Szabályok nélkül a szabályok védelmében?

Szabályok nélkül a szabályok védelmében?
Megosztom

Kivételesen jó metálunk helyett egy BKK nyilatkozat érkezett most a „mocskos taxisok” lejáratására, mely szerint jó nagy százalékban találtak szabálytalanságokat az ellenőrzések során. Értitek, a BKK, mint ellenőrző szervezet.

Vessünk hát pár bátortalan pillantást a BKK tevékenységére a másik oldalról, azaz a szarrá üldözött és basztatott taxisok (kivéve Főtaxi és City) oldaláról.

Vannak a méltán „közkedvelt” próbautazásaik. A próbautasaikat gondosan válogatják és cserélgetik, csak úgy a lebukást elkerülendő. Tisztára 007 -es ügynöki ármánnyal csempészik a taxis társadalom nyakába őket, nem? Egy közös jellemzőjük azért van: csendes adócsalás keretén belül utazgatnak drága próbautasok. Ugyanis a BKK minden, csak nem olyan társaság, amely számla nélkül tudna könyvelni, a kettős könyvvitel pedig adócsalás-gyanús, mások éveket csücsülnek érte biztos és védett helyen.

Márpedig számlát azt nem nagyon visznek el az autókból ezek a próbautasok, még ha kapnak, akkor sem. Hacsak nem a NASA, a Moszad, a CIA, estleg az FBI leányvállalata. Mindegy, biztos ügyes könyvelőjük van.

A másik közös nevező, már úgy próbautazásilag, hogy több eljárás is meghiúsult a NAV oldaláról, mégpedig a próbautasok szakképzetlensége miatt. Mondjuk tény, ezekhez az eseményekhez némi bágyadt taxistiltakozás-szerűség is kellett, ami azért – valljuk be – elég ritka. A pesti taxis az az állatfajta, amelyik élvezi, ha az ő farkával verik a csalánt.

A másik érdekesség a szent BKK ellenőrzési folyamatában, hogy a „taxis rendelet” 6. évében még mindig nincs szabályozva a tevékenységük. Ugyan jogi képzettség birtokában Rásó néni évekkel ezelőtt összeköhögött valamiféle szabályozást, de sajnálatos módon az a BKK alkalmazottainak nyújt iránymutatást a taxisok baszogatásához, bocsánat ellenőrzéséhez, és nem a taxisokat próbálja támogatni és/vagy segíteni. Mert azt minek, elég a sok lahúzás, nemde?

Eme tákolmányt aztán szép csendben felcsempészték a BKK honlapjára, és ebben a témakörben büszkén nyugovóra is tértek. Írd és mondd, az azóta jobb létre szenderült ombudsmani hálózat (vagy micsoda) prominens képviselője is hangot adott ezen visszásságnak, azonban értő fülekre nem talált ő sem szegény. Biztos nem annyira jogképzett, mint Rásó mama.

Persze lehetne némi eredményeket elérni taxis fronton a jó BKK ámokfutásának megfékezésében, csak ahhoz kellene pár tökös taxis is. De ameddig a tökösség kimerül az utcán egymás baszogatásában, meg nagyhangú facebook bejegyzésekben, addig itt se/ne várjunk javulást!

Taxis Tivadar