Fáradt taxisokat szűrnének arcfelismerő programmal

Fáradt taxisokat szűrnének arcfelismerő programmal
Megosztom

Arcfelismerő szoftverrel szerelik fel a Yandex.taxi társaság autóit Oroszországban- írja az Engadget.  A cég, amiben az Uber is tulajdonos, azt szeretné elérni, hogy a sofőrök rendesen kivegyék a pihenőidejüket. 

Az arcfelismerő eszközt a szélvédőre szerelik majd, és az lesz a feladata, hogy folyamatosan figyelje a sofőrt, és kiszűrje azokat a jeleket, amik alapján megállapítható, hogy fáradt a taxis.

68 pontot néz majd az arcon, figyeli a pislogások gyakoriságát és sebességét, az ásítást, vagy ha bebólint a sofőr. A taxitársaságot a döntéshozók is szorongatták, miután tavaly 764 baleset történt Moszkvában, amik 23 halálos áldozatot követeltek. Sokak szerint a baleseteket az okozza, hogy a fuvarmegosztó alkalmazások népszerűsége miatt sokan vannak az utakon, akik sokszor fáradtan is vezetnek a pénzszerzési lehetőség miatt. 

A technológia nem ismeretlen a gyártók előtt sem, már a Subaru és a Cadillac is olyan autókat dobott piacra, ami figyeli, mennyire fáradtak a sofőrök. Az Ubernek és a Lyftnek is van megoldása arra, hogy pihenjenek a sofőrök, mindkét cég alkalmazása automatikusan offline lesz, ha a sofőrök túl sokat dolgoznak. Az Uber 6 órán keresztül nem engedi vissza a sofőrt miután az 12 órát dolgozott, a Lyft 14 óra munka után tiltja le néhány órára a felhasználót. Ezt persze könnyen kijátszhatják a sofőrök, ha mindkét appot használják. 

A Yandex már ezer autóban telepítette az eszközt, és folyamatosan szeretnék az egész autóparkjukat felszerelni az arcfelismerő programmal. 

Forrás: index.hu