Az Uber miatt nagyobb a légszennyezettség Európában

Az Uber miatt nagyobb a légszennyezettség Európában
Megosztom

Az Uber és más autómegosztó alkalmazások teljesen átalakították az elmúlt évtizedben a városi emberek közlekedési szokásait, így hozva létre a kényelem új dimenzióját. A közlekedés egyszerűbbé, olcsóbbá vált, ám most olyan kihívás elé került az amerikai cég, amelyre nem igazán számított.

– Telekocsival utazni egyet jelent a kevesebb egy személyre eső károsanyag-kibocsátással – vallja a vállalat. Egy friss tanulmány azonban azt írja, hogy az Uber és a hozzá hasonlító taxi alkalmazások lényegében környezetszennyezők és gyorsítják a klímaváltozást. Az Euromonitor kutatóintézet és a Transport & Environment (T&E) lobbicsoport által gyűjtött adatok összefüggést mutatnak az autómegosztós sofőrök egyre nagyobb száma és a városi légszennyezés növekedése között.

– Az Uber vezérigazgatója azt mondja, ők helyesen cselekednek, de a valóság az, hogy az Uber része a közlekedési és légszennyezési gondoknak, mivel ha több autó közlekedik a városban, hozzájárulnak vele a légszennyezettség- és klímakrízishez. Ha része akar lenni a megoldásnak, az Ubernek fel kell számolnia a benzines és dízeles autók használatát, és a lehető leggyorsabban át kell térnie a 100%-ban elektromos fuvarozásra.  – mondta Yoann Le Petit, a T&E mobilitási szakértője.

– A városokkal közösen azon dolgozunk, hogy csökkentsük a légszennyezést. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk az embereknek és a városoknak abban, hogy az autótulajodon-alapú közlekedés helyett a megosztott, elektromos jövő irányába fordulhassanak – közölte erre az Uber szóvivője. – Ehhez aktív együttműködésben állunk Európa-szerte városokkal, hogy fejlesszük a hozzáférést a tiszta, biztonságos és olcsó közlekedési módokhoz.

Leszoktat a tömegközlekedésről

Az autómegosztásra szánt magánautók (private hire vehicle – PHV) száma az elmúlt években nagy mértékben növekedett Európában. Franciaországban, ahol a taxipiacot 2015-ben liberalizálták, a bejelentett PHV-k száma megduplázódott három év alatt. Az Uber sofőrök száma csak Londonban ugyanennyi idő alatt megduplázódott. Ezzel az Uber Európa egyik legnagyobb taxiszolgáltatója lett.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy csak Londonban és Párizsban az Uber szolgáltatók károsanyag-kibocsátása nem kevesebb, mint fél millió tonna szén-dioxid. A francia kormány 2017-es adatai szerint a bejegyzett PHV-k 90%-a volt dízel 2017-ben. Ugyanez az arány látható a hagyományos taxik esetében is.

Habár az Uber teszi ki a PHV-k legnagyobb részét, a fuvarmegosztás piacán nincs egyedül. Más vállalatok is, mint például a Lyft hasonló szolgáltatásokat nyújtanak. A hagyományos taxiknál alacsonyabb árszabás, az állandó rendelkezésre állás, a kényelem miatt rengetegen használják ezeket az alkalmazásokat a tömegközlekedés alternatíváiként. A trend tehát úgy is értelmezhető, hogy az Uber az embereket a tömegközlekedéstől egyenesen a fosszilis üzemanyagos járművekhez tereli vissza.

Elektromos Uber-korszak

Érezve a változtatás szükségét, az Uber Londonban bejelentette Clean Air Plan nevű új programját, melynek célja, hogy 2025-re flottájának összes autója teljesen elektromos legyen a brit fővárosban. Ahhoz, hogy elérje ezt a célt, a vállalat egy úgynevezett tiszta levegő díjat vezetett be, amellyel sofőrjei elektromos járműre való áttérését finanszírozza.

– Ki akarjuk venni a részünket abból, hogy tisztább, élhetőbb városokat hozzunk létre, melyek a csökkentett légszennyezés és a kevesebb magántulajdonú autó mellett fellélegezhetnek – közölték. A vállalat továbbá bevezette az Uber elektromos bicikliket és rollereket a kulcsfontosságú városokban. 

Mozgolódnak a zöldek

A környezetvédő mozgalmak természetesen azt szeretnék, hogy az autómegosztók még gyorsabban váltsanak. és zöld civil szerveztek koalíciója az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Belgiumban kampányt indítottak. „Az Uber valódi ára” (True Cost of Uber) nevű akció keretében fuvarmegszotót működtető városokban fognak lobbizni, hogy az ilyen vállalatokat világszerte kötelezzék flottaváltásra. 

Forrás: autopro.hu