Taxisok, migránsok, terroristák…

Taxisok, migránsok, terroristák…
Megosztom

Ezt most csak így idemásoljuk a migránsokat fuvarozgató Boltosok (és – már ha vannak – egyéb taxisok) kedvéért. Mielőtt jó pénzért beültetik őket a kocsiba, mielőtt lepaktálnak az embercsempészekkel, gondoljanak erre….

Terrortámadás történt Bécs belvárosában, a terroristák több helyszínen is tüzet nyitottak. A belügyminiszter szerint a lövöldözésben már négy civil vesztette életét, és sokan megsebesültek.

  • Terrorcselekmény történt Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében hétfő este
  • A támadást a kedden életbe lépő lezárások elé időzítették
  • Az osztrák kancellár szerint nagyon jól szervezett támadás történt
  • Négy civil vesztette életét és legalább tizenheten megsebesültek
  • A hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek
  • A lelőtt támadó Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak
  • Az egyik támadót semlegesítették, társai még szökésben vannak
  • Ezer rendőrt vezényeltek Bécsbe a terroristák felkutatására
  • Arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban 

Négy ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és két nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte kedd reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Egy merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt. Ez utóbbi állítással kapcsolatban, a nyomozás érdekeire hivatkozva, részletekbe nem bocsátkoztak.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.

Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajótájékoztatóján azt is mondta, hogy legalább egy gyanúsított szökésben van. Otthonát – terhelő anyagokat keresve – átkutatták. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a merénylettel Ausztria értékeit és demokratikus társadalmát érte támadás.

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a lelőtt merénylőnél egy lőfegyver volt, illetve egy robbanóöv utánzata. Ez utóbbival valószínűleg a férfi további pánikot akart kelteni.

Évtizedek óta nem tapasztalt ilyen nehéz éjszakát a bécsi rendőrség – mondta a bécsi belügyminiszter reggeli sajtótájékoztatóján.

A közmédia bécsi tudósítója elmondta, hogy a lezárások továbbra is életben vannak Bécs belvárosban. Az

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább egy elkövető teljesen automata gépfegyverrel – a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikovval – rendelkezhetett. Ezt az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását.

Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük.

A belügyminiszter arra kérte a helyieket, hogy ne küldjék iskolába gyerekeiket, továbbá azt is, hogy maradjanak otthon, hogy ezzel is segítsék a nyomozást.

Albán származású az egyik terrorista

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak.

A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül. A büntetett előéletű férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Az M1 Híradójában elhangzott, hogy Klenk Instagram fiókját, amelyet azóta letiltottak, több fotón is Kalasnyikovval és bozótvágó késsel pózolt.

Kurz: Galád terrortámadás történt

Sebastian Kurz osztrák kancellár órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van.

A hatóságok tudomása szerint a terroristák ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek lépkednek az utcán, és véletlenszerűen adnak le lövéseket emberekre, többeket megsebesítve.

Kurz kijelentette, hogy vizsgálják a támadás indítékait, nem zárható ki, hogy antiszemita indíttatású volt, mivel zsinagóga közelében történt. Az épület egyébként a merénylet idején zárva volt.

A belügyminiszter közölte, elrendelték, hogy a hadsereg őrizze a város kulcsfontosságú létesítményeit, miközben jól felfegyverzett rendőrök százai a támadók után kutatnak. A politikus egyben felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvódába, iskolába gyerekeiket kedden.

Michael Ludwig bécsi polgármester arról számolt be, hogy a 17 sebesültet kórházban ápolják, legkevesebb hat ember állapota súlyos.

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség feje arról beszélt, nem tisztázott, hogy a zsinagóga lett volna a támadás célpontja.

Schlomo Hofmeister rabbi azt mondta, hogy ablaka alatt azt utcán látott egy férfit, aki a bárokban ülő emberekre lövöldözött. Legalább száz lövést adott le – tette hozzá.

Reakciók Amerikából, Európából

Donald Trump Twitteren fejezte ki együttérzését.

„Imádkozunk a bécsi emberekért az Európát sújtó újabb kegyetlen terrortámadás után. Véget kell vetni ezeknek az ártatlanok ellen irányuló gonosz támadásoknak”.

Megszólalt a demokrata elnökjelölt, Joe Biden is:  A ma esti szörnyű terrortámadás után Jill [az elnökjelölt felesége] és én az imáinkba foglaljuk az áldozatokat és családtagjaikat. Együtt kell kiállnunk a gyűlölet és az erőszak ellen.

Sokkolt és elszomorított a bécsi terrortámodás. Gondolataim az áldozatok családjaival vannak – írta Ursula von der Leyen.

„Erősebbek vagyunk a terrornál, a félelemnél” – írta az Európai Bizottság elnöke.

