Ez a magyar fejlesztésű, embert szállító ultrakönnyű drón lehet a taxizás alternatívája

Ez a magyar fejlesztésű, embert szállító ultrakönnyű drón lehet a taxizás alternatívája
Megosztom

Embert szállító ultrakönnyű drónnal kínálna alternatívát a közlekedési dugókra és a tömegközlekedésre a magyar mérnökökkel és formatervezőkkel együttműködő amerikai startup, a Lift Aircraft. A légitaxizás kora azonban még nem jött el: az akadályt nem a technológia, hanem a jogi szabályozás hiánya jelenti. Kerülő Balázs, a cég vezető mérnöke mesélt a jelenlegi jogi helyzet 22-es csapdájáról és az üzleti modellről, ami erre választ adhat.

Maximum 10 perc – ennyit töltenek a Hexa „pilótái” a levegőben. Ennyi idő alatt kb. 6-7 km-t tesznek meg, az egyelőre bakancslistás programnak is beillő út pedig 200 dollárba (kb. 62 ezer forintba) kerül. A drón irányításához nincs szükség jogosítványra, baj esetén pedig a földi irányítóközpont veszi át a kontrollt a jármű felett.

A drónbiciklitől az ultrakönnyű gépig

Kerülő Balázs, a texasi székhelyű Lift Aircraft vezető mérnöke eredetileg pilótának készült, de végül nem maradt ebben a szakmában. Valami olyat szeretett volna létrehozni inkább a repülés területén, amit aztán később mások is használhatnak, meséli. Egy kutatóintézetnél kezdett dolgozni, és ott találkozott először azzal a kijelentéssel, miszerint nem lehetséges egy bizonyos méretűnél nagyobb, több propelleres drónt építeni, mert nem fog fennmaradni a levegőben.

Természetesen ennek az ellenkezőjében hitt, és Magyarországon az elsők között kezdett foglalkozni az elektromos, helyből felszálló és helyben leszálló légi járművek tervezésével. Az első koncepció már működőképes volt, de nem volt szép, majd a Maform hazai dizájncég közreműködésével megszületett a Flike nevű, embert szállító drónbicikli.

A projektre felfigyelt Matthew Chasen amerikai üzletember, repülőmérnök és hobbipilóta is. Kerülő Balázst és a Maformot kérte fel, hogy a Lift Aircraft égisze alatt egy ultrakönnyű, embert szállító drónt fejlesszenek.
A jármű súlya azért volt sarkalatos pont, mert az Egyesült Államokban bárki „vezethet” jogosítvány nélkül bizonyos súlyhatár alatti repülő eszközt. „A helyből le is felszálló drón alapú légi járművek piacán jelenleg a 22-es csapdája nehezíti a helyzetet” – mondja Kerülő Balázs. „Ha kereskedelmi tevékenységet szeretnénk végezni a légi járművel, hatósági certifikáció szükséges ahhoz, hogy megkapja a légialkalmassági engedélyt. A biztonsági statisztika felállításához rengeteg repült óra kell, ezeket viszont csak repülési engedély birtokában lehetne felmutatni. Építettünk egy olyan repülőt, ami belefér az ultrakönnyű kategóriába, így lehetőségünk van megelőzni azokat a cégeket, amelyek nagyobb, több személyes, nagyobb hatótávolságú gépekben gondolkodnak”.

Forrás: Lift Aircraft

Forrás: Lift Aircraft

Az eredmény egy egyszemélyes, szerkezetileg és elektronikailag viszonylag egyszerű repülő eszköz lett. A súlylimit miatt az akkumulátora sem nagy, ezért van az, hogy a töltés 10 perces útra elég. Nem mellesleg a dizájn is megnyerőre sikerült, a gép 2019 októberében elnyerte a Big SEE, a délkelet-európai régió egyik legrangosabb formatervezési nagydíját mobility kategóriában)

Valójában nem a pilóta irányít

A Lift Aircraft üzleti modelljének lényege, hogy az arra vállalkozók 200 dollárt fizetnek 10 percnyi repülésért, amelyet ellenőrzött körülmények között, de teljesen egyedül tudnak végrehajtani ezzel a repülőgéppel, folytatja Kerülő Balázs. A Hexa nemsokára turnéra indul az amerikai nagyvárosokban, a cég honlapján kell jó előre helyet foglalnia annak, aki ki akarja próbálni a légi járművet.

