A drosztdíj elengedését szeretnék a taxisok

A drosztdíj elengedését szeretnék a taxisok
Megosztom

A drosztdíj elengedése vagy már a csökkentése is sokat segítene a miskolci taxisok helyzetén. A városvezetés hallgat a kérdésről.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások jelentősen befolyásolják, nehezítik a személyszállítással foglalkozó taxisok tevékenységét: jelentősen csökkent a fuvarok száma.

Felére esett a forgalom

Göncfalvi János, a Miskol­con működő Nonstop Taxi Kft. ügyvezetője elmondta: az első hullámban, tavasszal a forgalom mintegy 80 százaléka bánta a rendkívüli vírushelyzetet. A nyári időszakban kicsit normalizálódott a helyzet, visszaállt valamelyest az utasforgalom, de a második hullámnál ismét lecsökkent az érdeklődés, jelenleg 40-50 százalékkal kevesebben veszik igénybe a személyszállítást, mint alaphelyzetben.

A taxisokat a lassan egy hónapja elrendelt esti kijárási korlátozás is súlyosan érinti, de mindenképpen dolgoznak, és azt az utast, akinek az este 8 és reggel 5 óra közötti időtartamra van engedélye a kinttartózkodásra, elszállítják munkába avagy haza.

Érdeklődtünk arról is, hogy a koronavírus-járvány fényében hogyan védekeznek a fertőzésveszély ellen. Több helyen felvetődött például, hogy plexifal kellene az autóba, ami elválasztja a sofőrt az utastól, és mindkettejüket megvédi az esetleges fertőzéstől.

Göncfalvi János ismertette, hogy plexifalat ugyan nem alkalmaznak, de rendkívüli módon ügyelnek a higiéniára. Természetes, hogy csak maszkban vezetnek, és kérik az utazókat is, hogy viseljék a védőeszközt. Rendszeresen fertőtlenítenek, lemossák a kilincseket, a fémrészeket minden ó utazást követően, valamint szellőztetik az utasteret. A fertőtlenítés, a maszkviselés pedig pluszkiadás a taxisoknak. Megtudtuk, hogy van olyan személyszállító vállalkozó, aki engedi hogy előreüljön az utasa, ám sokan eleve a hátsó üléseket javasolják. A taxitársaság 65 fős létszámából szerencsére eddig mindössze két fertőzött fordult elő.

Segítségre várva

Kérdésünkre, hogy milyen segítséget kapnak, várnak az államtól, az ügyvezető felidézte: az első hullám idején nagy segítség volt, hogy mintegy négy hónapon keresztül mentesültek a tb-fizetési kötelezettség alól. Most sajnos ilyen könnyítés nincs.

Göncfalvi János hangsúlyozta, hogy nagy segítséget jelentene számukra a drosztdíj mértékének csökkentése vagy elengedése, hiszen a mostani forgalomcsökkenés idején is annyit kell fizetniük, mint amikor szalad az üzlet. Megkérdeztük a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztályától, hogy az önkormányzat tervezi-e csökkenteni a városban a drosztdíj mértékét, netán el is engedik azt, hogy ezzel könnyítsék a vállalkozók terheit. Írásban feltett kérdésünkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Példa lehetne Budapest, ahol a taxisok 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból. A Fidesz-frakció egyik módosító javaslatát is elfogadták, aminek értelmében a taxisok olyan könnyítést is kapnak, hogy elég lesz 10 helyett 11 év után lecserélni az autójukat.

Elégedett utasok

A miskolci Kovács Dániel rendszeresen igénybe veszi a taxis szolgáltatást. Olyan a beosztása, hogy sokszor késő este jár le a munkaideje, és kollégáival közösen taxival szoktak hazamenni. Azt tapasztalta, hogy a gépkocsivezetők mindenkor betartják a járványügyi előírásokat. Maszkot hordanak, fertőtlenítik a jármű belsejét.

Forrás: boon.hu; A borítóképen: A maszk használata a sofőrnek és az utasnak is kötelező)