7 dolog, ami őrületbe kergeti a taxisofőröket

7 dolog, ami őrületbe kergeti a taxisofőröket
Megosztom

Összeszedtünk néhány viselkedési formát, amelyek kerülendők, ha taxival utazunk. Annak ellenére, hogy a felsoroltak közül sok olyan dolog van, ami csak szimpla etikett kérdése, mégis a kelleténél sokkal több utas képtelen betartani ezeket a szabályokat. Így, hát legközelebb ha taxizunk, emlékezzünk a taxis etikett íratlan szabályaira és próbáljuk tiszteletben tartani a taxisofőrök munkáját. 

7 dolog, aminek nincs helye a taxiban

1. A megengedettnél több utas

Egy átlagos személygépjárműbe a vezetővel együtt öt utas fér el. Amennyiben taxiról beszélünk, úgy kis matekkal kitalálható, hogy egy ilyen, átlagos személygépjárműben már csak négy utas szállítható. Egyértelmű, igaz? Nos, nem mindenki számára. Nagyobb társaságok a pszombati bulik és néhány ital után ugyanis előszeretettel játszanak emberi Tetrist az autóban.

2. Ittas utasok

Ahogy az előbb említettük, a taxisofőrök legnagyobb ellenségei az ittas utasok, amiből valljuk be, meglehetősen sokkal találkoznak a hétvégék alkalmával. Persze sokféle ittas utas létezik, van, aki út közben elalszik, csak győzze felkelteni őt a taxis, amikor megérkeznek az úticélba. Náluk sokkal irritálóbbak a kiabálók, a kötekedők, a káromkodók, akik nem egyszer komoly összetűzésbe is keverednek a sokszor védtelen taxissal, aki csak a munkáját próbálná végezni. És akkor a hányósokról még nem is beszéltünk…

3. Tudálékos utasok

Nem kell ahhoz taxisofőrnek lenni, hogy ismerjük az ilyen utasokat. Valljuk be, nincs annál idegesítőbb, mint amikor az anyósülésről vagy hátulról valaki folyamatosan mondja a fülünkbe, hogy merre menjünk, hol kanyarodjunk le, van ennél rövidebb út és a hasonló kéretlen instrukciókat. Az már tényleg csak a hab a tortán, ha az utas navigálása miatt eltévednek, vagy hosszabbra nyúlik az utazás, ami persze végül úgyis a taxis hibája lesz.

4. Hangos zene

Megint csak a hétvégi bulik átka, hogy sokan partikocsinak használják a taxit. Vannak, akik szimplán átveszik az irányítást a rádió felett, de olyan is előfordul, hogy saját okostelefonjukon keresztül játsszák a zenét. Ha ez még nem lenne elég, olyan utasok is akadnak, akik Bluetooth-hangszórókkal felvértezve érkeznek, és persze maxon üvöltetik a zenét. Mondanunk sem kell, ez nagyon zavaró tud lenni a sofőr számára, aki ilyen körülmények között nehezen tud a vezetésre koncentrálni.

5. Autóban evés

Az etikett elvárná, hogy tiszteljük mások tulajdonát, ahova beenged minket. Ebbe beletartozna, hogy lehetőleg ne együnk idegenek autójában. Nyilván egy müzliszelet elfogyasztása még nem a világ vége, de amikor a taxisofőr azzal szembesül  hogy komplett gyorsétteremmé változik szemük előtt az autója, az már bizony vérlázító tud lenni, hát még ha az utas arra sem veszi a fáradtságot, hogy eltakarítson maga után.

6. Politika

Kevés olyan dolog van, ami annyira irritáló, mint amikor egy vadidegen politizálásba kezd egy olyan zárt térben, mint egy autó. Főleg, ha ez egy idővel hittérítésbe, a másik inzultálásába megy át esetleges nézetei miatt. Ilyenkor a legjobb, amit egy taxisofőr tehet, hogy csendben hallgatja az utasát, és próbálja visszatartani a véleményét, a konfliktus elkerülése érdekében.

7. Rossz értékelés

Ma már egyre több taxitársaságnak van saját okostelefonos applikációja, amin keresztül értékelést hagyhatunk az adott taxisofőr részére. Az értékelés azonban nem mindig szubjektív módon történik az utas részéről. Sok taxissal előfordult már, hogy kellemesen elbeszélgetett utasával, az út során megvolt a kellő udvariasság, sőt még az úticélba is a szokottnál gyorsabban ért el a kuncsaft, végül az utazás befejeztével a taxisofőr valamiért mégis rossz értékelésben részesül. Érthetetlen, pedig elég gyakran megtörténik.

Forrás: Autoblog.com