Hamarosan drosztháború?

Hamarosan drosztháború?
Megosztom

Békeidőkben állandó vitatéma, harc tárgya a taxi drosztok leosztása. A cégesek állandóan hisztikéznek, hogy ők is fizetik a drosztdíjakat, szóval jogukban áll bármelyik droszton megállni. Ez elméletben így is van, mégis, gyakorta előfordul, hogy egyes drosztokról elzavarják őket az ott álló hiénák vagy függetlenek.

Fordítva is áll a bál, mondjuk amikor egy más céges vagy független rejtélyes módon szeretne nem üresen visszamenni a reptérről, vagy ha esetleg a belváros valamelyik szórakozóhelyére viszi az utasát, és ott rá akarna ülni egy másik utas. Na, olyankor kitör a paláver, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor nem a céges taxisok, hanem a cég szolgálatában álló verőemberek fenyegetik be az oda tévedőt, illetve ez A, B, C verzióban többféle módon működik. Ezt most nem írjuk végig, pontosan ismeritek.

Senkit nem zavar, hogy vannak szerződött helyek, ahová független vagy más céges be nem teheti a lábát (reptér, Szimpla, Gozsdu, Erzsébet tér, stb.), de ugyanezek verik a nyálukat az Oktogon, a Műjégpálya, a csirkés és egyéb drosztokért.

Clark Ádám tér – 2020.05.09. – itt egykoron függetlenek álltak

Azonban most úgy tűnik, a veszélyhelyzet végével komoly drosztháborúnak nézhetünk elébe. Odaszoktak a Boltosok a kurrens drosztokra, mint légy a lószarra. Nem mintha lenne mocorgás a városban, ma a Várban nagyjából tíz emberrel találkoztunk, és a Hősök tere még mindig üres. Nagyjából Csernobilban több élet van, mint szép fővárosunkban. De lassan nyitnak a szórakozóhelyek, nyárra már életet ígérnek a városba.

Csirkés droszt – 2020.05.09. – itt egykoron függetlenek álltak, második sorban pedig pár céges

Azok a függetlenek, akik eddig otthon ültek, mert megtehették, hiszen nem droidok, nincsenek rászorulva, hogy napi 14-16 óra munkával legalább a bérautó árát kitermeljék, lassanként vissza fognak állni dolgozni. Szeretett és védett/féltett drosztjaikon pedig ott csücsülnek a Boltosok, akiknek most éppen nincs annyi repkedni és szaladozni való fuvarjuk, hát úgy gondolták, övék a város, rászokhatnak más fészkére is. Onnan akarnak majd rabolgatni, garázdálkodni, hiszen azért a matek a viszonylag sok hívás ellenére sem annyi, amennyi. Főleg nem lesz annyi, ha mozdul a város, és nőnek a droid díjak.

Bajcsy droszt – 2020.05.09. – itt egykoron zömében függetlenek álltak

Jó eséllyel ki fog törni a drosztháború, mert nem csak a hiénákat, de a függetleneket sem hatja meg, hogy jelen pillanatban a szerződött, védett helyeikről nem tudnak dolgozni a cégesek, mert nincs turista, nincs legénybúcsúzó atomrészeg angol fiatal csapat, nincs repülőtéri forgalom.

West End droszt – 2020.05.09.

Száz szónak is egy a vége: lehet, hogy fizetik ők is a drosztdíjakat, de ha előjogokat formálnak holmi – vitatható, és komoly fekete pénz mozgással járó – szerződések okán, akkor el kellene gondolkozni taxis szinten van-e értelme egymásra mutogatni cégesnek és nem cégesnek, amikor egyértelműen a fuvarkufári fuvarkisajátítások okán egyik sem jobb a deákné vásznánál.

Szóval talán érdemes lenne úgy nekifutni az újkori taxizásnak – melynek felfelé szálló ága minimum egy éves lesz -, hogy talán a taxis taxisnak ne legyen farkasa. Aki cégesként húzta a szerződések hasznait, az gondoljon vissza a múltra, és emlékezzen, mit kapott az elmúlt két hónap során, a hivatalos adatok szerint is 80-90 %-os forgalomesésben.

