Taxisbotrány: őrizetbe vették Veres István vállalkozót

Taxisbotrány: őrizetbe vették Veres István vállalkozót
Megosztom

A Népszabadság információi szerint őrizetbe vették a Zóna Taxi vezérigazgatójaként, korábbról a Citadellán épült illegális épület tulajdonosaként ismert Veres István vállalkozót. Információinkat több forrás is megerősítette.

A Népszabadság információi szerint őrizetbe vették a Zóna Taxi vezérigazgatójaként, korábbról a Citadellán épült illegális épület tulajdonosaként ismert Veres István vállalkozót. Lapunk úgy tudja, hogy a vállalkozó őrizetbe vételével szinte egy időben őrizetbe vették a Budapest Airport volt jogi igazgatóját, Sz. Györgyöt és volt kollégáját, R. Krisztinát, valamint még egy személyt is. 

Az ügy a Zóna Taxi 2006-tól élő szerződésével kapcsolatos, tudomásunk szerint a rendőrségi ügyszám 2009-es, tehát a hatóság abban az évben kezdte meg a nyomozást. Értesüléseink szerint ebben az ügyben egyébként már másfél éve is tartottak házkutatást Veresnél. Ebben és a többi kapcsolódó ügyben a Budapest Airport korábban több feljelentést is tett, mert feltételezésük szerint a Veres vezette Zóna Taxi nem a szerződésnek megfelelően járt el velük szemben.

Az ügyhöz közel álló forrásokból úgy tudjuk: a hatóságok a feljelentések és más információk alapján arra gyanakodnak, hogy a vállalkozó és a jogászok összejátszhattak: egyfelől, a jogászok a Zóna Taxinak olyan körülményeket ismertek el, amelyek szerint az nem tudta érvényesíteni a tenderen nyert exkluzív jogait, így a taxis cégnek kevesebbet kellett fizetnie. Állítólag erős a gyanú arra, hogy nem ellenőrizték a Zóna forgalmi adatait – ez utóbbi azért fontos, mert egy időben ez alapján fizetett a Zóna a reptérnek. Egy másik időszakban viszont átalánydíjon volt. A gyanú szerint a jogászok mindezért ellenszolgáltatást fogadhattak el, vagyis vesztegetés történt. 

Iparági értesülések szerint a repülőtéren egyébként hosszú ideig nem is tudtak a Zóna nem szerződésszerű magatartásról, mert az információ korábban nem jutott el a menedzsmenthez. Ez irányú értesüléseinket, mint ahogy a fenti eseményeket is, Veres István még korábban tagadta lapunknak, amikor erről kérdeztük. Az is igaz azonban, hogy a Zóna – Főtaxi váltás idején a Budapest Airporttól elbocsátottak egy munkatársat, akinek pénzügyi felelőssége is volt, állítólag pont a menedzsment tájékoztatásának elmaradása miatt. 

Mint ismert, a Zóna Taxival 2010 tavaszán-nyarán bontotta fel a szerződést a Budapest Airport, arra hivatkozva, hogy a cég hosszú ideje szerződésszegést valósít meg, és jelentős összeggel tartozik is a Budapest Airportnak. A 2010-ben kiírt tendert a Főtaxi nyerte, ám a Zóna Taxi munkatársai esetenként még ma is feltűnnek a repülőtéren. 

A Budapest Airport volt jogászai ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség februárban. A Főügyészség közleménye szerint Sz. György és R. Krisztina 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött megbízási szerződést, amelynek tagjai hajlandóak voltak a megbízási díj egy részét visszajuttatni a vádlottaknak.

forrás: Privátkopó / 2012.