Csodálatosan dekoratív taxis művészet virágzik Mumbaiban

Csodálatosan dekoratív taxis művészet virágzik Mumbaiban
Megosztom

Van olyan, hogy automata módjára görgetjük a szürke hétköznapok mókuskerekét és észre sem vesszük mennyi érdekesség vesz minket körül. Ez volt a helyzet a mumbaiakkal is. Ha beültek egy taxiba, fel sem tűntek nekik a nagymamájuk kidobott linóleum-asztalterítőihez hasonló mennyezeti díszítések.

Azt sem vették észre, hogy a minták micsoda változatos kollekcióját hozták létre a világ egyik legnépesebb városának taxisai. Egészen addig senki sem beszélt Mumbaiban a „taxis művészetről”, amíg egy újságíró, Rachel Lopez, fel nem fedezte és ki nem posztolta az Instagramon.

Mumbaiban több, mint 18 millióan élnek és nagyjából 58 ezer taxi közlekedik. A taxizás azonban inkább hasonlít rémálomhoz, mint kényelmes közlekedési megoldáshoz, írja Lopez egy 2017-es cikkében. Egyszerűen képtelenség végigmenni egy úton dugó nélkül, a taxisok meg nyűgösek, gorombák, még a jobb napokon is. Válogatnak az utasok között, nem vállalnak rövid távú utakat, és ha az úticél félre esik, egyszerűen nem vállalják. A kellemetlenségekért talán némiképp kárpótolhatja az utasokat a véletlenszerű, talált művészet.

Ezek a taxik kívülről mind egységes fekete-sárga külsőt kaptak, belső dekorációjuk változatossága azonban lenyűgöző.

https://www.instagram.com/p/B5PvfjjlXA6/?utm_source=ig_embed

Ugyanis a kocsik nagyjából felének a mennyezetetét fantasztikusan giccses, mégis meghatóan szemet-gyönyörködtető, mintás linóleumokkal díszítiették. A leggyakoribb a gyümölcs minta: dinnye, különféle bogyós gyümölcsök, kiwi, de szeletelt papaya is előfordul. Találni letisztult geometrikus, virág-, sőt zebramintás tetőt is. Aki szerencsés, elcsípheti a taxis művészet királyát, a tükrös borítást, ahol még egy csillár is lóg a vezető feje mögött.

https://www.instagram.com/p/B5ZtAC9l6C8/?utm_source=ig_embed

Természetesen ezek a minták sosem illenek az üléshuzatokhoz, írja Lopez, de talán éppen ez adja a dolog báját. És hogy mégis, mi az oka ennek a kissé szokatlan gyakorlatnak? Az autók általában filcből készült belső borítással kerülnek ki a gyárból, ami nem csak unalmas, de hamar be is piszkolódik. A műanyag borítás ezzel szemben nemcsak vidám, hanem praktikus is.

https://www.instagram.com/p/Bz8s2bpp74P/?utm_source=ig_embed

Lopez 2017 árpilisában készítette az első fotót, melynek tárgya egy barna alapon természetellenes színekben pompázó eprekkel díszített linóleum volt. Azóta sem hagyta abba a fotózást, és újabb és újabb csodák kerülnek fel az Instagramra, ami azóta óriási albummá nőtte ki magát. A gyűjteménynek híre kelt az interneten, így már nem csak a helyiek gyönyörködhetnek mumbai sajátos, posztmodern népi művészetében. 

https://www.instagram.com/p/BwFfH5ZAFi-/?utm_source=ig_embed

Forrás: travelo.hu