Betiltották az Uber bérautókkal és professzionális sofőrökkel működő szolgáltatását

Betiltották az Uber bérautókkal és professzionális sofőrökkel működő szolgáltatását
Megosztom

Jogsértőnek minősítette és azonnali hatállyal betiltotta egy németországi bíróság csütörtökön az Uber amerikai fuvarközvetítő cég UberX nevű szolgáltatását, amely a taxivállalatokhoz hasonlóan hivatásos sofőrökkel üzemeltetett bérautókkal működött.

A frankfurti tartományi bíróság döntése szerint az Uber az okostelefonra fejlesztett forgalomszervező alkalmazással megszegte a személyszállítási szolgáltatások szabályairól szóló törvényt.

A fuvarok közvetítéséhez elengedhetetlen a sofőrök által üzemeltett bérautókkal végzett fuvarozásra szóló engedély, de az Uber nem rendelkezik ilyen német hatósági engedéllyel.

A vállalat felfogása szerint az alkalmazás csupán kapcsolatot teremt a leendő utasok és az egyéni vállalkozóként tevékenykedő bérautó-szolgáltatók között, valójában viszont az Uber dönti el, hogy melyik jelentkező kapja meg az adott fuvart, és az árat is az amerikai cég határozza meg.

Maga a szolgáltatás sem felelt meg az előírásoknak, ugyanis az ilyen típusú személyszállításnál a sofőrök – a taxisokkal ellentétben – csak a vállalkozás telephelyén, egyéni vállalkozó esetében az illető lakásában fogadhatnak megbízást, a próbavásárlásokkal szerzett bizonyítékok viszont azt mutatják, hogy nem tartották be ezt a szabályt.

A bíróság döntése nem jogerős. Az UberX betiltását számos taxivállalat kezdeményezte közösen.

A frankfurti tartományi bíróság tiltotta meg az amerikai vállalat egy másik alkalmazása, az UberPop németországi alkalmazását is, még 2015-ben. Ez az alkalmazás nem professzionális sofőröknek közvetített megbízásokat, hanem magánembereknek, akik a szabadidejükben a saját autójukkal vállalnak fuvarokat.

Azonban az Uber egy sor további szolgáltatása továbbra is működik Németországban. Köztük van például az elektromos rollereket és kerékpárokat nagyvárosokban kölcsönző UberJump, és az UberTaxi alkalmazás, amellyel – szabályosan működő – taxit lehet rendelni.

Forrás: lokal.hu