Na, és ha mindezt végiggondolta, utána gondolkozzon el rajta, beleáll-e egy drosztháborúba, vagy szépen elsomfordál mindenki a régi idők szerint megszokott kis helyecskéjére, és mélyen hallgat arról, hogy mindenki fizeti a drosztdíjat, vagy esetleg a drosztháborúba ölendő energiáját saját fuvarkufárja kicsi agyának rendbetételére fordítja.

Ne felejtsétek el, hogy közeleg az idő, és egyre közelebb van, amikor kimondják, hogy vége az országos veszélyhelyzetnek, vagy legalábbis lazítanak a gyeplőn, és úgy, ahogy az elmúlt hónapok során nem kaptatok semmiféle segítséget, most sem fogtok. Sőt, vissza fogják állítani az eredeti tagdíjakat – a nagy semmire.

És akkor már csak egy kérdésünk marad. Ha a szent és sérthetetlen tandíjak, izé, tagdíjak egy része és a sok-sok pacsipénz békeidőkben feketén vándoroltak jobbra-balra, akkor most, amikor a forgalom tört része a békeidőkben megszokottnak, mi indokolja a mesterségesen feltornázott tagdíjak nagyságrendjét. Ja, hogy az általatok összedobott havi pénzekhez semmi közötök, az már megszokott, hiszen elfogadottnak tekintitek.

Akkor még egyszer: talán most kellene a fentieket értelmezni – bár tudjuk, hogy ez megy a legnehezebben -, és taxis szinten elindulni egy békésebb, ámde együttműködőbb világ irányába. Az már ne a közös probléma legyen, hogy a titeket nyúzó fuvarkufárok ezzel egyetemben szorulnának végre sarokba, és talán fel kellene tolniuk a képüket a balatoni nyaralók rejtekéből és a vírustól való rettegésből a lenézett és lesajnált pénzbehordó futkorászóik elé.

Igen, kollégák, a cégeket ti szolgáljátok ki, a ti munkátok fekszik abban, hogy azt az adott telefonszámot hívják, talán itt lenne az ideje, hogy első lépésként kis baráti, ismerősi körök összeálljanak és elkezdjék a saját telefonszámaikat osztogatva a saját utazó bázisuk kiépítését. Nem gyors a folyamat, nem a legjobb rá az idő, de egy ötlet a lehetséges túlélésetekhez. Hiszen ha az illegális viber-über-nek megy, akkor nektek is mehetne, ráadásul busás tagdíjba sem fáj. És nem, nem kellene félni, mert az utas sem hülye, és pontosan tudja, hogy ha lemegy az utcára és felemeli a kicsi kezét, legalább két, de lehet, hogy három arra járó taxi csapódik be elé azonnal. Megszokta ugyanis, hogy amikor hiába hívta a számokat, egyetlen cég sem tudott neki kocsit küldeni, akkor rejtélyes módon működött ez a régi, ám jól bevett módszer. Csak úgy, mint a világ többi részén, Európa más nagyvárosaiban is.

És ha erre rávágjátok, hogy nem megy, meg jajjj, hiszen a cég annnnnnnnnnyi címet ad, és kapaszkodtok a biztosba, ami most a lehető legbizonytalanabb, de még mindig nem fáj eléggé, akkor vegyétek mintául a fehér rendszámos über-maradványokat, akik a válság idején a most fentebb ajánlott módszerrel, ráadásul fuvarkufári és egyéb költségek nélkül röhögve élték túl a fuvarszám csökkenést. Sőt, még a dohányboltok szerepét is sikerrel részben átvették, természetesen mindezt roppant szabálytisztelő módon. Ja, nem. Csak ahogy tőlük megszokhattuk, és ahogy tisztelt hatóságaink szemet hunyva hagyják. Nem, ehhez nem kell taxi társaság, pusztán csak 10-20-40 dolgozni akaró és egymást ismerő, normális hozzáállást mutató taxis.

Taxis Tivadar