Nagyon megviselte a taxis szakmát a járvány második hulláma

Nagyon megviselte a taxis szakmát a járvány második hulláma
Megosztom

A járvány második hulláma az elsőnél nehezebb helyzetbe hozta a taxisokat. Egyebek között nem csak a kisebb forgalom okoz gondot a személyszállításban dolgozóknak, hanem az is, hogy a tavaszitól eltérően ősszel az adókedvezményt nem kapták meg. Minderről Fülöp Sándort, az egri Taxi 3 elnökét kérdeztük.

A járvány második hulláma az elsőnél nehezebb helyzetbe hozta a taxisokat. Egyebek között nemcsak a kisebb forgalom okoz gondot a személyszállításban dolgozóknak, hanem az is, hogy a tavaszitól eltérően ősszel az adókedvezményt nem kapták meg. – A piac most pang, a túlélésért dolgozunk. Több munkát kell végeznünk úgy, hogy a költségeink ezzel együtt nagyobbak – összegezte az év első napjaiban fennálló helyzetet Fülöp Sándor, az egri Taxi 3 elnöke.

A megyeszékhelyen dolgozó két nagyobb taxis társaság egyikének vezetője, Fülöp Sándor szerint az elmúlt év tavaszán alkalmazott különleges szabályokat természetesen továbbra is betartják. Ezek közé tartozik a maszk viselése és a fertőtlenítés. Kollégái továbbra is kézfertőtlenítőt használnak és maszkban dolgoznak.

– A taxisok társaságunknál vállalkozók, s az első hullám idején megkapott adókedvezményt most nem vehetik igénybe. Kisebb forgalomból kell kitermelni a költségeket. Este 8 óra után szinte lenullázódott a forgalom a kijárási tilalom miatt. Azok, akik döntően éjszaka dolgoztak korábban, átkényszerültek a nappali műszakba – mondta a társaság elnöke.

Szerinte egyéb változások is tapasztalhatók voltak. Míg korábban szinte toborozni kellett taxisokat, most többen is jelentkeztek rokon szakmákból. Ez érthető is, hiszen sokan veszítették el állásukat, s próbálják így biztosítani a megélhetésüket.

Fülöp Sándor szerint most a túlélésért dolgoznak a taxisok Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Ugyan nem lehet még látni a korlátozások végét, de mindenki bizakodó, hogy ez a helyzet egyszer csak megszűnik majd. A legnagyobb veszteségeken túl vagyunk már, hiszen elmúlt a karácsony és a szilveszter is. A kiesés jelentős, mert nem csak az ünnepek idején megszokott nagyobb forgalomtól estünk el, de elmaradtak az év végi céges rendezvények is, ami szintén nagyobb érvágást jelentett – mondta Fülöp Sándor.

Az elnök szerint a második hullámban szerencsére nap közben azért nem ült le nagyon a forgalom. Társaságuk 25 vállalkozóval teszi a dolgát. Kérdésünkre elmondta azt is, hogy Eger kis város lévén nem küszködnek olyan problémákkal, mint például a fővárosban. Itt várakozási idő nélkül, azonnal tudnak az utasért menni, s egyáltalán nem jellemző például a Budapesten tapasztalható illegális fuvarozás. A megyeszékhelyen működő két nagyobb taxis társaság maradéktalanul ki tudja elégíteni az igényeket.

A feketén dolgozás azért sem ütheti fel a fejét, mert igen komoly vizsgákon kell átesni a taxisnak és a járművének egyaránt. Egy olyan méretű városban, mint a megyeszékhely, nagyon könnyű lenne lebukni. Ahhoz, hogy ezt a foglalkozást folytassa valaki el kell végeznie egy tanfolyamot, illetve rendelkeznie kell pályaalkalmassági kettes csoport vizsgával. De szigorított hivatásos KRESZ-tanfolyamot is le kell tudni, öt évente. Maga a gépjármű is nagyon szigorú vizsgán kell, hogy átessen minden esztendőben.

– A piac most pang, a túlélésért dolgozunk. Több munkát kell végeznünk úgy, hogy a költségeink ezzel együtt nagyobbak – összegezte az év első napjaiban fennálló helyzetet Fülöp Sándor.

Forrás: heol.hu