Felmérés a taxis piac újraindításához

Felmérés a taxis piac újraindításához
Megosztom

Levelet kaptunk a BKK-tól, melyben a segítségünket, véleményünket kérik a fővárosi taxis piac újraindításával, a forgalom élénkítésével kapcsolatosan. Bár nekünk is van véleményünk, és lentebb meg is osztjuk veletek, úgy tisztességes, ha a ti álláspontotok figyelembe vételével küldjük majd el válaszunkat a BKK felé. Valami ilyesmi lehet a valódi demokrácia, nem a Metál-féle nullás érdekképviselet. Bár mi nem tudjuk, hogyan kell érdeket védeni, de szeretnénk, ha adott témában megírnátok nekünk ötleteiteket és véleményeteket, és azt összefoglalva továbbíthatnánk a BKK felé.

Tisztelt Címzettek!

Kérjük a szíves segítségeteket a személytaxi-szolgáltatás aktuális helyzetének felméréséhez, és a személytaxi-szolgáltatás újra indítását, a forgalom élénkítését célzó feladatok meghatározásához.

A felmérés érdekében az alábbi kérdésekre várjuk szíves válaszotokat:
·       amennyiben rendelkezésre áll, kérünk arra adatot, hogy mennyi volt az átlagos utasszám és az utassal megtett km 2020. március 15. és 2020. május 15. között?
·       tapasztaltok-e forgalomélénkülést 2020. május 18. után?
·       van-e valamilyen javaslatotok a személytaxi szolgáltatási piac élénkítésére?

A válaszokat 2020. június 2-ig kérjük megküldeni.
A budapesti személytaxi-szolgáltatás újra indítását, a forgalom élénkítését a Fővárosi Önkormányzat támogatja, és a BKK is megpróbál ebben segíteni.

Közreműködéseteket köszönöm!

A véleményünk ezzel kapcsolatban a következő. Bár nincs leírva sehol a levélben, kicsit tarifa-csökkentés szagú a történet. Politikai hovatartozástól függetlenül, tényszerűen el kell ismerni, hogy a főváros vezetése liberális. A Liberális Párt már sokszor belengette különféle sajtótájékoztatókon és közleményekben a tarifa csökkentést, mint lehetséges és általuk üdvözölendő megoldást.

Álláspontunk szerint a jelenlegi helyzet semmiféleképpen nem alkalmas tarifacsökkentéssel kapcsolatos tárgyalásokra, akármennyire is azt látjuk, hogy a fuvarszervezők a hivatalos tarifa alatti árakon kötnek szerződéseket akár ételszállításra, akár futár- és egyéb szolgáltatásokra, akár személyszállításra.

Egyszer már megosztottuk veletek a 2016*17-es tárgyalások során kézről-kézre járó, igen elhibázott számításokat tartalmazó tarifaszámításokat, így ezt most nem tesszük meg újra. Legyen elég annyi, hogy az akkori kereszténydemokrata városvezetés alatt, a legbarátibb számítások szerint is 600,- Ft/km díj jött ki, figyelembe véve a taxisokat terhelő költségeket. Ám – arra hivatkozva, hogy ezt nem bírja el a piac -, a kilométer díjat alig 20 forinttal, 300,- forintra emelték.

Arról, hogy a piac mit bír el, és mit nem, lehetne vitatkozni. Természetesen Rozi néni, aki nyugdíjas, biztos jobban megérzi akár a 300 forintot is, mint a Viking hajókkal érkező luxus turisták. De tudomásul kell venni, hogy a taxi kényelmi szolgáltatás és nem BKK járat. Valahogy mégsem halljuk sehol, hogy a BKK jegyek árát, vagy a bérletek havi díját csökkenteni akarná akár a Liberális Párt, akár Karácsony úr is.

