Jogszerűen vállalhatnak házhoz szállítást a szegedi taxisok is

Jogszerűen vállalhatnak házhoz szállítást a szegedi taxisok is
Megosztom

Felmentést kapnak ideiglenesen, a koronavírus-járvány idejére a  taxisok a taxirendelet egyes kitételei alól, így már jogszerűen végezhetik az ételek és fogyasztási cikkek házhoz szállítását – emlékeztet a megyei kereskedelmi és iparkamara.

A kormány a vendéglátóhelyek és a boltok nyitvatartásának korlátozásával egyidejűleg még márciusban a 48/2020. Korm. rendelettel elvégezte a kereskedelmi szabályozás olyan irányú módosítását, amely lehetővé teszi, hogy – napi fogyasztási cikkekre, illetve készételekre korlátozott termékkörrel – üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység, valamely napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel vagy vendéglátóüzlettel kötött szerződés alapján végezhető legyen, bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül. E könnyítés a csomagküldő kereskedelemre is vonatkozik, így e tevékenység folytatásához sincs szükség bejelentésre és nyilvántartásba vételre. Az árucikkek házhoz szállítására a megnövekedett igény miatt több vállalkozás is  indított olyan szolgáltatást, amelynek keretében taxival szállították haza a megvásárolt termékeket, árucikkeket.

Az április 15-i új rendelet kimondja, hogy a taxisok felmentést kapnak a taxirendelet, illetve minden önkormányzati előírás alól, amennyiben a veszélyhelyzettel összefüggő házhoz szállítást végeznek. Minderre amiatt volt szükség, mert a taxirendelet szerint “személyszállító szolgáltatáshoz használt személygépkocsival áruküldeményt továbbítani (fuvarozni) nem lehet” – emellett a csomagszállítással kapcsolatban egyéb korlátozásokat is tartalmaz. A kormány a 115/2020. (IV. 15.) Korm. rendelettel feloldotta ezt a helyzetet.

(Forrás: CSMKIK)