A taxisok nem haknisok

A taxisok nem haknisok
Megosztom

Ugyebár a taxisok nem haknisok. Mondjuk érdekképviseletük sincs, mármint olyan igazi, valódi. Nem a Metál-féle, vagy Góré Pali-féle kamu valamire gondolok. És hát, ha lenne is – valljuk be őszintén -, akkor sem lenne, mert nincs taxis a földön, de legalábbis kicsiny fővárosunkban, aki akár ötszáz forintot is holmi tagdíjra szánna a saját érdekképviselete érdekében. Mert az nem olyan menő.

Na, ennek meg itt az eredménye. A haknibrigád visz haza pénzt a családnak, ti meg szépen éhen haltok a drosztokon, és még jól le is húz benneteket a fuvarkufár, a BKK, a biztosító. Mert hát amíg be tudjátok hordani a tagdíjat, miért is adna nektek bárki, bármikor is kenyérre valót, nem?

Lobbizhatunk mi bármennyit, bármelyik hivatalos helyen, hogy szarban van a taxis szakma, ha ott is csak azt látják, még mindig futja tagdíjra, drosztdíjra, mert az még annál is fontosabb, hogy jusson kenyérre.

Úgyhogy most csak iderakjuk nektek a posztot, amit a Kazi Világa facebook oldalon leltünk.

A haknibrigád elsőként kért segélyt!

Gondolná, hogy Győzike, LL Junior, Tóth Vera, Kocsis Tibi vagy Vásáry André, Terecskei Rita szociális segélyre szorul? Ami viszont tény, hogy kértek és kaptak is pénzt az Előadóművészi Jogvédő Iroda COVID19 miatt elmaradó bevételeket kompenzáló segélyalapjából. A szervezet nem csak segít, hanem transzparensen teszi, vagyis nyilvánosságra hozta ki és mennyit kap!

A rászorultság egy másik kérdés. Bevallom az említett neveket hallva meglepődtem, pláne annak ismeretében, hogy régebben volt némi közöm a show világához és nagyjából tudom mekkora pénzek mozognak ebben a világban (vagyis mozogtak a karantén előtt). A biztonság kedvéért felhívtam egyik barátom, aki egy ismert hazai produkciós iroda tulajdonosa, hogy belőjük pár sztár mennyiért is lépett fel korábban. Ennek fényében árnyaltabb a kép.

Nos, Ifj.. Gáspár Győző (Győzike) 120+120 ezer forintot kapott április, május hónapokra az irodától. Egy fellépése a menedzser becslése szerint 250-300 ezer forintot hozott neki nagyságrendileg korábban. S ugyebár egy hónapban nem egyszer lépett fel, ezen túl vannak különböző online felületei is, amely a menedzser szerint most is hozzák a pénzt. Lesi László Csaba ( LL Junior) havi 96 ezer forint. a menedzser szerint olyan 200-250 ezer lehetett a fél-playback fellépéseinek az ára, amiből jobb hétvégén 3-4-et is lenyomott fénykorában. Kocsis Tibi 2X72 ezer forint. Neki korábban 200 ezer volt a gázsija, ami lefelé ment, s valahol 150-200 lehetett mostanában. Tóth Vera 2X96 ezer forint, messze nem megy olyan jól, mint a testvérének 100-120-ra taksálta a menedzser. Vásáry André 2X72 ezer segélyt kap, a becsült fellépti díja olyan 200 ezer volt. Terecskei Rita 2X72 ezret kap. A menedzser megjegyezte, hogy a Zanzibár nem nagyon megy, olyan 50-60 körül kereshetett fellépésenként.

A listán természetesen több tucat kevésbé ismert, befutott előadó is szerepel, akiknél az ember nem különösebben gondolkodik el a feltett kérdésen. Ihos József humoristáról én is hallottam, hogy nehéz körülmények közt él, s a menedzser is megerősítette ezt a szakmai információt. Kató néni 60-100 ezer forint közötti összegért lépett fel, most pedig kétszer 88 ezer forint szociális segélyt kap.

S milyen, ha akasztják a hóbért? Megkértem a menedzsert neki mennyi a vesztesége. Nos azt mondta, hogy minimum havi 10 millió forint. Az ő nevével nem találkoztam a listán, nem is kért.

Még egyszer, a segélyként közölt összegek az irodától származnak, ebből más nem kaphat, csak előadóművész. A fellépti díjak a többség esetében becslések. Amennyiben az érintettek pontosítani szeretnének, megtehetik.