Jelen helyzetben, amikor nagyon sok magyar veszítette el a munkáját, vagy csökkentették a fizetését, nem biztos, hogy a taxizás lesz életük legnagyobb problémája. Persze lehet, hogy csökkentett tarifával néha beülnének, de ez nem növelné jelentős mértékben a forgalmat. A tarifa csökkentésével csak azt lehetne elérni, hogy a fuvarok darabszáma nőne, ám összértéke egyáltalán nem, kvázi ez a megoldás statisztikailag jól mutatna a fuvarszervezők és a BKK, no meg a főváros számára, azonban anyagilag erősen megviselné a taxisokat, főleg ilyen magas üzemeltetési költségek mellett, nagyobb futásteljesítményekkel terhelve az autót, rontva a város levegőjét.

Változatlanul fenntartjuk álláspontunkat, melyet teljes terjedelmében itt találtok, kivonatolva pedig alant olvashattok:

Szakmai javaslatcsomag a taxis személyszállítói ágazat válságának kezelésére

Kivonat

Április 3-án kelt „Szakmai javaslatcsomag a taxis személyszállítói ágazat válságának kezelésére” rövidített, kivonatolt változata.

Javaslat az azonnali segítségnyújtó intézkedésekre

  • a munkanélkülivé vált taxis munkavállalókat az átmeneti időszakban a garantált bérminimum, de legalább a minibálbér nettó összegének megfelelő készpénzzel, esetleg élelmiszerre váltható Erzsébet utalvánnyal, vagy valamilyen más, Önök számára elfogadható módon való megsegítése
  • kérjük hozzanak rendeletet arra vonatkozóan, hogy az országos vészhelyzet kihirdetésének napjától a taxizást sújtó kiadások, úgy mint tagdíjak, kötelező biztosítás, drosztengedélyek (taxiállomás használati megállapodás) azonnal és visszamenőleges hatállyal felfüggesztésre kerüljenek
  • Azonnali beavatkozás a taxi biztosítások piacán. 2020-as biztosítási díj összegek különbözetének jóváírása a 2021-es évben esedékes díjakból.
  • Javasoljuk a taxi gépjárművek 10 éves korhatárát 15 évre emelni, kizárólag az egyéni vállalkozó taxisok számára (nem a bérautósok számára – ennek jogi kivitelezésére van megoldási javaslatunk).

A veszélyhelyzet utáni fontos intézkedési csomag részeként az alábbiakat tartjuk kiemelten fontosnak:

  • Kedvezményes hitelkonstrukció biztosítása az új és a használt (maximum hat éves korig) gépjárművek, felszerelések (taxióra, pénztárgép, POS terminál, stb. ) vásárlására a már taxi engedéllyel rendelkezők részére kedvezményes, önrész nélküli hitel vagy lízing formájában, könnyített ügyintézéssel, hosszabb futamidőre és garantált, alacsony kamatozással.
  • 2020. teljes évre az iparűzési adó, a gépjármű adó 50 %-nak elengedése a saját autóval dolgozó, egyéni vállalkozó taxisok részére.
  • Erkölcsi és/vagy feddhetetlenségi bizonyítvány bevezetése a taxis személyszállítók részére

A válsághelyzet kezelésének harmadik fázisában, hosszútávú gazdaságélénkítő hatással bírnának az alábbi javaslatok.

  • A fővárosi taxisok létszámának maximalizálása 5000 főben
  • A fuvarszervező cégek taglétszámának maximalizálása kétszáz autóban.
  • A fuvarszervező cégek által megszabott irreálisan magas fix tagdíj megszüntetése.
  • A fuvarszervezők által szedett ún. kauciós összegek, franchise és alvállalkozói szerződéseik felülvizsgálata
  • Több taxitársaság ne lehessen egy érdekcsoport tulajdonában, személyében sem.
  • A különféle, közbeszerzési eljárások keretében kötött szerződések újra tárgyalását is kezdeményezni kell.
  • Kizárólag magyar tulajdonú fuvarszervező legyen jogosult fuvarszervezőként működni.
  • A mindenkori ellenőrző fuvarszervezőt (mely jelenleg a Budapesti Közlekedési Központ) az ÁKR (Általános Közigazgatási Rendtartás) alá sorolják azonnali hatállyal.

Budapest, 2020. április 21.Taxisok Operatív Törzse önszerveződés