Káoszba fullad a budapesti közlekedés

Káoszba fullad a budapesti közlekedés
Megosztom

Szombattól közlekedési káosz várható a fővárosban. Lezárják a 3-as metró legforgalmasabb szakaszát, ráadásul a téli idő ellenére a biciklisávok is maradnak.

Nagy nehézséget fog okozni a fővárosi közlekedésben a hármas metró felújítása, ugyanis másfél évre megbéníthatja a közlekedést. A metró helyett járó pótlóbuszok miatt több helyen buszsávok kerülnek kialakításra, ami az autósoknak okoz majd komoly kellemetlenséget. Logikus lenne azt gondolni, hogy az ötletszerűen kijelölt, az úttesten összevissza kanyargó biciklisávok megszüntetésével javítani lehetne a helyzeten, azonban a főváros vezetése a téli idő ellenére is ragaszkodik a felfestett biciklisávokhoz. A másfél évig tartó felújítási munkálatok mellett más változásokkal is kell számolni.

Legfontosabb változások

– Novemberig 6-áig, péntekig még a teljes szakaszon jár az M3-as metró, de négy állomáson (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák) nem áll meg.

– November 7-től pótlóbusz jár majd a Lehet tér és a Nagyvárad tér között.

– Ezután az M3-as metró csak Újpest-központ és a Lehel tér, illetve Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között jár majd.

– Új busz- és villamosjáratok indulnak: 1M villamos a Bécsi úttól a Népligetig, 2M villamos a Keleti pályaudvartól a Jászai Mari térig (a Nagyvárad tér érintésével, a 2-es és a 24-es villamos vonalán), M14 busz a Lehel tér és a Nyugati pályaudvar között.

– Változnak hétfőtől a trolibuszok útvonalai is (72M troli: Zugló vasútállomás–Orczy tér, 79M troli: Keleti pályaudvar–Dagály utca, 73-as troli: Keleti pályaudvar –Deák Ferenc tér)

© MTI

Nem jár a fogaskerekű

Pályakarbantartás miatt hétfő óta, várhatóan két hétig nem jár a fogaskerekű – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, a Királyhágó tér és Svábhegy között a 212-es autóbusszal, míg a vonal felső szakaszán a 60-as pótlóbusszal lehet utazni.

© Végh István
© Végh István

Buszsáv okoz fennakadást

Nehéz időszak elé néznek az autósok és a tömegközlekedéssel utazók is, mivel november 7-én, szombaton felújítás miatt lezárják a naponta félmillió embert szállító 3-as metró legforgalmasabb, belvárosi szakaszát.

© MTI

Mindez az egész város, sőt az agglomeráció közlekedésére is kihat, hiszen például a metró helyett járó pótlóbuszok miatt több helyen buszsávokat alakítanak ki. Ez várhatóan az autósoknak okoz majd kellemetlenségeket, mint ahogy a korábban felfestett biciklisávok is. A biciklisáv azonban egyelőre csak az Üllői úton szűnik majd meg, de ott szintén buszsáv lesz.

BKK: Ha teheti, menjen gyalog

A gyorsabb átszállás érdekében a metróállomások között érdemes lehet akár gyalogosan közlekedni – javasolja a BKK, akik ehhez segítségképpen sétatérképet is készítettek.

© Mediaworks

A teljes lezárt metrószakaszt egy fiatal és gyors embernek 84 perc gyalog megtenni, a Klinikáktól a Nagyvárad tér pedig körülbelül 13 perc.

Forrás: bors.hu