Megint okoskodnak liberálisék – interjú

Megint okoskodnak liberálisék – interjú
Megosztom

A Liberálisok pártja eltörölné a budapesti taxisszolgáltatókra vonatkozó hatósági árszabályozást: „hadd döntsék el az utasok, hogy milyen taxival szeretnének utazni és mennyit hajlandóak mindezért fizetni”

Néhány napja sajtótájékoztató keretében jelentette be a Liberálisok-Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke, Szabadai Viktor, hogy benyújtja az új budapesti városvezetésnek is a taxis közlekedés átalakításáról szóló javaslatait. A politikus korábban több alkalommal tett „indítványokat” a taxis utasszállítás fejlesztésére és a hatósági árak eltörlésére a Tarlós István-féle városvezetésnek, ezeket azonban rendre figyelmen kívül hagyták. A budapesti taxisok körében nagy felbolydulást okoztak a pártvezető mondatai, ezért a Privatkopo.hu megkereste Szabadai Viktort, hogy részletesebb tájékoztatást adjon pártja taxisokat érintő elképzeléseiről.

Hogyan tudják elérni a Liberálisok, hogy a taxis közlekedés átalakításáról szóló javaslataikat tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés? Hiszen pártjuk egyetlen képviselője sem lett tagja az új közgyűlésnek. Miként fogják ezt technikailag lebonyolítani?

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje, Sermer Ádám megállapodást kötött Karácsony Gergellyel, mielőtt visszalépett az összellenzéki jelölt javára. A megállapodás szerint Karácsony Gergely a Liberálisok programját is képviselni fogja a közgyűlésben. Annak reményében álltunk elő javaslatunkkal, hogy vitára érdemesnek tartja majd a közgyűlés.

Mennyire kidolgozott, mennyire konkrét a Liberálisok javaslata a taxispiac átalakítását érintően? Kiket hallgattak meg a szakmából, mielőtt elkészítették javaslataikat?

Világos, hogy a jelenlegi rendszer erős kihívásokkal küzd a fenntarthatóságot illetően. A piaci árverseny szembemegy az utasok érdekével. Bár a főváros korábbi vezetésének célja az volt, hogy megtisztítsa a piacot, az intézkedések épp az ellenkezőjét váltották ki. Rengeteg visszaélés történik a személyszállítás területén az egységes és szigorú szabályozás bevezetése óta. A legutóbbi ellenőrzések is azt mutatják, hogy a szolgáltatási szektorokon belül a taxizás területén még mindig átlagon felüli a szabálytalanságok száma. Meggyőződésünk, hogy gyökeres változtatásokra van szükség, és az általunk képviselt javaslatok jó irányba mutatnak. Programunk megalkotásakor több gazdasági szakemberrel is egyeztettünk a témában, szakértői egyeztetéseink pedig most is folynak.

   

2006 elején az Uber ellen tiltakoztak a budapesti taxisok

          

Sokak szerint a hatósági árak eltörlése éppen azoknak a simlis taxisvállalkozóknak kedvezhet, akik nem fizetnek közterheket és 3-4 havonta „eldobják” a strómanok nevére bejegyzett cégeiket, hogy aztán újabb és újabb cégekkel folytassák az államkassza megkárosítását, míg a tisztességesen adózó, jogkövető vállalkozói magatartást tanúsító taxisok beleroppanhatnak a fuvardíjak csökkenésébe. Erről mi a véleménye?

Mi úgy látjuk, hogy a túl szigorú szabályok miatt újabb és újabb kiskapukat keresnek az emberek. Ehelyett inkább ésszerű, betartható rendelkezéseket és törvényeket kellene hozni, azokat pedig kellő szigorral betartatni. Ha valódi verseny lenne a piacon, akkor a kereslet tisztítaná meg a kínálatot. Mi arra tettünk javaslatot, hogy az okos technológia bevonásával minden utas értékelhesse a taxikat. Így az emberek az értékelések alapján el tudnák dönteni, hogy igénybe kívánják-e venni a szolgáltatást, vagy sem. A rossz sofőröket a negatív értékelések hamar kiszűrnék

Mármint azok közül, akik hivatalosan, a szükséges engedélyek birtokában taxiznak. Hogyan képzelik el azt, hogy „újra lehetőséget kell adni az Ubernek”? A budapesti taxisoknak egy sor előírásnak (autó sárgítása, droszt díj fizetése, évenkénti szigorított műszaki vizsga, online pénztárgép, 5 évente taxi engedély megújítása, 10 éves gépjármű korhatár, egységes arculat, posztterminál kártyalehúzók alkalmazása) meg kell felelniük. Az Ubernek nem kellene megfelelnie a felsorolt követelményeknek? Vagy: eltörölnék azokat?

Mi az egyenlőség elvében hiszünk. Akik ugyanazt a vállalkozást végzik, azokra ugyanazok a szabályok kell, hogy vonatkozzanak. A felesleges adminisztratív terheket viszont biztos, hogy csökkentetnénk, annak érdekében, hogy minél nagyobb piaci verseny legyen és minél jobb szolgáltatáshoz juthassanak az utasok. Szerintünk nincs azzal semmi probléma, ha valaki olcsóbban utazna, de beéri egy kevésbé modern, alacsonyabb szolgáltatási szintet nyújtó autóval is, amely természetesen ugyanúgy megfelel a biztonsági követelményeknek. A szolgáltatás minőségében és árazásában is a piaci versenyben hiszünk. Hadd döntsék el az utasok, hogy milyen taxival szeretnének utazni és mennyit hajlandóak mindezért fizetni.

A csalók hatalmas károkat okoznak az utasoknak, az államnak, a taxispiac legális szereplőinek

Évek óta mást sem hallani a politikusok, valamint a hatóságok részéről: „harcolni kell a taxishiénák ellen”. Mégis: a hiénák egyre nagyobb problémákat okoznak Budapestnek, az utasoknak, magának a taxistársadalomnak. Önöknek milyen konkrét elképzeléseik vannak a „hiénajelenség” felszámolására, amelyek hatékonyabbak lehetnek az eddigieknél?

A hiénák éppen azért „szaporodhattak” el, mert a jelenlegi szabályozás rossz. Mi bevezetnénk az online és folyamatos értékelési rendszert a taxiknál. Szeretnénk, ha minden utas nyomon követhetné a mobiltelefonjával, hogy milyen útvonalon viszik el a kijelölt célponthoz, és miért kerül annyiba az út, amennyibe. Akik nem érik el az utasok által elvárt színvonalat, azok egyszerűen nem szállíthatnának embereket. Enyhébb, versenyt ösztönző szabályozásra van szükség, és szigorúbb ellenőrzésre. Akik visszaesőként hágják át a szabályokat, azokkal szemben a lehető legnagyobb szigorral kell fellépni. 

Forrás: privatkopo.hu