Taxisok segítenek az időseknek kijutni a temetőbe

Taxisok segítenek az időseknek kijutni a temetőbe
Megosztom

Ezen a hétvégén mindenki az elhunyt szerettei sírjához készülődik. Különösen nehéz helyzetben vannak azok az idős, mozgáskorlátozott emberek, akik nem számíthatnak családtagjaik segítségére a közlekedésben. Rájuk gondolva több taxis is úgy döntött az országban, hogy ingyen vállalja a rászorulók fuvarját a temetőbe és vissza.

Nemes gesztus: több taxis is felajánlotta a lakóhelyén és közösségi portálokon, hogy ingyen elszállítja a temetőbe mindenszentek, illetve halottak napján az idős, mozgásukban korlátozott megemlékezőket.

ripost

„A 84 éves nagymamám csípőcsonttörést szenvedett, emiatt nehezen mozog. Látva, milyen nehéz neki, hogy a 33 éve elhunyt nagypapámhoz és a szeretteihez nem tud kimenni halottak napján a temetőbe, arra gondoltam, több idős, beteg embernek is fájhat a szíve, hogy nincs segítsége és egyedül nem tud kimenni a halottaihoz” – mondta el a -nak Bajnai Gergő taxisofőr. Ő november 1-jén Üllőn segít kijutni a temetőkbe, illetve haza a rászorulóknak. A jószívű, fiatal taxis a választások idején és karácsonykor is segített már.

„Szívesen teszem, örülök, ha örömet, megnyugvást adhatok az embereknek” – indokolta.

Tökölön Bognár Ferenc ajánlotta fel szolgálatait.

„Tavaly egy idős bácsit vittem ki a temetőbe, rendelésre. Láttam, hogy nagyon kevés pénze van, ezért mondtam neki, hogy elengedem a fuvardíjat” – idézi fel a taxis az első ingyenes fuvarját. 2018-as tapasztalatai alapján idén már két napot ajánl fel az idősek megsegítésére.

Fiával, Bencével együtt 1-jén és 2-án is biztosítanak ingyen fuvart a rászorulóknak a helyi temetőbe, hogy minél többen leróhassák a kegyeletüket szeretteik sírjánál.

„Egy évben egy nap bele kell, hogy férjen” – mondta vidáman Sziklai Tamás csepeli taxis.

„A kerületben élő idős, nehezen mozgó embereknek segítek, hogy kényelmesen eljussanak elhunyt szeretteikhez a temetőbe. Nekem is van olyan ismerősöm, aki nehezen mozog, nem tud busszal közlekedni és nincs segítsége. Tudom, mennyire fontos nekik, hogy kilátogassanak a temetőbe, jó érzés, hogy ehhez hozzásegíthetem őket.”

Délelőtt érdemes kilátogatni

A temetők vezetősége arra kéri a nehezen mozgó embereket, hogy lehetőleg délelőtt keressék fel a sírkerteket.

A fővárosban halottak napján, sőt már az azt megelőző időszakban is rendkívüli járatokat indít a BKK, emellett nagyobb kapacitással közlekednek a sírkertet is érintő járatok.

Az Újköztemetőben november 3-ig három mikrobusz segíti ingyenesen a közlekedést reggel 8 és délután 5 óra között. Október 31-től november 2-ig a temetőkbe tilos behajtani autóval, kivéve az Újköztemetőt. A Fiumei úti sírkertben november 4-ig a parkolás ingyenes. Érvényes, európai uniós mozgáskorlátozott igazolvánnyal azonban időkorlátozás nélkül be lehet hajtani, hacsak nincs túl sűrű gyalogosforgalom.

Kulturális programokkal is készülnek a temetők

A Nemzeti Örökség Intézete a megemlékezéshez illő kulturális programot biztosít a temetőkbe érkezőnek. Az Újköztemető 53-as szóróparcellájánál csütörtökön este fél 6-kor, a Farkasréti temetőben, a Makovecz ravatalozó előtt pedig pénteken este fél 6-kor különleges világi és ökumenikus megemlékezést tartanak. Szvorák Katalin népdalénekes pénteken ingyenes koncertet ad, vasárnap halottak napi szokások a nagyvilágban címmel hallgathatnak előadást az érdeklődők. A temetők bejáratát belülről az alkalomhoz illő motívumokkal, fényfestéssel világítják meg a fővárosban.

Különleges koncertet ad Tóth Vera és Mujahid Zoltán

Különleges koncerttel emlékezik az elhunytakra Tóth Vera és Mujahid Zoltán október 31-én az Újköztemetőben, november 1-jén pedig a Farkasréti temetőben.

„Vera már több éve énekel ebben a két temetőben halottak napján. Tavaly azonban hangszálgyulladást kapott, és megkért, hogy segítsem ki” – mesélte el a -nak Mujahid Zoltán. „Rövid idő alatt kellett megtanulnom a dalokat, de megérte, megható pillanatokat élhettem át. A szervezők idén úgy döntöttek, mindketten álljunk színpadra!“

Az énekes úgy érzi, hogy a dalokkal ezt a nehéz időszakot is könnyebb megélni.

„Számomra sokat jelent, hogy a zenével enyhíthetem egy kicsit az emberek fájdalmát” – tette hozzá. „Többen odajöttek hozzám tavaly is, átöleltek és megköszönték, hogy ezekben a nehéz pillanatokban is velük vannak a dalok. Verával nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen nem mindennapos a temetői éneklés, átérezzük a gyászolók fájdalmát.”

A két énekes olyan dalokat ad majd elő a temetőkben, mint a Fényév távolság és Máté Péter örökzöld slágere, a Most élsz.

Nem nőttek a virágárak

A munkatársai az Óbudai és a Farkasréti temetőben néztek körül, mennyibe kerülnek idén a virágok, koszorúk, és azt tapasztaltuk, hogy nagyjából a tavalyi árakon kínálják a szegfűt, a krizantémot és a rózsát. Dobos Máté, a Dya Virágüzlet munkatársa lapunknak azt mondta, felkészültek rá, hogy egész héten sokan lesznek, már két hete folyamatosan élénkül a forgalom. Sokan megrendelték már a koszorút, de akik nem, azok is sok kész koszorú, sírcsokor közül választhatnak. A szegfű a legolcsóbb, 250 forint szálja, a krizantém és a rózsa 500-500 forintba kerül. A sírcsokrokért 2-5 ezer forintot, a koszorúkért ennél többet kérnek.

Forrás: ripost.hu