Elfogadhatatlannak nevezte Karácsony különadó tervét az Iparkamara elnöke

Elfogadhatatlannak nevezte Karácsony különadó tervét az Iparkamara elnöke
Megosztom
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szombaton úgy fogalmazott, hogy a kamara elfogadhatatlannak tartja a főváros által tervezett újraindítási adót. A jelenlegi válság sújtotta helyzetben semmilyen formában nem támogatható a még működő, és a gazdaságot életben tartó vállalkozások megsarcolása – közölte a Portfolio.

Parragh László az MKIK közleménye szerint úgy véli, az erről szóló egyeztetésből csak a vállalkozói oldalt, illetve a gazdasági kamarákat hagyták ki. A kamarák és a vállalkozói érdekképviseletek megkérdezése nélkül, azaz érdemi egyeztetés nélkül akarnak egy olyan adóemelést végrehajtani, ami a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben tönkre is teheti az érintett vállalkozásokat, ilyen módon elfogadhatatlan.

A főpolgármester szavaira reagálva az MKIK elnöke kifejtette, a nagyvállalatok szempontjából sem mondhatjuk azt, hogy lett volna olyan, akit semmilyen mértékben nem érintett a válság. Sőt a kialakult pandémiás helyzet miatt – ahogy az a 2020 júniusi COVID-19 hatásokat elemző vállalati felmérésünkből is kiderült – az ő árbevételük is csökkenni kezdett, így egy magasabb adó kivetése negatívan hatna a nagyvállalatok működésére is. Emellett az újraindítási adó célja sem támogatható, a bérfejlesztéseket a fővárosi önkormányzatnak saját forrásból kellene megoldania. Az elnök szerint a fővárosnak a vállalkozások külön terhelése nélkül, saját forrásból kell megoldania működési költségeinek kigazdálkodását is. A városvezetésnek egyeztetnie kell a kormánnyal, mivel a módosítás iparűzési adó törvénymódosítást igényel. Reméli, egy adóemelést a kormány jelenlegi helyzetben nem támogat. A pandémia miatt kialakult recesszív gazdasági helyzet miatt a nagyvállalatok költségvetése is feszítettebbé vált, így egy adóemelés rövidtávon elbocsátásokat, hosszú távon a vállalat Budapestről való elköltözését eredményezheti.

Jelenleg a vállalkozások azt szeretnék látni, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a főváros megsegíteni, támogatni őket, megadva az esélyt a túlélésre. A külföldi példáknál is azt látjuk, hogy a városvezetés tudomásul vette, hogy azok a vállalkozások, akik eddig befizettek a büdzsébe most támogatásra szorulnak annak érdekében, hogy ne menjenek tönkre és a jövőben újra fizetni tudjanak. A jelenlegi gazdasági környezet sokkal inkább az adócsökkentések, moratóriumok, kedvezmények és támogatások kialakítását teszi szükségesé a vállalati szféra számára, semmint egy újabb adóteher kirovását – hívta fel a figyelmet Parragh László.

Forrás: Portfolio/Pesti Srácok; Fotó: MTI