Jó lesz ez, alakul!

Jó lesz ez, alakul!
Megosztom

A lényeg, persze, a cikk végén. És még ott sem ejtenek egyetlen szót sem a tagdíjnak becézett sápról. No, persze. De hát a fuvarkufároknak fel kell tölteniük a megcsappant létszámot, hiszen nem baj, ha a taxis adósságba veri magát, éhen dögölhet akár, csak a tagdíjat vigye be, akár az örökösök is.

Féláron villanyautót veszek! Mostantól – papíron – taxis leszek?

Soha nem látott ajándékot kaptak a taxisok a kormánytól a villanyautó-vásárlási támogatás rájuk eső részével. Egy konkrét példa: a köznépnek állami támogatással 12,5 millió forintért kínált, nagyakksis Kia e-Nirót ők már 5,8 millióért hazavihetik.

Féláron villanyautót veszek! Mostantól – papíron – taxis leszek?

„Várakozáson felüli a támogatás. Még nem ismerjük a pontos részleteket, de ha valóban kifizeti az állam az 55 százalékot, biztos vagyok benne, hogy kimeríti az igény a meghirdetett keretet” – mondja Bősz Péter, a City Taxi ügyvezetője a Vezessnek.

Három hónapnyi üresjáratot követően május 20-án jelentette be a kormány a tisztán elektromos személyautók állami támogatását, aminek első blikkre a taxisok lehetnek a legnagyobb nyertesei. Miközben az átlagos állampolgárok maximálisan 2,5 millió forint kaphatnak a legfeljebb 11 milliós villanyautókra (valamint szerény 500 ezret a 11-15 millió közöttiekre), addig a taxisoknak 15 millióig a vételár 55 százalékát kifizetheti az állam. A támogatásra 2020. június 15-től lehet pályázni itt 2022. június 1. éjfélig, illetve az ötmilliárd forintos keret kimerüléséig.

Ki mennyire jár jól?

Kétségkívül jól járnak az elektromos autót mostantól rendelő átlagpolgárok, hiszen olyan járműveket vihetnek haza 8-8,5 millióért, amelyek árcédulái két hete még 11,5 millió forint magasságában lebegtek. Meglátva ugyanis a 11 milliós támogatási határt, többen gyorsan felmérték, hogy e fölött minden modell tetszhalottá válik a magánszemélyeknél, ezért egyes importőrök máris betolták a limit alá a két hete még 11 millió fölött büszkélkedő listaárakat. Itt van erre néhány konkrét példa:

  • Opel Corsa-e – 10,499 millió forint ma a kedvezményes ár, május közepén 11,4 millió volt.
  • Kia e-Niro – 10,899 millió ma a 39 kWh-s alapára, pár hete 11,499 volt.
  • Hyundai Ioniq electric – 10,99 millió forintról indul most, 11,29 millióért kínálták nemrég.

Ráadásul ezekből így már lejön a 2,5 millió forint, azaz jó dolog most villanyautó-vásárlónak lenni. De mindez semmi ahhoz képest, amennyiért a taxisok megkapják nagyrészt ugyanezeket a kiváló járműveket.

  • A Kia e-Niro 39 kWh-s már 4,9 milliótól hazavihető a taxisoknak. Sőt, a 64 kWh-s, nagyobb aksis (amire már nincs 2,5 milliós kedvezmény az átlagpolgároknak) 5,87 milliótól. Magánszemélyeknek az ára a rá kapható félmilliós állami támogatással 12,55 millió forint.
  • A Hyundau Ioniq (38,3 kWh) 4,95 milliótól indul nekik.
  • A Hyundai Kona 39 kWh-s változata 4,95 milliónál kezdődik, a 64 kW-s (erre már nincs 2,5 milliós támogatás a civileknek) 5,85 millió forintnál.

Egészen csodálatos árak, ezek lennének azok az összegek, amennyiért már az átlag újautó-vásárlók (akik még nem a 220 ezret kereső átlagmagyarok) közül már sokan villanyautóra váltanának. Hiszen nagyjából ezt az összeget látjuk az évek óta legnépszerűbb hazai új autó, a Suzuki Vitara szélvédőjére írva.

Na és itt jön képbe az ügyeskedő magyar, akinek csavaros észjárással megfordul a fejében, hogy összekösse a kettőt: a magánszemély státuszát a taxiskedvezménnyel. Vajon úgyis megéri félár alatt villanyautót vásárolni, hogy kamuból váltja ki a taxisengedélyt? Utast persze soha nem szállítana, csak lecsapna a sok-sok milliós kedvezményre. 11 milliós autó 5 misiért – ezen el kell gondolkodni!

