Ügyészségi rajtaütés a Mozaik utcai vizsgaállomáson

Ügyészségi rajtaütés a Mozaik utcai vizsgaállomáson
Megosztom

Július 7-én, reggel rendőrautók érkeztek a budapesti Mozaik utcában található hatósági műszaki vizsgaállomásra. A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata miatt zár alá vették a helyet, miután a vizsgaállomást felügyelő kormányhivatal feljelentést tett visszaélés gyanúja miatt. Cikkünk folyamatosan frissül.

-Ön szerint ez rendezvény? 
-Nem, de közterületről fotóztam.
-Mutassa a képeket!

A fenti párbeszédet két készenléti rendőrrel folytattam Budapest Főváros Kormányhivatalának Mozaik utcai műszaki vizsgaállomásán. A kapuban álltak egy rendőrautóval, hogy mindenkinek egyértelmű legyen: a vizsgaállomás ezen a napon nem fogad ügyfeleket. A helyieket készületlenül érhette az akció, hiszen a Kormanyhivatal.hu honlapon egyetlen szóval sem írnak a rendkívüli helyzetről, a legfrissebb hír július 3-i és a kormányablakok megváltozott nyitvatartási rendjéről szól. 

Miután tudomásomra jutott, hogy rendőrök vették zár alá a Mozaikot, levelet küldtem az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályára: 

„Kérem, szíveskedjenek tájékoztatást adni a Mozaik utcai műszaki vizsgaállomáson ma lezajlott rendőrségi akció részleteiről, illetve annak pontos okáról. Az információkat a Totalcar.hu-n megjelentetni tervezett cikkemben kívánom felhasználni.”

Az ORFK válasza tizenegy percen belül megérkezett, idézem:

„Kérjük, kérdésével forduljon az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészséghez.”

A Mozaik utcai Magyarország egyik legnagyobb forgalmú vizsgaállomása, ahol a kormányhivatal korábbi közlése szerint tavaly novemberig összesen 42 ezer járművet vizsgáztattak le, és ugyanúgy Budapest Főváros Kormányhivatalának felügyelete alá tartozik, mint a Vas Gereben utcában található másik hatósági vizsgaállomás.

E két hellyel együtt, összesen huszonkilenc állami vizsgahely működik Magyarországon. Ezeken egyebek mellett más országokból származó használt autók honosításával és vizsgáztatásával, az új autók első forgalomba helyezése előtti vizsgáztatásával, a taxik éves műszaki vizsgáztatásával, illetve haszonjárművek időszaki vizsgáztatásával foglalkoznak. Az itteni civil autók és motorkerékpárok időszaki műszakiját régóta nem az állami helyek intézik, hanem a kisvállalkozók által üzemeltetett, de szintén államilag felügyelt magán-vizsgállomások, melyekből sok száz működik Magyarországon.

Korábban megírtuk, hogy számos hatósági vizsgahelyen hosszadalmas várólisták alakultak ki az utóbbi években, mert rengeteg autóhonosítási kérés érkezett, hiszen százezrével zúdulnak az országba a használt autók, illetve az informatikai rendszer is hajlamos volt a belassulásra. Ugyanakkor a témában jártas forrásunk szerint részben a Koronavírus-járvány hatására jelentősen visszaesett a vizsgáztatások száma tavasz óta, így a most átmenetileg bezárt Mozaikban is csupán néhány napos várakozásra kellett számítani. 

Amint megkaptuk a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatását a vizsgaközpont bezárására és a rendőrségi akcióra vonatkozó kérdéseinkre, frissítjük cikkünket. 

Update:

Tisztelt Zách Dániel Úr!

Tájékoztatom, hogy a megkeresésben megjelölt ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség összehangolt nyomozati cselekményeket folytat, amelyek eredményéről sajtóközlemény kiadását tervezzük.

Update 2. Budapest Főváros Kormányhivatalának kora esti közleménye szerint a vizsgálatot maga a kormányhivatal kezdeményezte a Központi Nyomozó Főügyészségnél. A hivatal alá tartozó Közlekedésfelügyeleti Főosztályának több dolgozója érintett lehet a vizsgaállomáson történt visszaélésekben.

Budapest Főváros Kormányhivatala kezdeményezte a Mozaik utcai ügyészségi vizsgálatot
A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytat Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedésfelügyeleti Főosztályának több dolgozójával szemben a Mozaik utcai vizsgaállomást érintő visszaélések gyanúja miatt. Budapest Főváros Kormányhivatala számára kiemelten fontos az állampolgárok védelme, ezért minden bűncselekmény gyanújának kivizsgálásával kapcsolatban szorosan együttműködik a nyomozó hatóságokkal. A Mozaik utcai vizsgaállomást érintő visszaélések ügyében jelenleg is folyamatban lévő ügyészségi vizsgálatot a fővárosi kormányhivatal kezdeményezte. A közszolgáltatásba vetett bizalom további erősítése érdekében Budapest Főváros Kormányhivatala továbbra is mindenben együttműködik a nyomozó hatóságokkal. Budapest Főváros Kormányhivatala az ügyben megtette a megfelelő jogi és működéséhez szükséges szervezési intézkedéseket.

Mint emlékezetes, 2019. július 2-án, a pomázi hatósági vizsgaállomáson tartott akciót a Központi Nyomozó Főügyészség, majd hat embert hallgattak ki gyanúsítottként üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével. Később kettejük letartóztatását és két másik illető bűnügyi felügyeletét rendelték el. A KNYFÜ Totalcarnak adott, 2020. május 18-i tájékoztatása szerint az eljárás még tart, az ügynek már huszonkét gyanúsítottja van, közülük hatan hivatali dolgozók voltak korábban. A műszaki vizsgákon többféle csalási módszer is elképzelhető, ezekről az alábbi cikkben írtunk részletesen.

Forrás: totalcar.hu