A járvány miatt óriási bajban vannak itthon a taxisok – Vannak, akik tavasz óta munkanélküliek

A járvány miatt óriási bajban vannak itthon a taxisok – Vannak, akik tavasz óta munkanélküliek
Megosztom

A nagyobb fuvarszervező társaságoknál 50-60 százalékkal esett vissza a fuvarok száma.

Én még szerencsés vagyok, mert sikerült találnom egy takarítói mellékállást, amelyből ki tudom egészíteni a bérem. Önmagában a taxizásból már nem tudnék megélni. Miközben a munkák nagy része eltűnt a közlekedés pokoli a városban. Mivel kevesen mernek tömegközlekedésre ülni, a parkolás viszont ingyenes, ezért rengeteg a kocsi az utakon. Egész nap alig lehet menni a belvárosban

mesélte nekünk egy taxis. Ha szóba kerül a járványhelyzet manapság mindegyikük tele van panasszal. Volt, aki elárulta, hogy kilenc óra leforgása alatt mindössze négy fuvart tudott lebonyolítani.

Mint hozzátette: az éttermek bezárása különösen fájó pont, hisz korábban a vendéglátóhelyeken miután lecsúszott pár pohár bor vagy pezsgő az emberek jó része taxival ment haza.

Jóval nagyobb károkat okozott és még jelenleg is okoz a második hullám, mint az előző tavaszi – ezt már Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke mondta el a lapunknak.

Az elmondása szerint gyakorlatilag este nyolc óra után megszűnik a mozgás a kijárási tilalom miatt. Napközben is jóval kevesebben veszik igénybe a személyszállítási szolgáltatásokat, hiszen a kávézók, mozik, színházak, múzeumok  és azok a közösségi helyek mind-mind zárva vannak, ahol az emberek eddig találkozni tudtak.

A nagyobb fuvarszervező társaságok 50-60 százalékkal kevesebb fuvart teljesítenek, de vannak olyan szolgáltatók is – így például azok akik csak a nagyobb  hotelek kiszolgálására fókuszáltak – akik gyakorlatilag tavasz óta munkanélküliek.

Tavaly még a fővárosban közel hétezer taxi-engedély volt érvényben.

Véleményünk szerint közel a felére csökkent a taxisok száma Budapesten és ez vidéken is hasonló lehet

árulta el Metál Zoltán, hozzátéve, hogy mivel sokan és ideiglenesen a taxikkal jelenleg ételt szállítanak, ezért pontos adatokat a jövő év közepére lehet közzétenni. Az Országos Taxis Szövetség elnöke mindemellett úgy nyilatkozott:

Gyors és célzott mentőcsomagot várunk a kormánytól.  Tavasszal első körben komoly segítséget kapott a személyszállítási ágazat, hiszen olyan jellegű adófizetési könnyítéseket biztosítottak a kis-, és mikro-vállalkozásoknak, ami lehetővé tette, hogy ezek a vállalkozások ne kerüljenek a csőd közelébe. Sajnos mára olyan helyzetbe kerültek a szektor szereplői, ami rosszabb a tavaszi állapotoknál is.

A különbség arra vezethető vissza, hogy a kijárási tilalom bevezetésével gyakorlatilag megszűntek az esti, éjszakai és hajnali fuvarok. Azoknak a vállalkozóknak akiknek tavasszal még voltak tartalékaik, mára elfogytak. 

Az OTSZ és a Kamarák együtt és külön-külön is az elmúlt hetekben több javaslatot fogalmaztak meg és juttattak el a döntéshozók részére, melyek alkalmazásával a mikro- és kisvállalkozók is megtarthatnák a munkahelyeket, hasonlóan más szektoroknál már sikeresen alkalmazott úgynevezett munkahely megtartó intézkedésekkel.

Forrás: novekedes.hu