A KATA fizetési kötelezettség visszaállítása miatt sok taxis abbahagyja a vállalkozását

A KATA fizetési kötelezettség visszaállítása miatt sok taxis abbahagyja a vállalkozását
Megosztom

Persze megint jó Metálunk a mindentudó, mindent IS megmondó ember. Mondjuk az érdekelne, hogy így a Citys választások környékén, de azért Mekk Elek seggét nyalva ugyan mikor ereszkedett le a mezei taxisok közé, hogy ilyen tűélesen lát mindent IS. Ám ha végre leereszkedne a fellegekből és a nyelvét kiemelné az alfelekből, akkor talán nem kellene jövő tavaszig várnia a pontos adatokra a nagy, vagyis magát annak képzelő érdekvédőnek, merthogy látná és tudná. Vagy meg is kérdezhetné. Egy ilyen menő érdekvédőnek pont elég lenne bebattyognia pár hivatalba, vagy valós főnökével elbeszélgetnie, és máris látná, mekkora a kuláré. De hát dumálni mindig könnyebb, mint cselekedni, ugyebár. Neki elég a kamarákkal (vagyis inkább csak eggyel) való egyeztetés.

A vészhelyzet időszakában drasztikusan visszaesett a megrendelők, azaz az utasok és az utazások száma.

A vészhelyzet időszakában drasztikusan visszaesett a megrendelők, azaz az utasok és az utazások száma. A kezdetben az előző időszakokhoz képest 80-90 százalékkal csökkent a kereslet a taxi-szolgáltatásra – nyilatkozta a novekedes.hu-nak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Kiemelte: komoly segítséget és mentőövet kapott az ágazat a KATA felfüggesztésével. Mivel a bevételek nem növekedtek az elmúlt hetekben sem, ezért sejthető, hogy augusztustól a fizetési kötelezettség visszaállításával több vállalkozás megszűnik.

Mint megtudtuk, talán jövő tavasszal lesznek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy hány vállalkozás szüntette meg a tevékenységét a járványnak köszönhetően. A vészhelyzet alatt a taxisok csupán harmada dolgozott. Személytaxis és személyszállító tevékenységi engedéllyel Magyarországon közel 11 ezer vállalkozás rendelkezik,  Budapesten több mint 7 ezer taxis végez taxi-szolgáltatást.

Persze még nem tért vissza mindenki, hiszen a jelenlegi kereslet a taxi-szolgáltatásra még mindig alacsony, mivel a külföldi turisták száma a koronavírus-járvány miatt a szokottnál jóval kisebb.

Metál Zoltán szerint most senki nem tudja előre megjósolni, mikor állhat vissza a korábbi forgalom. Nagyon összetett a kérdés és a probléma. Közölte: addig amíg nem sikerül egy vakcinát biztonsággal legyártani, addig a bizonytalansággal kell szembe néznünk, ami nem tesz jó a turisztikai ágazatnak.

Folyamatosan egyeztetünk a kamarákkal és próbálunk a kialakult helyzet miatt, olyan javaslatokat megfogalmazni és eljuttatni a kormány és a szakminisztériumok részére, ami további segítséget és könnyítéseket nyújthat az ágazatban dolgozó vállalkozásoknak – tette hozzá a szövetség elnöke.

A katás vállalkozók nehézségeit fokozza, hogy az autók bérleti díját a járvány időszak alatt csökkentették sok szolgáltatónál, a forgalom visszatértével azonban kezdenek fokozatosan visszatérni a régi díjakhoz, ami sok taxis számára kitermelhetetlen a kevesebb fuvar miatt.

A piac egyébként már a járvány alatt is telítődött, a külföldi vendégek elmaradása pedig jelentős visszaesés a fizetőképes keresletben. 

Forrás: novekedes.hu