Óránként 3 bringás miatt van dugó a fővárosban – rossz időben sem szüntetik meg a kerékpársávokat

Óránként 3 bringás miatt van dugó a fővárosban – rossz időben sem szüntetik meg a kerékpársávokat
Megosztom

Eleredt az eső – ahogy az ősszel lenni szokott –, és eltűntek a bringások az utakról. De a biciklisávok maradtak! A Ripost munkatársai tegnap a Nagykörúton egy óra alatt három kerékpárost számoltak, azok is futárok voltak.

Most, hogy elromlott az időjárás, a hétköznap délelőtti forgalomban csak 20 percenként tűnik fel egy-egy biciklis. Az üres biciklisáv mellett pedig hosszan állnak és pöfögnek az autók a dugóban.

A kerékpársávval a cél az volt, hogy élhetőbb legyen a város, többen szokjanak át a biciklire. A cél jó, de a kapkodva felfestett, itt-ott az autós sávokon keresztülvezető biciklisávok ellentétet szültek a kerékpárosok és az autósok között.

Ősszel az ideiglenesen felfestett sávok megtartása mellett döntöttek, egy szakaszt visszaadtak az autósoknak, átalakították néhány helyen a kerékpársávokat, ezúttal a gyalogjárdán vezetve – ami meg a gyalogosok és a bringások között vezetett ellentéthez.

Fürjes Balázs

A felmérések szerint a kerékpárral közlekedők 70 százalékának jogosítványa is van, rossz időben ők visszaülnek az autóba. Ez történt most is, az első kiadós őszi esők idején. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, aki azt kérte a főpolgármestertől, hogy az autósok kapják vissza az elvett sávot a Nagykörúton az őszi-téli félévre, amikor sokkal kevesebben ülnek kerékpárra.

Ezalatt lesz idő kidolgozni azt a megoldást, ami minden közlekedő számára megfelelő, időtálló. Erről is szó esik a holnap összeülő Fővárosi Érdekegyeztető Tanácson.

Kevesebb, ne több legyen a dugó!

„Amikor a budapesti közlekedést fejlesztjük, olyan gyakorlatias megoldásokat keresünk, amelyek egyszerűsítik az emberek hétköznapjait. Az a célunk, hogy az utazók gyorsabban, kényelmesebben, kevesebb átszállással érjenek célba, hogy kevesebb legyen a dugó, a dugóban töltött idő. Ezzel azt is elérjük, hogy klímabarátabb legyen a budapesti közlekedés, tisztább legyen a levegő, csökkenjen a légszennyezés„ – osztotta meg véleményét a Twitteren Fürjes Balázs.

Fotó: Ripost Gyakori látvány mostanában: teljesen üres kerékpársáv, mellette dugó

Egyes kerékpárutakat éppen most, a rossz idő beálltával tettek állandóvá: a Mester utcától a Corvin irányában a körúton korábban sárga felfestés volt, amit október első hetében pirosra festettek át.

Fotó: Ripost

Forrás: ripost.hu