Felére esett vissza a taxisok forgalma: van, aki fél éve munkanélküli

Felére esett vissza a taxisok forgalma: van, aki fél éve munkanélküli
Megosztom

Van olyan taxis, aki más munkával egészíti ki a bevételét, az intézmények bezárása miatt nagy gondban vannak a személyszállítósok. Az érdekképviselet elnöke állami segítséget szeretne

Jóval nagyobb károkat okozott és még jelenleg is okoz a második hullám, mint az előző tavaszi – mondja Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke a növekedés.hu-nak. A portálnak olyan személyszállító is megszólalt, aki elmondása szerint takarítói mellékállással egészíti ki a megcsappanó bevételeit. Metál elmondta: az este nyolcas kijárási tilalom mellett az intézmények bezárása is nehezen érintette őket. 

Az éttermek, kávézók, mozik, színházak, múzeumok mellett a szállodák visszaesése okoz még jelentős gondot a fuvarozóknak. A nagyobb fuvarszervező társaságok 50-60 százalékkal kevesebb fuvart teljesítenek, de vannak olyan szolgáltatók is – így például azok akik csak a nagyobb  hotelek kiszolgálására fókuszáltak – akik gyakorlatilag tavasz óta munkanélküliek – írja a portál. Az érdekképviseleti vezető „gyors és célzott mentőcsomagot várunk a kormánytól”, mivel szerint tavaszhoz képest, amikor komoly segítséget kapott az ágazat, most lényegesen rosszabb a helyzet.

Nagy bajban vannak a fővárosi szállodák: az ünnepek az utolsó reményük

A KSH adatai szerint év első kilenc hónapjában vidéken 42, míg Budapesten 77 százalékos bevételkiesést szenvedtek el a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatói. Ha a mostani korlátozásokat december közepén feloldják, az is elsősorban a belföldi keresletet jobban kihasználni képes vidéki szálláshelyeknek kedvez majd. Egy év végi hajrá esetén sem várható, hogy országos szinten az idei forgalom meghaladja a tavalyinak a 35-40 százalékát.

A szeptember elején bevezetett utazási korlátozások elsősorban ismét a külföldi vendégekre támaszkodó fővárosi szálláshelyeket érintették érzékenyen: a Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma szeptemberben 92 százalékkal volt alacsonyabb mint tavaly ilyenkor, de a romló járványhelyzet miatt a belföldi turizmust jobban kihasználó vidéki szálláshelyek is 35 százalékot meghaladó forgalomkiesést szenvedtek el. Az ősz első hónapjának forgalmát máskor hagyományosan gazdag rendezvénynaptár is segíti.Most azonban budapesti kereskedelmi szálláshelyek közel 40 százaléka ki sem nyitott, miközben vidéken is zárva maradt a szállások több mint egynegyede.

A tavaszi és őszi korlátozások hatására az év első 9 hónapjában a vendégéjszakák száma országosan 52 százalékkal esett vissza, a külföldi vendégéjszakák tekintetében a csökkenés 71,6 százalékos, míg a belföldi éjszakák tekintetében 33 százalékos volt. Az STR globális szállodaipari adatszolgáltató statisztikái alapján a magyarországi szállodák átlagos szobakapacitás-kihasználtsága idén eddig mindössze 26,4 százalék volt, annak ellenére, hogy az átlagárak csak 7,7 százalékkal estek vissza. A csökkenés mértéke egyébként európai szinten alacsonynak számít, ennél kisebb arányban csak Ausztriában, Szlovákiában, Svájcban és Bulgáriában estek a szobaárak.

„A hazai szobaáraknak már nem is volt nagyon hová csökkenniük: a főleg fővárosi 4-5 csillagos hoteleket tartalmazó STR-adatbázisban az elérhető szobákra vetített éjszakánkénti bevétel alig haladta meg a 16 eurót, ami az európai mezőny alsó szegmensét jelenti”

 – emeli ki Németh Richárd, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletágának ügyvezető partnere. – Mindez a nagyon csekély foglaltság mellett különösen annak fényében számít igen alacsony értéknek, hogy a kedvezményes ÁFA-kulcs januári bevezetése, valamint a nyári belföldi keresleti csúcsok egyaránt jelentős árfelhajtó tényezők voltak. A nyári szezon végével azonban Budapesten azonnal beszakadtak az árak, ez vidéken a szeptemberi-októberi hétvégéknek és az őszi szünetnek köszönhetően csak fokozatosan következett be – teszi hozzá.

Már csak az ünnepekben bíznak

A november 11-től bevezetett korlátozások értelmében a szálláshelyek kizárólag üzleti, oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak, az éttermek bezárnak, a vendégek kiszolgálása kizárólag házhoz szállítással történhet. Az optimista forgatókönyv szerint a korlátozások valóban csak 30 napig fognak fennállni, amely időszakra célzott kormányzati kompenzációt kap a szektor. A szállodák jelentős részére teljes bezárás vár, legfeljebb azok a szálláshelyek próbálkozhatnak egy hétfő-pénteki, azaz 4 éjszakás aktív nyitva tartással, amelyeknek jelentősebb vállalati ügyfélköre van. Nekik ezzel és a kormányzati bértámogatással sikerülhet megtartaniuk a munkavállalóik jelentős részét.

„Szintén élteti a szállásszolgáltatók reményét, hogy amennyiben a járványügyi helyzet érdemben javul, a megbízhatóan magas kereslettel rendelkező karácsonyi és szilveszteri időszakban már újra fogadhatnak vendégeket – mondta Terejánszky Klára, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletágának senior tanácsadója. – Bármilyen kedvezően ér azonban véget az év, idén mindenképpen 60-65 százalékos lesz a vendégéjszaka-kiesés mértéke, vagyis a magyar szállodapiac a tavalyinak alig több mint egyharmadára zsugorodik.”A korlátozások feloldásával a vidéki szálláshelyek irányában várhatóan a nyári hónapokhoz hasonlóan robbanásszerűen nőhet meg a kereslet.

Ezt egyaránt táplálhatja a kijárási korlátozások miatt kielégítetlen utazási motiváció, illetve az a tény, hogy a külföldi kiutazásokra vonatkozó korlátozások várhatóan csak később és fokozatosan fognak megszűnni  – jelzi előre a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága.

Csak nyáron indulhat újra

Budapest turizmusát, mely 90 százalékban a külföldi vendégéjszakákra támaszkodik, jelentősebb belföldi turisztikai fogyasztás nélkül elhúzódó krízis árnyékolja be. A legfrissebb kedvező vakcina-hírekre azonnal megmozdultak a tőzsdék, ugyanakkor a nemzetközi szabadidős és üzleti turizmus tömeges újraindulása hosszú hónapokat fog igénybe venni és egyelőre még a felépülés kezdő dátuma sem látható pontosan. Az előrejelzések és különböző piaci találgatások az újraindulást tavasz végére, nyár elejére várják 

A koronavírus elleni védőoltás fokozatos kiterjesztésével párhuzamosan először az egyéni szabadidős vendégszegmens, illetve az egyéni üzleti utazók kereslete fog visszatérni. Őket követik majd a szabadidős turistacsoportok, míg legkésőbb várhatóan a rendezvényekhez kapcsolódó kereslet fog visszaépülni. Ez utóbbinál először a kisebb, rövidebb – akár a napi vagy egyéjszakás – rendezvények, vállalati tréningek, továbbképzések piaca indulhat be, ezek pótlására ugyanis a cégek részéről már idén is nagy igény mutatkozott volna.

Forrás: penzcentrum.hu