Féláron villanyautót veszek! Mostantól – papíron – taxis leszek? 1

Fut már néhány sárga Ioniq a fővárosban. Jót tesz majd Budapest levegőjének, ha elektromosra cserélődik 200-300 taxi

Melyik villanyautóból lehet taxi?

Akad azért némi korlátozás a taxisok számára, a civilek ugyanis bármilyen villanyautóra kérhetik az ingyenes állami forintokat, a személyfuvarozóknál – Budapesten talán a legszigorúbban – rendelet szűkíti a kört. A két legfontosabb méretkorlát számukra a minimálisan 2700 mm-es tengelytáv, és a villany-, valamint hibridautóknál a legalább 300 literes csomagtér. Utóbbi ráadásul engedmény számukra, a kizárólag belső égésű motorral hajtott taxiknál ennél nagyobb, 340 literes űrtartalmat írnak elő.

Vagyis a piac legolcsóbb (azaz legkisebb) elektromos autóiból nem szemezgethet a fővárosban dolgozó mintegy 5000-6000 taxis. Nem kapják meg a vételár 55 százalékát a 6,5 milliós Škoda Citigo E-re  (jelenleg nem is rendelhető, elfogyott az idei kvóta), de a 7,5 milliótól induló Smartok, az e-Up, vagy a Zoé sem lehet hivatalosan fővárosi taxi. De a vadonatúj Corsa-e/Peugeot 208-e páros, vagy a MINI Cooper SE sem fóliáztatható sárgára.

Nem véletlenül emeltük ki az árváltozások felsorolásánál a Niro, az Ioniq és a Kona elektromos változatait, ezek álltak be egyik napról a másikra a taxisok célkeresztjébe. Sőt, már van olyan márka, a Kia, amely éppen ma, azaz szerdán indít számukra egy kétnapos mézesmadzag-rendezvényt, ahol az érdeklődők kipróbálhatják a tesztautókat, és átbeszélhetik az importőr segítőkész szakértőivel az esetleges hatótávkételyeiket, a töltési időket, a szervizperiódusokat, a garanciát stb. „A flottás kollégáim hatékonyak és profik. Erre csak ezt tudom mondani” – reagál a dicséretemre Rusótzky Viktória, a Kia kommunikációs vezetője, miután megemlítem neki, hogy fene gyorsan rárepültek a taxisokra.

Féláron villanyautót veszek! Mostantól – papíron – taxis leszek? 2

Szerényebb napokon egy pesti taxis 200 kilométer körül autózik, ha 10-12 órában nyomja, és repterezik is közben, 300-350 kilométert is megtesz. A 64 kWh-s e-Niróval elvileg napközbeni töltés nélkül is tud dolgozni

Van még egy olyan modell, ami fizikai valójában jelen pillanatban ugyan nem létezik az országban, de fű alatt könnyen főszereplője lehet a fent megírt forgatókönyvnek. Egy villanyautó, amelynek jelenleg még magyarországi ára sincs, ám a háttérbeszélgetéseken rendre, igaz, halkan, előkerül a róla szóló mondat: „lehet, hogy ennek az egésznek az ID.3 lesz a nyertese”. Ha valaki felmegy most a Volkswagen honlapjára, ezt a feliratot találja a modell oldalán:

Féláron villanyautót veszek! Mostantól – papíron – taxis leszek? 3

Itt a link, elfogyott mind

Meglehetősen szokatlan, hogy még ára sincs, máris elfogyott az összes ebből a szériából. Mintha egy(-két) cég már lecsapott volna a tudása és mérete alapján kiváló taxialapnak tűnő összes ID.3-ra, amely fantasztikus vételnek ígérkezik az állami támogatással. Akkor is, ha 11 millióra lövik be az alapárát, és most tessék kapaszkodni, akkor is, ha vastagon fog a ceruza, és 15 millióra. Hiszen papíron taxiként forgalomba állítva úgy is remek vétel az árának mindössze a 45 százalékát kifizetve. Elgondolkodtató. Rákérdeztünk a Porsche Hungáriánál a tervezett alapárra, de – egyelőre – nem kaptunk választ erre a kérdésünkre.

Féláron villanyautót veszek! Mostantól – papíron – taxis leszek? 4

Szép is, jó is – de jut-e belőle idén bárkinek?

Portugáliában azt hallottam egy Volkswagen-eseményen még decemberben, hogy a konszern kimondottan az ID.3 minél szélesebb körű terítése érdekében autómegosztó-céget épít Európa-szerte. Ezzel a piacot is megteremtik saját villanyosuknak. Vajon nálunk is ott bukkannak majd fel? Vagy egy taxis cégnél landolnak? Jelenleg több a kérdés az ID.3 körül, mint a válasz.

