A taxisokat és a vendéglátósokat mentené a budapesti Fidesz

A taxisokat és a vendéglátósokat mentené a budapesti Fidesz
Megosztom

Javaslat csomagot dolgozott ki a taxisok és vendéglátósok megmentésére a fővárosi Fidesz-KDNP képviselőcsoportja. A kormánypártok azt javasolják a főpolgármesternek, hogy engedjék el a taxisoknak a droszthasználati díjat és azt kérik, hogy a gazdasági válsághelyzet miatt idén kapjanak felmentést a taxisok a tíz évnél régebbi gépjárművük kötelező cseréje alól.

A fővárosi Fidesz-KDNP képviselőcsoportja üdvözöli, hogy ismét ülésezni fog a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Bizakodunk, hátha Karácsony Gergely végre belátta, hogy Budapest érdekeit nem az állandó politikai csatározás szolgálja, hanem az, ha a főpolgármester visszaül a tárgyalóasztalhoz – írja közleményében a budapesti Fidesz. Hozzátették: de addig sem tétlenkedhetnek, hiszen a budapesti idegenforgalomból élő emberek segítségre szorulnak.

– A szakmai szervezetek javaslatait meg kell hallgatni és haladéktalanul döntéseket kell hozni! Első körben javasoljuk, hogy Budapesten engedjük el a taxisoknak a droszthasználati díjat 2020. második félévére és 2021. első hat hónapjára!

Számításaink szerint ez a segítség nem von el 250 millió forintnál többet a fővárosi büdzséből. A talpon maradt személyszállítóknak viszont tízezreket hagy a zsebében – javasolja a fővárosi Fidesz-KDNP frakció Karácsony Gergely főpolgármesternek. A taxisok munkájának megmentésére továbbá azt javasolják, hogy a gazdasági válsághelyzet miatt idén kapjanak felmentést a 10 éven túli gépjárművük kötelező cseréje alól.

– Ez egy forintjába sem kerül a fővárosi adófizetőknek, megmenthet azonban egy vállalkozót a szakma feladásától – indokolt a kormánypárti fővárosi frakció.

– Javasoljuk azt is, hogy a vendéglátó teraszok közterület-használati díját szintén egy évre engedje el Budapest vezetése!

Ezzel esélyt adunk a téliesített teraszt bevállaló éttermeknek a túlélésre – javasolta a Fidesz-KDNP budapesti frakciója.

Mint ismert, a kormány szeptemberig országosan elengedte a teraszok utáni közterület-használati díját a vendéglátósok számára, bár így is akadt olyan polgármester, aki a szabályt csak fizetési moratóriumként alkalmazta. Niedermüller Péter (DK), erzsébetvárosi polgármester nem kívánt lemondani a bulinegyed által hozott nyári haszonról.

Múlt hét hétfői rendkívüli Fővárosi Közgyűlésen a Fidesz-KDNP frakciója azt javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten idegenforgalomban dolgozóknak és a taxisoknak a koronavírus-járvány miatt kialakult válság miatt. Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette: nincs erre pénze a fővárosnak, majd a baloldali képviselőkkel együtt leszavazták a Fidesz-KDNP mentőcsomag javaslatát.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta: üzengetések helyett azt javasolják, hogy a főváros ne várjon hónapokat a segítséggel, mert az a feladatuk, hogy segítsenek a fővárosi vállalkozóknak.

– Főleg a szállodaiparban, a vendéglátásban, a kiskereskedelemben dolgozóknak, az idegenvezetőknek és a taxisoknak kellene a segélycsomag, ők azok, akik ebben a helyzetben jelentős bevételkieséssel számolnak – jelentette ki Láng Zsolt.

Forrás: magyarnemzet.hu