Este nyolckor kezdődött a támadás

Lövések dördültek el hétfőn, 20 óra körül egy bécsi zsinagóga környékén. Több elkövető automata fegyverekkel adott le lövéseket a bécsi rendőrség Twitter-üzenetei szerint.

Eddig hat különböző bűnügyi helyszínen folyik a nyomozás.  Három halottról szólnak a híradások.

Tizenöt sérültet szállítottak eddig a bécsi kórházakba, köztük hét súlyos sérültet – jelentette az ORF rendkívüli híradója. A híradások szerint egy támadót lelőttek.

Egy merénylő pedig felrobbantotta magát hétfő este Bécs központjában – így tudta akkor még a Kronen Zeitung. A lap szerint az osztrák főváros egyik zsinagógáját érte támadás a Seitenstettengassén. Az elkövetők többen lehettek, egyikük meghalt – erősítette meg a belügyminisztérium –, egy másik viszont még menekül.

A bécsi rendőrség Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket.

Egy Twitter-videón feltehetően az egyik terrorista lelő egy rendőrt.

Szemtanúk

Schlomo Hofmeister rabbi a Kronen Zeitungnak elmondta, hogy hívta a rendőrséget, de nagyon hosszú ideig nem történt semmi. Aztán egyszer csak mindent elözönlötték a környéket a különleges egységek.

„Hallottuk a lövéseket, utána azonnal bezárták az ajtókat és lekapcsolták a villanyokat. A vendégek a földre feküdtek. Mindenki nagyon meg volt ijedve” – mondta egy 53 éves szemtanú, aki egy belvárosi étteremben volt a támadás idején.

A hadsereg egységei megszállták Bécset

A bécsi támadás után aktiválták a terrorelhárító erőket. A hadsereg egységei megszállták az osztrák fővárost, és a különleges erők (Jagdkommando) is rendelkezésre állnak a terrorizmus elleni küzdelem támogatására – közölte a belügyminisztérium hétfő este.

„Fontos, hogy minden rendelkezésre álló erőt bevessünk a nyugalom fenntartása érdekében. A szövetségi kormány ezért azonnali hatállyal aktiválta az osztrák fegyveres erők különleges egységeit” – írta a Kurier hírportál.

Terrortámadásról beszélt a belügyminiszter

Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A miniszter szerint a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek.

Mint mondta, a támadás még folyamatban van. Tájékoztatása szerint több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.

Egy Twitter-bejegyzés szerint néhány gyanúsítottat elfogtak.

Kérik a lakosságot: maradjanak távol a környéktől

A rendőrség COBRA és WEGA terrorelhárító egységei több támadót keresnek Bécs belvárosában és arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy bármi áron, de maradjanak minel távolabb a környéktől.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden  rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

A Falter című osztrák lap főszerkesztője belügyminisztériumi információkra hivatkozva azt írta, hogy egy ember meghalt és többen megsérültek.

Megjelent egy lövöldözés közelében készült videó Twitteren, amin azt látni, hogy egy étterembe kommandósok mennek be, a vendégek pedig az asztalok alá bújnak.

„Mi, franciák, osztozunk az osztrákokat ért sokkban és szomorúságban a bécsi támadás után. Franciaország mellett egy újabb barátságos ország, amelyet támadás ért. Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. Nem engedünk a terrornak!” – üzente Emmanuel Macron francia elnök.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével.

A „lefejezések hónapja” előzte meg a bécsi terrortámadást

A terrortámadások, példátlan kegyetlenséggel elkövetett merényletek jegyében telt az október. 2020. október 16-án Abdullah A., 18 éves, csecsen származású fiatalember meggyilkolta és lefejezte a korábban diákjainak Mohamed-karikatúrákat mutató történelemtanárt, a 47 éves Samel Patyt.

Az ügynek voltak már baljós előjelei: szeptember 25-én, mint később kiderült, fel akarta gyújtani a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét a Mohamed-karikatúrák közlése miatt az a férfi, aki egy férfi pénteken egy hentesbárddal megsebesített két embert a lap volt párizsi szerkesztőségének közelében.

Október 22-én egy táskákat cipelő muszlim nő a franciaországi Lyon város Part-Dieu nevű pályaudvarán az „Allahu Akbar!” kiáltást hallatta, majd azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a naponta száznegyvenezer ember közlekedését biztosító állomást.

Egy héttel később, október 29-én nizzai Notre-Dame bazilikában ismét egy példátlan bűncselekmény történt: egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót elfogták. Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán. Nem lehet a véletlen műve, hogy a nizzai terrortámadás éppen Mohamed próféta születésnapjára esett, vélhetően a Mohamedről közölt karikatúrákkal összefüggésben.

Forrás: hirado.hu