A nagyagy, a turka-piszka és az érdekképviselet

A nagyagy, a turka-piszka és az érdekképviselet
Megosztom

Nagy Elek és a BKIK a kormány zsebében turkál

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara segíthetne a vállalkozóknak. Esetünkben jogos a feltételes mód. Mert egyrészt könnyíthetne a terheiken – nem teszi -, vagy előállhatna kiváló ötletekkel a kormányzat felé – ebben meg nincs köszönet. 

Nagy Elek néhol dadog, sokat ööööö-zik, ezeket megszakítva néha megmondja, hogy honnan kell pénzt elvenni
Nagy Elek néhol dadog, sokat ööööö-zik, ezeket megszakítva néha megmondja, hogy honnan kell pénzt elvenni

Utóbbival próbálkoznak is, bár érdekes módon eddig a BKIK neve nem hangzott el sehol, hogy ez vagy az, az ő javaslatuk alapján történt volna. Mondjuk korábban sem az ő nevüktől volt hangos a gazdasági sajtó, a fővárosiak nagy része bután néz maga elé a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nevének láttán. A nagyobbik baj az, hogy ezzel sok fővárosi vállalkozó is így van, de ez nem az ő hibájuk.

Ennyit tehát arról, hogy mennyire fajsúlyos maga a szervezet. Ettől ők még látszatintézkedésként javaslatcsomagot állítanak össze, és április elején például azt javasolják, hogy a főállású KATÁ-s vállalkozók ideiglenes adómentességét terjesszéki az összes válság által érintett iparágra.

Nagy ötlet! (Szó szerint…)

Kár, hogy a miniszterelnök már március 23-án bejelentette, hogy a kormány a taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-ig mentességet a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt. A BKIK viszont feltalálta a csőben a lyukat: ezt ki kell terjeszteni. Bravó!

Nekem is lenne egy javaslatom. Ne szedjék be a kamarai regisztrációs díjat a vállalkozóktól, mert ezért kár fenntartani ezt a kamarát.

A javaslatcsomag többi részéről Nagy Elek elnök adott interjút a Millásreggeli című műsorban. Ha valaki meghallgatná, előre szólok, az elnök úr kölcsönkért egy zsáknyi „ö” betűt az eddig regnáló királytól, Pintér Attilától.

Nagy Elek néhol dadog, sokat ööööö-zik, ezeket megszakítva néha megmondja, hogy honnan kell pénzt elvenni. Ha már a kamara nem hajlandó lemondani egy fillérről sem, és nem segít az őt eltartó vállalkozóknak. Ez az igazi balos virtus.

Azaz, hogy kiegészítsük: Ha már a kamara nem hajlandó lemondani egy fillérről sem, és nem segít az őt eltartó vállalkozóknak, akkor nem ismerős nektek ez a mondat a fuvarkufár-bagázsra vonatkoztatva, csak úgy, teljesen véletlenül?