Most kevesen utaznak taxival

Most kevesen utaznak taxival
Megosztom

Már a tavaszi kijárási korlátozások idején is nehéz volt a taxitársaságok helyzete, most ősszel sem alakul ez másként. A forgalom jelentősen – a korábbi szint tizenöt-húsz százalékára – esett vissza. Dénes Attilával, a nemrégiben alakult TaxiD társaság vezetőjével beszélgettünk a kialakult helyzetről.

– Amikor fellélegeztünk a teljes kijárási korlátozás után, a taxisok forgalma akkor sem állt vissza, ami a nyári időszakra tekintve nem számított túl nagy meglepetésnek – mondta Dénes Attila, a szolnoki TaxiD társaság vezetője.

A legmelegebb évszak egyébként is gyengébb szokott lenni, mivel kiürül a város, a megyeszékhelyre kevés turista érkezik, akik itt laknak, nyaralni indulnak. Idén elmaradtak a fesztiválok és egyéb rendezvények, a lakodalmakat is rendhagyóan tartották.

– Igaz, hogy valamilyen szinten újraindult a reptér és a cégek is, de nem abban a formában, mint korábban. A külföldi vendégek szinte teljesen elfogytak ebben az időszakban – fogalmazott.

– A tavalyi évhez képest ötven-hatvan százalék volt csak a megrendelések száma. Nem is nagyon gondoltuk, hogy ebben az évben javulhat a helyzet. Mégis vártuk az utolsó hónapokat, hiszen a november közepétől szilveszterig tartó időszak mérvadó a taxisoknál. A szalagavatók, céges évzárók, nagy bevásárlások és maga az ünnep is nagyobb forgalmat generál, nem beszélve az időjárásról – magyarázta a taxis. A forgalom visszaesése már ott elkezdődött, amikor behozták a szórakozóhelyek bezárásáról szóló rendeletet.

Dénes Attila, a TaxiD társaság vezetője az adóterhek csökkentését reméli
Fotó: Beküldött fotó

– Szolnokon az éjszakai élet egyébként is csak a hétvégére korlátozódik, de mostanra a nyolcórási időponttal szinte nulla lett az utasok száma, a megszokottnak csak a tizenöt-húsz százaléka a forgalmunk. Vannak családi összejövetelek, szülinapozások, de leginkább délután kezdődnek. Bizonytalan a helyzet, nem tudjuk mi lesz, az egész év oda lett – mondta elkeseredetten. A szolgáltatást használók tekintetében viszont még mindig vegyes a kép, leginkább magánszemélyek veszik igénybe.

– A taxisok nagy része vállalkozó, zömük katás, tavasszal elengedték a befizetendő adókat néhány hónapra, már az is sokat segített, erről egyelőre most nincs hír. Az önkormányzattal felvettem a kapcsolatot, jelenleg is keressük azokat a megoldásokat, amik segíthetnek, akár az adóterhek mérséklése vagy elengedése kapcsán, ugyanis az iparűzési és súlyadó is óriási összeg. Bizakodom, hogy sikerül közösen kialakítani egy olyan konstrukciót, amivel enyhíthetőek a veszteségeink – fejtette ki.

A társaság esetén a taxisoknak nem csak a saját terheiket, valamint az egyéb autóhoz kapcsolódó költségeket kell kitermelni, hanem az iroda bérleti díjára, rezsijére és a diszpécserek fizetésére és járulékaikra is költeni kell. Így átgondolt gazdálkodás szükséges.

– Ki kell tartani. Fontos, hogy előre tekintsünk és a fejlődést célozzuk meg a nehezítő körülmények ellenére is – vélekedett Dénes Attila.

Ételkiszállítást is vállalnának

– Felvettük a kapcsolatot olyan vendéglátóhelyekkel, ahol eddig nem vállaltak kiszállítást, hogy találjunk közös megoldást. Még folyamatban van az egyeztetés, de ahogy tapasztalom, ők is próbálják a saját munkavállalóikat, felszolgálóikat bevonni, hogy ne kelljen őket elküldeni – számolt be Dénes Attila, a TaxiD társaság vezetője.

Forrás: szoljon.hu