Hogyan illik viselkedni egy taxiban?

Hogyan illik viselkedni egy taxiban?
Megosztom

Mi illő a taxistól, mit szabad az utasnak?

Meddig várathatod a megrendelt taxit, és mi van, ha dugóba kerültök? Ki kezdeményezheti a beszélgetést? Kis taxietikett, hogy képbe kerülj!

A beszélgetést te kezdeményezheted

Ha éppen úgy ülsz be a taxiba, hogy nincs kedved beszélgetni, nyugodtan maradj csendben. Az etikett szerint a taxis nem kezdeményezhet beszélgetést, csak reagálhat az utas megszólítására. Persze, ha mégsem tartaná be a sofőröd a szabályokat – ami azért elég gyakori –, nyugodtan megmondhatod, hogy szeretnél kicsit csendben pihenni, amíg célba nem értek.

Érkezéskor indul az óra

Nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy ha váratod a taxist, azt a te pénztárcád bánja. Vagyis, ha időben érkezett a taxi, de neked még most jut eszedbe, hogy el kell intézned a folyóügyeidet, aztán még egy fújás kell a hajlakkból, akkor tudd, hogy ezekért már te fizetsz. Mindezt kiküszöbölheted, ha taxis appot használsz, amin pontosan mutatja a GPS, hogy hol jár a kocsi, így kisebb az esély arra, hogy megcsússz a készülődéssel.

Tudni illik, hogy mi illik

Lehet, hogy éppen egy buliból tartasz hazafelé, és az alkoholtól mámorosan egy kicsit lazítasz a napközbeni viselkedés szabályain, de fontos, hogy semmi olyat ne tégy, amit másnap ne vállalnál! Attól, hogy a taxis szolgáltat, még nem tehetsz meg bármit: persze, nem kell befeszülnöd, de maradj illemtudó! Ugyanez igaz természetesen a taxisokra is: vagyis nem személyeskedhet, és nem mondhat, tehet olyat, amivel megbántana.

Mit tehetsz, ha dugóba kerültök?

A KRESZ természetesen a taxisokra is vonatkozik, így nem várhatod el, hogy csak azért, mert sietsz, átmenjenek a piroson, vagy a sárgán úgy, ha az már nem biztonságos. Ilyenkor sajnos, pörög a taxióra, de ha tudod, hogy a reggeli, vagy a déli csúcsban indulsz útnak, tájékozódhatsz az alternatív útvonalakról is, és kérheted, hogy arra menjetek. De ezt ne téveszd össze azzal, hogy útközben folyton változtatgatod a preferált útvonalat, és beleszólsz abba, hogy miként vezet.

Ne út közben találd ki a végállomást!

Természetes dolog, hogy ha nem egyedül utazol a taxival, akkor többször is megálltok, de fontos, hogy még induláskor tájékoztasd a taxist a végállomásotokról. Így te is tudni fogod a végösszeget, és a taxist sem éri váratlanul, hogy például a városon kívülre kell menni.

Forrás: nlc.hu