A legnagyobb kihívás a Lift Aircraft számára – és mindenkinek, aki ebben az üzletágban érvényesülni szeretne – az, hogy biztonságban lehozzák az utasokat, ha valami probléma adódna, folytatja a repülőmérnök. „Egy hagyományos repülőgéppel le lehet vitorlázni bármilyen magasságból, ha leáll a levegőben a motor, és a helikopterek esetében is van esély a leszállásra egy ügyes pilótával, ún. autorotációs üzemmódban. Ez a mi kategóriánkra, a multikopterekre kevéssé igaz. Ha leállnak a rotorok, akkor egy ilyen gép kontrollálatlan zuhanásba kezd, mert a pilótának nincs közvetlen ráhatása a repülési jellemzőkre, a rotorokat számítógép vezérli, hasonlóan egy önvezető autó működéséhez”.

A földről lehetőség van átvenni az irányítást a Hexa felett. Ha a pilóta rosszul lesz, vagy nem tudnak vele kapcsolatba lépni, vagy egyszerűen csak jelzi, hogy megunta a tripet és szeretne hazajönni, a csapat a földről egy gombnyomással átveheti a gép irányítását. Arra is van lehetőség, hogy több, ún. úgynevezett geofence segítségével lehatárolják a légteret, amelyikben a repülőgép üzemelni tud, és a számítógép nem engedi ki a repülőgépet egy adott területről. Vagyis az sem történhet meg, hogy valaki lelép a drónnal: a légtérhatáron meg fog állni a gép, és várja az új utasítást.

A hosszú távú terv az, hogy a Hexának olyan verziója is készüljön, ami egyszer légitaxiként is működhet. „Mire a szabályozás lehetővé teszi a légitaxis szolgáltatók működését, a Hexa már több ezer órás repülési statisztikával és tapasztalattal fog rendelkezni egy másik használati módban” – mondja Kerülő Balázs.

A légitaxik még nincsenek a kanyarban

Ma is vannak olyan helyzetek, amikor valakinek a lehető leggyorsabban kell elérnie A-ból B-be. Mindig találunk olyanokat, akiknek elég drága ez az idejük ehhez, és ott vannak a vészhelyzetek, amikor valakinek elsősegélyre van szüksége, tüzet kell oltani, üldözési vagy katasztrófavédelmi helyzet áll fenn. De ezek a felhasználási módok nem egyenlők a légitaxizással, mert ezek egyelőre nem szignifikáns eszközök arra, hogy eljussunk az úti célunkhoz. Kerülő Balázs szerint ez még inkább egy negyed század, vagy akár 30-40 év távlatában van, mert a földi közlekedés is fejlődik, egyre okosabbak az autók, az önvezető és egymással kommunikáló autók korában máshogy is kikerülhetőek lesznek a dugók. A földi közlekedés tehát mindig versenyben marad a légivel szemben, és valószínűleg sokkal olcsóbb marad, mit a légitaxi.

„A technológiai feltételek már megvannak, de az már egy másik kérdés, hogy mikor lesz megfelelő jogszabályi háttér, mikor lesz megfelelő a közlekedési kultúra, és mikor lesz meg a bizalom az ilyen járművek felé. Az első autómobil előtt még piros zászlóval futottak, hogy ne ijedjenek meg az emberek. Szerintem itt is kérdés lesz az elfogadtatás. Mi azon dolgozunk, hogy jó példával járjunk elöl” – teszi hozzá.

Forrás: kreativ.hu