Durva ütést kaptak a magyar taxisok: ebből kell most felállniuk

Durva ütést kaptak a magyar taxisok: ebből kell most felállniuk
Megosztom

A koronavírus ellenére sem indult tömeges megszűnési hullám a taxis cégeknél, viszont az egyéni vállalkozók jobban megfogyatkoztak.

Sem a taxis személyszállítással foglalkozó társas vállalkozások, sem az egyéni vállalkozók száma nem csökkent drasztikusan a koronavírus járvány első hullámának hónapjaiban. Az azonban megállapítható, hogy a kevésbé tőkeerős egyéni vállalkozások jelentősebb veszteségeket szenvedtek el – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

A taxizással foglalkozó cégek száma hazánkban kisebb megszakításokkal, kis mértékben csökkent. Idén júliusban 20 darabbal kevesebb működő cég volt a piacon, mint 2019 hasonló időszakában. A járvány által leginkább érintett három hónap adatait vizsgálva elmondható, hogy ugyan a vállalkozások száma 10 darabbal csökkent, de ez elsősorban az új cégek alapításának visszaesésével magyarázható.

Ilyen szempontból az áprilisi hónap tekinthető az abszolút mélypontnak, amikor egyetlen egy ilyen profilú vállalkozás sem került bejegyzésre, ugyanakkor ebben szerepet játszhat a cégbíróságok működésének lassulása, valamint a cégalapítások közzétételének csúszása is. 

Ha a taxisok derékhadát alkotó egyéni vállalkozások adatait vizsgáljuk a kép már nem ilyen kedvező. A 2020 márciusi értékhez képest június végére mintegy 160 szolgáltató tűnt el a piacról. A megszűnések száma is folyamatosan emelkedett a vizsgált időszakban. Amíg márciusban 11 ilyen profilú egyéni vállalkozás húzta le a rolót, addig ez a szám júniusra 73-ra ugrott. Az alapítások tekintetében a cégekhez hasonlóan az április hozott negatív rekordot, mindösszesen 17 darab vállalkozói igazolvány került kiváltásra.

Ezzel együtt látható, hogy a taxis vállalkozók megpróbálnak kivárni, hiszen a szüneteltetések száma folyamatosan emelkedett, tehát bíztak abban, hogy az első hullám levonulásával és a turizmus, vendéglátás beindulásával újra indíthatják a taxis szolgáltatásokat is. A vizsgált időszakban a működő egyéni vállalkozások számához viszonyítva a szüneteltett egyéni vállalkozások aránya a márciusi 14,33%-ról, júniusra 16,57%-ra emelkedett.

A kevéssé tragikus cégstatisztikák mögött a kormány által kidolgozott szolgáltatásspecifikus intézkedések hatásai is megmutatkoznak. A veszélyhelyzet kihirdetésének hatására az Országos Taxis Szövetség szerint, csak Budapesten 7000 helyett, mindösszesen 2000-2500 taxi közlekedett. A fuvarszám pedig 80-90%-kal esett vissza.

Ennek kompenzálása céljából elsőként a taxisok számára adott mentességet a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) fizetése alól június végéig. Ezután a kormány felmentés adott a szolgáltatóknak a 2015-ös taxirendelet hatálya alól. Ezzel megkönnyítették az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a taxis vállalkozások számára.

A piac szereplő azonban nem lélegezhetnek fel. A nyár végéig hatályban tartott rendezvényekre vonatkozó korlátozások, elsősorban a Sziget Fesztivál és a hasonlóan sok külföldit vonzó egyéb programok elmaradása további jelentős bevételkiesést fog okozni a taxisoknak. Ez tovább apaszthatja számukat a jövőben – zárja elemzést az OPTEN.

Forrás: penzcentrum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük