Különleges taxi járja karácsonyig Budapest utcáit

Különleges taxi járja karácsonyig Budapest utcáit
Megosztom

Három dolog, amit nem tudtunk a Főtaxi Fénytaxijáról

Bár az idei adventi időszak sok szempontból rendkívüli, ettől függetlenül ugyanúgy lépten-nyomon találkozhatunk az utcákon hatalmas karácsonyfákkal, díszekkel, ünnepi díszkivilágítással – és most már világító taxival is. December elejétől újra egy karácsonyi díszbe öltözött Fénytaxi járja a fővárost. A teljesen elektromos meghajtású, környezetbarát autót december végéig normál tarifával próbálhatják ki a Főtaxi utasai. Most megmutatjuk a legizgalmasabb tényeket az ország egyedülálló taxijáról. 

Egy bazilikányi fényfüzér

Nem kevés lámpa ékesíti a Főtaxi legkülönlegesebb járművét: a fényfüzér 900 darab led égőből áll, a teljes hossza pedig összesen 90 méter – ami nagyjából a Szent István Bazilika magasságának felel meg. Az ünnepi fényforrás teljesítményfelvétele viszont mindössze csak 95 W, így a szívet melengető látvány energiaigénye nem befolyásolja a taxival megtehető kilométerek mennyiségét. Mivel a fényfűzér vezetékei eredetileg zöldek voltak, ezeket először sárgává kellett alakítani, amihez 50 tekercs szigetelőszalagot használtak fel, amiknek ha teljes hosszát nézzük, az nagyjából megegyezik a Szent István Bazilika és az Országház közötti gyalogtávolsággal, azaz egy kilométer ragasztószalag került a kábelekre. 

Nem csak fényes, környezetbarát is 

Immár második alkalommal díszíti a Főtaxi egyik elektromos autóját 900 darab ledes fényforrás. A fényfüzérbe öltöztetett Nissan Leaf-fel az adventi időszakban és a karácsonyi ünnepek alatt találkozhatnak a járókelők a főváros utcáin. Ha azonban a Fénytaxit nem sikerülne elcsípni, akkor sem kell csüggedni, mert a társaságnál jó esély van arra, hogy egy környezetbarát autóval utazzunk, hiszen a hazai taxiszolgáltatók között a Főtaxi rendelkezik a legnagyobb elektromosautó-flottával.

Egy teljes munkanapnyi díszítés

A jármű ünnepi díszbe öltöztetése csaknem 10 munkaórát, azaz majd egy egész napot vett igénybe.  A készülődésbe fektetett energia úgy tűnik megérte, hiszen a díszes taxi látványa sok örömet csempész a budapesti lakosok szívébe. Az elmúlt évben mindig rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a járókelőktől és az utasoktól, így nem volt kérdés, hogy a Főtaxi az idei adventi és karácsony időszak alatt is útnak indítja a Fénytaxit.  

Forrás: bdpst24.hu