Fájóan hiányzik az ideális modellek felsorolásából a Nissan Leaf, pedig ez az a villanyautó, amelyből a legtöbb szolgál taxiként Magyarországon. A 60 darabos flottával induló Green Taxi nevű projekt ugyan rövid idő alatt kimúlt egykor, az immár 40 kWh-s aksival a második generáció jó választásnak tűnne. Csakhogy a mai napig nem sikerült az importőrnek az állami támogatáshoz igazítani az alapárat, amely ma 12,49 millió forint. Így a magánszemélyek számára nem játszik (hiszen támogatással is csak 12-ért vihetnék haza), taxiként ugyan 45 százalékos áron megvehető, de 1,5 millióval így is drágább a dél-koreaiaknál.

Megkerestük az importőrt, hogy van-e bármilyen speciális ajánlatuk kimondottan a személyfuvarozók részére, egyelőre nem kaptunk választ. Arra sem, hogy terveznek-e ilyet. Úgy hallottuk, folyik az egyeztetés az európai központtal az árkarcsúsítás érdekében.

Féláron villanyautót veszek! Mostantól – papíron – taxis leszek? 5
A legbátrabb úttörők Leaf-fel vágtak bele

Akkor szaladhatok is kiváltani a taxisengedélyt?

Megkérdeztük: van bármilyen jogi akadálya annak, hogy valaki felgyűrt ingujjal most nekivágjon a taxistanfolyamnak, elintézzen minden szükséges dokumentumot, és – mindenféle valós személyszállítási tevékenység nélkül – papíron taxissá váljon? Ugye, csak azért, hogy aztán 5 millióért szép és új villanyautója legyen. A válasz szerint elvileg ez megvalósítható.

Csak hát van itt pár költség, amit tessék beütni a számológépbe, mielőtt valaki nekivágna élete lehetőségének. „Nekem még mindig azt dobta ki az Excel, hogy nem jönnék ki jobban” – állítja egy fővárosi taxis, aki a szakmájában ma a leggazdaságosabbnak tartott autóval és módszerrel dolgozik. Használt hármas Priust bérel. Ő továbbra is marad ennél a konstrukciónál, a cikkünk elején idézett City taxi-s vezető azonban másként látja. Az ő flottájuk a legzöldebb Budapesten, mégpedig a sok fiatal Auris hibrid miatt, amelyekbe hatmillió környékén ültek bele a kollégái. Kisebb üzemanyagköltséggel mostantól ötmillió ugye a villanyautó.

De térjünk vissza a játékhoz a számokkal, nézzük meg, hogy milyen költségekkel kell számolni akkor, ha valaki kívülről csapna le a taxiskedvezményre. „Durván ötszázezer és egymillió forint közötti összeg az egyszeri kezdőköltség, ami után van több fix, havi költség” – mondja az általunk megkérdezett taxis. Utóbbiakat akkor is fizetni kell, ha soha, senkit nem szállít. „Ezt nem ellenőrzi senki. Ha nem szállít embert a taxis, akkor ő rossz taxis. Ennyi” – mondja a kedvezményvadász felvetésre.

Féláron villanyautót veszek! Mostantól – papíron – taxis leszek? 6
Fővárosi taxis igazolvány

Kezdjük az egyszeri költségekkel, körülbelüli összegek jönnek. Fóliázás olyan 200 ezer forint, online pénztárgép 150 körül, taxióra szintén 150 körül, bankkártyaterminál egy 10-es, plusz új rendszám, és ami ahhoz kapcsolódik. Mindez persze csak azok után, hogy végigcsinálta a szintén pénzbe kerülő tanfolyamot (elmélet és vezetés), majd taxis és PÁV2-es vizsgát tett, valamint kell egy adóképes cég, amelynek a tevékenységi körei között ott van a taxiszolgáltatás.

Egyszeri költség a drosztdíj, amelyet magánzóként is fizetni kell, a Priusra ez évi 65 ezer forint. A taxikat évente kell műszakiztatni, plusz a fővárosban van a BKK-vizsga is „ahol megnézik, hogy jó helyen vannak-e a kocsin a matricák”. A legdurvább összeg, amire az össze taxis panaszkodik évek óta, a biztosítási díj. A kötelező casco, és a kgfb is drágább nekik, ráadásul sokkal. „Háromszor-négyszer-ötször annyi nekünk a két biztosítás együttes összege, mint egy ugyanolyan értékű autóra egy ugyanolyan bónuszfokozatú civil autós esetén” – állítják. Számszerűsítve 500 ezer és egymillió forint közötti összeg évente, modelltől függően. Ráadásul a villanyautók biztosítása jellemzően magasabb a hagyományosoknál. Érdemes mindezt végiggondolni a ravasz fejesugrás előtt.

Forrás: vezess.hu