Taxisok és a számlaadás – fontos változásra figyelmeztet a NAV

Taxisok és a számlaadás – fontos változásra figyelmeztet a NAV
Megosztom

Júliustól a taxisoknak is adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz.

Egy taxisnak két esetben kell számlát kibocsátania:

  • ha szolgáltatását adóalany, vagy nem adóalany, de jogi személy veszi igénybe,
  • illetve, ha az utasa – magánszemélyként – számlát kér.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója szerint a taxisok (TEÁOR’08 49.32 szerinti taxis személyszállítási tevékenységet végzők) online pénztárgép használatára kötelezettek. Az általuk használt hordozható pénztárgépek azonban csak nyugtát tudnak kibocsátani, számla kiállítására nem alkalmasak. A taxisok tehát számlakibocsátási kötelezettségüknek vagy számlázó programmal, vagy kézi számlatömb használatával tudnak eleget tenni. (A számlával bizonylatolt ügylet ellenértékéről az online pénztárgéppel ne állítsanak ki nyugtát – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Mint megjegyzik: fontos változás, hogy július 1-jétől a számlán a szolgáltatást igénybe vevő belföldi adóalany adószámának első 8 számjegyét fel kell tüntetni.

Július 1-jétől a taxisoknak is adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz minden olyan számláról, amit egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsátottak ki, függetlenül annak áthárított áfatartalmától. A számlaadat-szolgáltatást az Online Számla rendszerben kell teljesíteni.

A számlázó programnak alkalmasnak kell lennie az új szabályok szerinti adatszolgáltatásra. A piacon számos olyan szoftver elérhető, ami képes a megfelelő adatszolgáltatásra, ilyen a NAV ingyenes Online Számlázó programja is, ami már mobilapplikációként is elérhető.

Kézi számlánál az adatokat az Online Számla rendszerben kézzel kell rögzíteni, a számla kibocsátását követő négy naptári napon belül. Ha a számlában az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, akkor ezt a számlakibocsátást követő naptári napon kell megtenni.

Forrás: piacesprofit.hu