Két keréken, elmehunytan

Két keréken, elmehunytan
Megosztom

Szeretjük a bringásokat, na. Főleg most, hogy a belváros felét nekik tartják fenn, ennek okán pedig akkor is szívunk a dugóban, amikor nem lenne. Mielőtt bringás társaink nekünk esnek, jelezni kívánjuk, hogy csak a tapló, prosztó bringásokat utáljuk, de őket nagyon. Viszont, sajnos, ők vannak többen, és ők látszanak igencsak, hiszen miattuk anyáznak oly sokan, és bizony miattuk vannak a balesetek is.

Gondoljunk csak erre az esetre:

Vagy erre a legutóbbira, akit jelenleg a rendőrség is keres, mert többen súlyosan megsérültek miatta a buszon.

Persze főpolgármesterünk okán sokan védik a bringásokat, és megfigyelhettük, hogy a veszélyhelyzet idején még az is bringázni és/vagy futni kezdett, akinek korábban köze nem volt ezekhez a mozgásformákhoz. Ez persze nem baj, sőt, kifejezetten pozitív. Ám kérdés, hogy ezek a trendi bringások mennyi KRESZ tudással rendelkeznek? A bringások nagy részének köze nincs a KRESZ-hez, pedig közúton közlekednek. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy semmiféle felelősségvállalás nem terheli őket. Ritka és kirívó példa a fenti, amikor is a rendőrség keresi a balesetért felelős bringást, de mivel se rendszáma, sem egyéb, a közúti közlekedéshez szükséges azonosítója, engedélye nincs, így az esetek 99 %-ban semmiféle felelősségre vonás nem terheli őket.

Kicsit diszkrimnatívnak érzem továbbá, hogy a bringások nem fizetnek semmiféle úthasználati díjat a közutak használatáért, pedig hát lassan a fél belváros az ő kedvükért van lezárva. Eközben az autósok évek óta többszörösen fizetik az üzemanyagba beépített úthasználati díjat, de sorolhatnánk még a többi, őket sújtó sarcot, kezdve a parkolási díjakkal, amit, ugye, a bringás szintén nem fizet. Meg a rolleres sem, aki – miután lemerült a rollerke – szépen lebassza, akár az út közepére. A bringásnak nem kell kötelező felelősségbiztosítást fizetnie, így esélyesen nem ő állta ennek az áldozatnak a kezelési költségeit, és kieső bevételeit sem.

Na de hagyjuk az agyalást, és gyűjtsük a videókat, hátha végre egyszer a főpolgi és a rendőrség végre rendet tesz a divat-bringások körében, és elkezdik végre sarcolni a renitens fajtájukat. Ez a szabálykövető, értelmes bringások érdeke is, akik egyébként ebben a facebook csoportban is gyakran megszólalnak. Szóval hajrá, bár látva, hogy a taxisok évek óta hagyják – sőt, tán élvezik is -, hogy a farkukkal verik a csalánt, nem esélyes, hogy ebben a témában nagy változásokra számíthatnánk.

Azért hoztunk nektek még egy kis cuki összefoglalót, hogy lássátok a kedves, szabálykövető és tisztességesen közlekedő bringásokat. Köszönjük a bpiautosok.hu közösségének ezt az értékes kis szösszenetet.

Taxis Terka