Fontos változtatás jelent meg a taxisokról a Magyar Közlönyben

Fontos változtatás jelent meg a taxisokról a Magyar Közlönyben
Megosztom

Ha ételt vagy fogyasztási cikket visznek a kocsijukban, van számukra egy fontos könnyítés.

Felmentést kapnak a taxirendelet alól azok a taxisok, akik ételt vagy fogyasztási cikkeket szállítanak házhoz – írja a HVG.

Mint arról az Infostart is beszámolt a kormány a vendéglátó helyek és a boltok nyitvatartásának korlátozása miatt még márciusban megkönnyítette az üzleten kívüli árusítást, eszerint „a lakosság ellátása céljából végzett, üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján”.

A Magyar Közlönyben szerda este megjelentek tisztázták, hogy akik ezt a tevékenységet így végzik, azokra nem vonatkozik a 2015-ös taxirendelet, gyakorlatilag tehát a taxik személy- és árufuvarozók lehetnek egyszerre, sőt a törvény a lap értelmezésében azt is jelenti, hogy ételt és fogyasztási árut bármilyen kocsival házhoz lehet szállítani, ráadásul bárkinek.

Ha pedig már a közlöny: közpénz-átcsoportosításról is szó van benne, 45 milliárd forintos értékben – ebből 4,7 milliárd forint plusz pénz jut az egészségügynek.

Forrrás: infostart.hu; nyitókép: Pixabay

Ugyanez a napi.hu oldalán:

A kormány a vendéglátó helyek és a boltok nyitvatartásának korlátozása miatt még márciusban megkönnyítette az üzleten kívüli árusítást. Az akkori rendelet kimondta: „a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján”.Nagy bajban vannak a budapesti taxisok – lesz, aki feladja

A házhoz szállításra mind a vállalkozások, mind a vevők (a lakosság) részéről megnőtt az igény. Közben a taxisok forgalma drasztikusan visszaesett, minthogy a lakosság csak szükséges esetben mehet az utcára. Azóta több bolt is elindított olyan szolgáltatást, hogy a megrendelt árut a vevő taxival szállíttathatja haza – olvasható a portálon.

Egy április 15-ei kormányrendelet felmentést ad a „személygépkocsival közúti személyszállítást végző szolgáltatóknak” a 2015-ös taxirendelet, illetve bármilyen, működésükről szóló önkormányzat összes előírása alól – feltéve, hogy a veszélyhelyzettel kapcsolatos házhoz szállítást végeznek (vagyis a fent hivatkozott, márciusi rendelet alapján dolgoznak éppen).

Azok a taxis cégek, amelyek a felmentő rendelet hatályba lépése (április 16.) előtt csomagot szállítottak házhoz valójában megsértették a 2015-ös taxisrendeletet. A taxisrendelet alóli (korlátozott) felmentéssel a kormány megszüntette ezt az állapotot.