Taxisból futár, állatgondozóból jegyellenőr: így változtatta meg mindnyájunk életét a koronavírus-járvány

Taxisból futár, állatgondozóból jegyellenőr: így változtatta meg mindnyájunk életét a koronavírus-járvány
Megosztom

Budapest — Tömegek életét változtatta meg az egyre intenzívebben terjedő járvány, a korlátozások nyomán ezrek kényszerülnek feladni addigi munkájukat, új lehetőségek után nézve.

Vannak, akik tartalékaikat élik fel, sokan panaszkodnak, esetenként tiltakozásba menekülnek, de egyre többen akadnak olyanok is, akik igenis megragadják azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek bevételhez jutni, így átvészelve a legnehezebb hónapokat.

Eddig csak a járvány sújtotta, de mostantól a kijárási tilalom is Gerák Andrea ellen dolgozik. Az ismert népdalénekes, előadóművész az elmúlt hetekben Budapest legszebb és legnépszerűbb sétálóutcája, a Váci utca hangja lett. A fiatal asszony órákon át énekel a korzó legelején, hangja már a Vörösmarty térről is hallatszik, közeledve pedig betölti a kirakatokkal övezett sétálóutcát.

– Korábban még voltak fellépések, egymást érték a koncertek, az előadások, a nyári hónapokban mindig szólt a népdal. De most hogyan állhatnék színpadra, hiszen hetekre betiltottak minden olyan rendezvényt, ahol énekelhetnék. Pénzre pedig szükség van, itt a Váci utcában nagyon sok sétálónak tetszik az énekem – mondta Andrea, kis pihenőt tartva az utcai előadásában, ahol lehelete meglátszik a hideg estében. Az asszony mellett egy hátizsák, előtte egy tálka tele pénzérmékkel, néhány bankjegy is előbukkan. Mellette a padnak támasztva kerékpárja, azzal készül hazatekerni, lassan közeledik a 8 óra, igaz, ő a munkáját végzi, maradhatna, de az utca kiürül, nincs kinek szóljon a dal.

– Nem szégyen, ez egy lehetőség. Persze vannak olyan időszakok, amikor sokkal több a turista, többen körbeállnak, régebben estére is maradtak. Jövök holnap is, kicsit talán korábban…

Taxisból lett futár Hauriel Zsuzsa (56). A járvány miatt már tavasszal is kevesebb lett a fuvar, a szórakozóhelyek bezárása és a kijárási tilalom pedig végképp ellehetetlenítette az éjszakai műszakot, de ő is megkereste a kilábalás lehetőségét.

Hauriel Zsuzsa taxisként dolgozott, már tavasszal is beállt futárnak, most végképp átáll erre a pályára.
Hauriel Zsuzsa taxisként dolgozott, már tavasszal is beállt futárnak, most végképp átáll erre a pályára.

– Tavasszal félállásban elkezdtem az ételkiszállítást, most pedig kénytelen vagyok teljesen átállni. De legalább mozgok egy kicsit, amíg felviszem az emeletre az ebédet, vacsorát, jót tesz az egészségemnek – számolt be Zsuzsa. A futárcégek szeretnek taxisokkal dolgoztatni, mert a sárga rendszámú autójukkal használhatják a buszsávokat, így gyorsabban odaérnek a címekre. A helyismeretük is nagyon jó, mindig tudják a legrövidebb utat.

Pillmayer Mihály (33) az óvodai és iskolai állatbemutatókat cserélte kényszerűségből jegyellenőri karszalagra: nyár óta a BKK járatain kéri a jegyeket, bérleteket.

Pillmayer Mihály iskolákban tartott állatbemutatókat, ezúttal a kígyó mellett már jegyellenőri szalagja is van. /Fotó: Grnák László
Pillmayer Mihály iskolákban tartott állatbemutatókat, ezúttal a kígyó mellett már jegyellenőri szalagja is van. /Fotó: Grnák László

– Egyszercsak bevétel nélkül maradtam, mert a járvány miatt már tavasszal lemondták minden bemutatómat. Egy darabig bíztam benne, hogy majd rendeződik a helyzet, de munka után kellett néznem, mert fogytak a tartalékaim. Korábban terveztem, hogy majd egyszer kipróbálom a rettegett lila karszalagot, így nem is gondolkodtam sokat, nyáron beálltam a BKK-hoz, és a járvány végéig biztosan maradok, talán még tovább is – mondta el a Blikknek.

Dolgozik a kormány a megoldáson

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádióban tegnap kifejtette, hogy munkacsoport dolgozik egy gazdasági növekedési akcióterven, a vállalkozásokat kell abba a helyzetbe hozni, hogy megtarthassák a munkaerőt és fejleszthessenek új emberek felvétele érdekében. Ezért elkötelezett az iránt, hogy jövőre érezhető mértékű adócsökkentés legyen, ha kell, a központi büdzsé és az önkormányzati költségvetések is vállalják ezt.

Forrás: blikk.hu