Újabb ágazatot vág földhöz a járvány: „Tragédia, taxis szempontból tragédia”

Újabb ágazatot vág földhöz a járvány: „Tragédia, taxis szempontból tragédia”
Megosztom

Több ezerrel kevesebben taxiznak a fővárosban és az országban, mint a veszélyhelyzet kihirdetése előtt. A City taxinál például a napi 4 ezer fuvarrendelés 1200-ra esett vissza. A szövetkezet elnöke az elmaradó turisták és a tartósnak ígérkező otthoni munkavégzés miatt borúlátó, szerinte csak évek alatt regenerálódik a fővárosban a taxis piac.

A Hallotaxi.hu online taxi magazin szerkesztője, Majercsik Tamás szerint Budapesten 90 százalékkal esett vissza a fuvarszám: „Körülbelül napi 2-3 fuvart lehet csinálni a városban, sok szerencsével. Vannak napok, amikor egyet sem, és vannak napok, amikor akár 5-öt is, és a bevétele a taxisnak attól függ, hogy az a pár fuvar éppen a szomszéd SZTK-ba ment, vagy a piacra bevásárolni, vagy átment a város másik végébe, mert olyan szerencsém volt.”

A City taxi 900 vállalkozója közül minden második döntött úgy, hogy szünetelteti tevékenységét. A járulékos költségeket azonban továbbra is fizetniük kell: a biztosítást, a droszt- vagy például a forgalomszervezői díjat.

Tamás Miklós a City Taxi elnöke híradónknak elmondta, hogy igyekeznek segíteni a dolgozóikat.

„Mi amiben tudunk segíteni a kollégáinknak, az az hogy a fuvarszervezési díjból 25 ezer forint kedvezményt adunk, illetve biztosítjuk a lehetőséget, hogy aki nem dolgozik, annak fuvarszervezési díjat nem kell fizetni, csak egy rendelkezési díjat, ez havi 5 ezer forint.”

A karantén előtt – a feketén dolgozókkal együtt – 6500-7000 taxis futott a főváros útjain. Most sok sofőr futárnak állt, buszvezetést vállalt, vagy visszatért a tanult szakmájához. Aki maradt a City Taxinál, azok közül senki nem betegedett meg. Igaz, azonnal maszkhasználatra kérték az utasokat, és azt javasolták, hogy inkább a hátsó ülésre üljenek.

Tamás Miklós nem számít a taxis piac gyors visszaépülésére. Szerinte csak évek alatt regenerálódnak a járvány ütötte sebek a vállalkozásokon. „Ne legyen igazam, de nem gondolom, hogy akár szeptember elsejével varázsütésre visszatérnek a repülni vágyó utasok, a turizmus beindul, és a home office is szerintem jelentősen megváltoztatja a cégek működését, nem lesz már ugyanolyan, mit eddig volt.”

Egy korábbi statisztika szerint Budapesten havonta kb. 1 millió fuvar bonyolódott. Pedig tíz kilométeres taxiút a régióban csak Prágában drágább, mint Budapesten.

Forrás: atv.hu