Éhezők viadala – Futótűz

Éhezők viadala – Futótűz
Megosztom

Ennél a résznél tartunk most, de a könyvből még volt egy… Csak szólunk. És ha eddig nem mentek csődbe a szórakozóhelyek, majd most fognak. RIP bulinegyed, bár nekünk nem hiányzik az a fizikai és morális mocsok, ami ott volt, azért mégis sokan megéltek belőle. Felkészülnek: kocsmák, éttermek, kávézók. Taxisok számára indul az Éhezők viadala következő évada… És hamarosan itt a karácsony. Te fogsz tudni ételt tenni az asztalra, ajándékot a fa alá?

Éjfél és hajnali öt között kijárási korlátozás lesz az országban, a szórakozóhelyeket teljesen bezárják

A járvány terjedése felgyorsult, így “december közepére kórházaink elérik a teljesítőképességeik határát. Szüleink és nagyszüleink komoly veszéllyel néznek szembe, eljött az ideje az újabb lépéseknek” – jelentette be Orbán Viktor kedd este a kormányülés után.

Azt, hogy a kormány szigorításokról dönt, már délelőtt közölték, sőt, előző nap Gulyás Gergely is célzott rá. A döntés egy olyan időszakban született, amikor napról napra meredeken emelkedett a fertőzöttek és a halottak száma, utóbbi adat vészesen közelített a napi 100 felé.

Orbán szerint ha a vírus terjedése gyors, nekünk is gyorsnak kell lenni. A kormány a miniszterelnök bejelentése szerint kedden ezekről a szigorításokról döntött:

  • kedd éjféltől újra rendkívüli jogrend lesz, és arra kérik az országgyűlést, hogy ezt kilencven nappal hosszabbítsa meg;
  • rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóság ezek betartását ellenőrzi, azokon a helyeken, ahol ezeket az intézkedéseket nem tartják be, pénzbírságot szabnak ki, és azonnal bezárják;
  • a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs szerint ott lehetetlen betartatni a szabályokat;
  • éjfél és hajnali öt között kijárási korlátozás lesz, éjfélig mindenkinek haza kell érnie;
  • reggeli és délutáni csúcsforgalomban járatsűrítés lesz a zsúfoltság elkerülése miatt;
  • ingyenes lesz újra a parkolás;
  • orvosok bérét megemelik.

Orbán szerint a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Európában Magyarország a harmadik a kórházi ágyak számában, és világelsők vagyunk a lélegeztetőgépek számában.

A miniszterelnök szerint az orvosok és ápolók munkája “szinte emberfeletti”, de végső megoldást csak a vakcina hoz majd, ami látótávolságra van, “addig ki kell tartani”.

Megsokszorozódó számok

Az első, tavaszi hullám idején – a hivatalos statisztikák szerint – a fertőzöttségi csúcs május 4-én volt, ekkor 2055 aktív koronavírusos beteg volt az országban. Nyáron ez tovább csökkent, szeptember elejére azonban már visszaemelkedett a szám 2000 fölé, 

jelenleg, a november 3-i adatok alapján pedig már 63 940 aktív fertőzött van az országban, és a számuk meredeken emelkedik.

A halottak száma is nagyon megugrott, két hónappal ezelőtt, szeptember 3-ig 620 koronavírusos beteg halt meg, kedden már ennek több mint háromszorosánál, 1973 halottnál jártunk.

Nagyon megnőtt a koronavírusos kórházban ápolt betegek száma is, a második hullám elején, szeptember 3-án kereken 100-an voltak kórházban emiatt, november harmadikára ez is megsokszorozódott, már 4767 főnél jár a számláló, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány hazai terjedésének felderítettsége jelentősen romlott az elmúlt hetekben, nagyon megnőtt ugyanis az új pozitív esetek aránya a mintavételekhez képest. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor tartható kordában a járvány, ha a tesztek kevesebb mint 5 százaléka lesz pozitív, a WHO ajánlásának felső határa 14 százalék, azonban a hazai mutatók alapján ezeket már jócskán túlléptük.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 16-án, a Facebookon jelentette be, hogy a szakemberek szerint Magyarországon december-januárban tetőzik majd a koronavírus-járvány. 

Korábban hozott szigorítások, lezárások

A romló járványhelyzet miatt szeptember elsejétől lezárták az ország határait, ekkortól a külföldről érkezőknek karanténba kell vonulniuk, ez alól felmentést csak két negatív PCR-teszttel lehet kapni.

Szigorítottak a vendéglátóhelyek nyitvatartási idején is, szeptember 21-től este 11-kor be kell zárniuk, reggel 6 előtt pedig nem nyithatnak ki. Október 23-tól pedig már a szabadtéri és kültéri rendezvényeken is kötelező a maszkviselés, a szabály vonatkozik a sporteseményekre és a tüntetésekre is.

A zenés-táncos rendezvények – függetlenül attól, nyilvánosak-e vagy sem – továbbra is csak akkor tarthatók meg, ha a jelenlévők létszáma (a személyzettel együtt) egy időben nem haladja meg az 500-at. Ezzel kapcsolatban némi felzúdulást keltett, hogy a focimeccsekre nem vonatkozik korlátozás, október végén például majdnem 16 ezer ember nézhette végig a Ferencváros-Újpest meccset a Groupama Arénában.

A járvány gyors terjedése miatt november másodikától szigorítottak a beltéri maszkhasználati előírásokon is, ekkortól a hatévesnél fiatalabb gyerekek kivételével mindenkinek kötelező a maszkviselés minden üzlethelyiségben, vendéglátóhelyen, bevásárlóközpontban, zenés-táncos rendezvényen, szórakozóhelyen és a sportrendezvények vendéglátó részein is. 

Csak arra az időre lehet levenni a maszkot, amíg eszik vagy iszik az ember, és ha asztalnál ül. Az előírások szerint a maszkot úgy kell viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Jelentősen súlyosbodtak hétfőtől a bírságok és a szankciók, amikkel a vásárlókat nem sújthatják a hatóságok, a büntetéseket a helyek üzemeltetőire szabhatják ki. Emellett a karanténszabályok is szigorodtak, a hatóságok lehetőségei bővültek, könnyebben tudják ellenőrizni, hogy a karanténkötelezett valóban otthon tartózkodik-e.

Az első hullám

A járvány tavasszal érkezett Magyarországra. Az első hullám idején március 11-én hirdették ki a veszélyhelyzetet. Március 28-án az egész országra vonatkozó kijárási korlátozás lépett érvénybe, ekkor csak munkavégzés és az alapvető szükségletek beszerzése céljából lehetett elhagyni a lakóhelyet, tartózkodási helyet. 

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák ekkor is látogathatóak voltak. A 65 év felettiek azonban csak reggel 9 és 12 óra között látogathatták ezeket a helyeket.

A kijárási korlátozást először vidéken oldották fel, majd két héttel később, május 18-án már a főváros is kinyithatott. A veszélyhelyzet június 18-ig tartott, ekkor ezt a járványügyi készültség váltotta fel. Nyáron a járvány enyhülőben volt, ősszel kezdett el újra erősödni.

Nyárra várják a vakcinát

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már hétfőn belengette, hogy a kormány újabb szigorításról dönt, mert a járvány terjedése miatt a jelenlegi intézkedések már nem elegendőek.

A miniszter szerint a járvány a vakcina megérkezéséig tart, a beoltási terv kidolgozása pedig az operatív törzs feladata lesz majd. A vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező. Szerinte nyárig kell kibírni a válsághelyzetet, mert utána a vakcina megszünteti a járványt.

Forrás: telex.hu