információkkal, segédanyagokkal, tájékoztatták a többi ajánlat tartalmáról, illetve a belső megbeszélések lényegéről. A vádlottak összehangolt közreműködése eredményeként Veres cége a pályázatot elnyerte.

Sziebert, Rényi-Vámos és a IV. rendű vádlott közreműködésük arányában osztozott a Verestől kapott jogtalan előny összegén.

A vád szerint, a szolgáltatási szerződés megkötése után Sziebert György és Rényi-Vámos Krisztina további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a Budapest Airport Zrt. sértett gazdasági érdekeivel szemben Veres Istvánnak segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák.

Veres István szerint szó sincs csalásról, minden patyolat tiszta volt

Emellett Veres István olyan módon is megtévesztette a sértettet, hogy alkalmazottja, az V. rendű vádlott közreműködésével folyamatosan, éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a Budapest Airport Zrt. felé, mint amennyit ténylegesen teljesített.

A csalással a vádlottak 2006-2010 között összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek.

Titkosszolgálati háttér

A Budapest Airportnál korábban lezajlott vezető- és tulajdonosváltások dacára a jogi igazgatóság az állandóság szigete maradt a cégen belül, amit a bennfentesek azzal magyaráztak, hogy a társaság – stratégiai szerepe miatt – erős titkosszolgálati védelem alatt áll, és a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) mindvégig Rényi-Vámos Krisztina stábja tartotta a kapcsolatot. A „titkos viszonyra” utaló jelként értékelhető, hogy Rényi-Vámos és Sziebert egyaránt huszonévesen, a szükséges szakmai tapasztalat és pályáztatás nélkül került be 2003-ban a reptér vezérkarába – éppen akkor, amikor az MSZP pénzügyi vonalával szívélyes viszonyt ápoló Hárskuti János volt a Budapest Airport első embere.

Rényi-Vámosék már a Budapest Airport privatizációja előtt a reptéri társaság szerződéses partnerének választották az Andreas Neocleous & Co. ciprusi ügyvédi iroda magyarországi képviselőit, Tuller Andrást és Veréb Balázst, azzal a céllal, hogy informatikai-beszerzési-kiszervezési témákban kívülről segítsék a jogi igazgatóság működését.

Tuller már az 1990-es években a későbbi Budapest Airport-vezér Hárskuti üzlettársa volt, emellett tagja annak a „Speciális Rendőrklub” nevű zártkörű egyesületnek, amelybe a rendszerváltozás előtti rendőri és titkosszolgálati elit tömörült. Veréb viszont Rényi-Vámoshoz kötődött erősebben: abban az időben az élete párja volt, emellett 2003-tól az igazgatónő testvére által vezetett tanácsadócégekben képviselt ciprusi befektetőket.

Tuller András és Veréb Balázs azonban – amellett, hogy a reptérnek dolgozott – 2005 végéig felügyelőbizottsági tag volt abban az Eclipse Informatikai Rendszerház Rt.-ben, amely a nemzetbiztonsági okból titkosított állami (és reptéri) beszerzések egyik legnagyobb haszonélvezője volt

A Rényi-Vámosék elleni büntetőügyben felmerült reptéri taxistenderben a régi kapcsolatok sajátos módon éledtek újjá: a Ferihegy hivatalos személyszállítójává választott társaság, a Veres István-féle Zóna-Service Zrt. alapító okiratát ugyanis Rényi-Vámos Krisztina akkori párja, Veréb Balázs édesanyja szerkesztette, miközben a cégbírósági eljárást Tuller András ügyvédi irodája menedzselte.

A titkosszolgálat aztán – valamiért – levette a kezét a Rényi-Vámos-féle csapatról. A nyomozók 2009. december 4-én tetten érték Rényi-Vámos Krisztina bűntársát, Sziebert Györgyöt, amikor több millió forintos vesztegetési pénz vett át egy óbudai mélygarázsban.

És a lavina elindult…

Forrás: Privátkopó 2019.